Pateric Egyptean - Carti.Crestinortodox.ro

Pateric Egyptean

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 3 recenzii ale clientilor
85,00Lei
In stoc

Ediţia de faţă a Patericului conţine textul tradus de Cuviosul Pafnutie Dascălul şi tipărit în 1828, îmbinînd experienţa milenară a Bisericii cu buna mireasmă a unui grai românesc fără pereche. El a fost diortosit şi completat cu grijă după originalul...

Descriere

Pateric Egyptean

Ediţia de faţă a Patericului conţine textul tradus de Cuviosul Pafnutie Dascălul şi tipărit în 1828, îmbinînd experienţa milenară a Bisericii cu buna mireasmă a unui grai românesc fără pereche. El a fost diortosit şi completat cu grijă după originalul ellin, folosind cele mai exigente ediţii, şi îmbogăţit cu scurte introduceri în viaţa Cuvioşilor Părinţi, cu icoane ale multora dintre aceştia, cu adnotări ce înlesnesc înţelegerea zicerilor şi cu un scurt cuvînt de încheiere despre istoria Patericului.

Aveţi în mîini o carte pe care Duhul Sfînt a făcut-o să dăinuie un mileniu ­şi jumătate şi cu care a luminat, a înmiresmat, a mîntuit şi a sfinţit pe toţi cei ce cu iubire de Adevăr i-au deschis paginile, care vine să dea mărturia cea bună despre trăinicia şi frumuseţea oricărei osteneli bine-plăcute lui Dumnezeu.

Specificaţii

 • Editor: Sophia
 • ISBN: 9789731362793
 • An aparitie: 20 Ianuarie 2012
 • Numar pagini: 584
 • Tip carte: Cartonată
 • Limba: Română
 • Dimensiuni: 17 x 24 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 3 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
3
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie
Afiseaza 3 din 3 recenzii ale clientilor
 • Zafiu Cristian 15-09-2014
  5 din 5 stele
  Pilde din Patericul egiptean

  20. Un frate a întrebat pe un bătrîn oarecare, zicînd: Părinte, de va vrea vreun frate ca să-mi vorbească mie şi să-mi spună nişte cuvinte de afară fără de treabă şi nefolositoare sau niscareva glume lumeşti şi vorbe deşarte, oare se cade mie a-i zice ca să tacă, să nu vorbească vorbe deşarte şi nefolositoare şi glume lumeşti? Răspuns-a lui bătrînul: Ba, fiule, nicicum se cade ţie să-i zici lui ca să tacă, orice va vorbi. Că de-i vei zice lui să tacă, să nu vorbească vorbă fără de treabă, atunci cu acel cuvînt ocărăşti pe fratele tău şi-1 ruşinezi pe el, ca şi cum l-ai lovi cu palma peste obraz; şi peste puţin şi tu însuţi vei vorbi vorbe deşarte şi fără de treabă. Şi în zadar, spre păcatul tău, ai ocărit şi ai osîndit cu mîndrie pe fratele tău, poruncindu-i lui să tacă. Ci dacă nu iubeşti tu a vorbi vorbă fără de treabă, atunci tu nu vorbi, ci raci cu smerenie. Şi aşa, cu tăcerea şi smerenia ta, vei da lui şi altora chip bun.

  21. Un frate a întrebat pe un bătrîn, zicînd: Awo, ce este smerenia? Răspuns-a lui bătrînul: Smerenia este aceasta, fiule, ca să nu socoteşti cîndva întru părerea ta, că ai făcut ceva lucru bun şi plăcut lui Dumnezeu. Ci mai vîrtos să te socoteşti pe tine pururea fără de nici o faptă bună şi plăcută şi primită lui Dumnezeu. Şi între oameni fiind, să te socoteşti şi să te vezi pe tine mai păcătos şi mai nevrednic decît toţi oamenii. Şi celui ce-ţi face ţie rău, aceluia tu să te sileşti să-i faci bine, după putinţa ta. Iată, fiule, ţi-am spus ce este smerenia; mergi, dar, şi fă aşa, şi te vei mîntui.

 • Ileana Avram 29-05-2014
  5 din 5 stele
  Ce este Patericul

  Patericul este o carte care cuprinde invataturi si experiente ale calugarilor de odinioara, din secolele al IV-lea si al V-lea, calugari care au trait in Egipt, in Siria... De obicei, cand vorbim despre Pateric ne gandim la un Pateric anume, chiar daca acum sunt mai multe feluri de Paterice.

  Patericul este o colectie de invataturi si de experiente duhovnicesti care s-a realizat in timp. Eu personal nu stiu cine a alcatuit Patericul, nu stiu cand s-a alcatuit Patericul, nu cunosc o istorie a Patericului, ci, asa cum m-am intalnit cu Filocalia, m-am intalnit si cu Patericul.

  Cuvantul "Pateric" vine de la "patir", care in limba greaca inseamna tata; am putea zice: "invataturi ale parintilor duhovnicesti" sau am putea zice: "invataturi ale batranilor"; "Cartea batranilor", asa se mai numeste Patericul. Si cand sunt referiri ale parintilor duhovnicesti la invataturile din Pateric, gasim referirile in intelesul acesta, de Cartea batranilor.

  Deci Cartea batranilor sau Patericul inseamna cartea celor care au experienta, cartea celor care au ajuns la anumite concluzii, cartea celor ce vorbesc cu autoritate. Vorbesc si tinerii cu oarecare autoritate, dar autoritatea batranilor n-o au decat batranii.

  Am gasit aici un articol interesant despre Pateric

 • Andrei 13-08-2013
  5 din 5 stele
  O carte pe care Duhul Sfînt a făcut-o să dăinuie un mileniu

  Un frate a petrecut noua ani, luptandu-se sa iasa din viata de obste si in fiecare zi isi pregatea cojocul sa iasa. Si cand se facea sear a, zicea intru sine : maine ma voi duce de aici. Si dimineata si zicea ga ndului : sa ne silim sa rabdam si astazi pentru Domnul! Dupa ce s-au implinit noua ani, asa facand, a usurat Dumnezeu toata ispita de la dansul.

Afiseaza 3 din 3 recenzii ale clientilor