×
Pateric Egyptean - Carti.Crestinortodox.ro
Recenzia clientului pentru

Pateric Egyptean

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 3 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
3
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
 • Ileana Avram 29-05-2014
  5 din 5 stele
  Ce este Patericul

  Patericul este o carte care cuprinde invataturi si experiente ale calugarilor de odinioara, din secolele al IV-lea si al V-lea, calugari care au trait in Egipt, in Siria... De obicei, cand vorbim despre Pateric ne gandim la un Pateric anume, chiar daca acum sunt mai multe feluri de Paterice.

  Patericul este o colectie de invataturi si de experiente duhovnicesti care s-a realizat in timp. Eu personal nu stiu cine a alcatuit Patericul, nu stiu cand s-a alcatuit Patericul, nu cunosc o istorie a Patericului, ci, asa cum m-am intalnit cu Filocalia, m-am intalnit si cu Patericul.

  Cuvantul "Pateric" vine de la "patir", care in limba greaca inseamna tata; am putea zice: "invataturi ale parintilor duhovnicesti" sau am putea zice: "invataturi ale batranilor"; "Cartea batranilor", asa se mai numeste Patericul. Si cand sunt referiri ale parintilor duhovnicesti la invataturile din Pateric, gasim referirile in intelesul acesta, de Cartea batranilor.

  Deci Cartea batranilor sau Patericul inseamna cartea celor care au experienta, cartea celor care au ajuns la anumite concluzii, cartea celor ce vorbesc cu autoritate. Vorbesc si tinerii cu oarecare autoritate, dar autoritatea batranilor n-o au decat batranii.

  Am gasit aici un articol interesant despre Pateric