Mica filocalie a inimii - Carti.Crestinortodox.ro

Mica filocalie a inimii

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 2 recenzii ale clientilor
Nu se mai produce

Părinţii Bisericii se adresează direct inimilor, problemelor şi neliniştilor copiilor. Noi trebuie să‑i lăsăm să ajungă nestingheriţi la cuvântul lor. Se simt nesiguri de viaţa care‑i aşteaptă şi totodată revoltaţi de soluţiile pe care le propunem.

Descriere

Mica filocalie a inimii

Din experienţă ştim că Părinţii Bisericii se adresează direct inimilor, problemelor şi neliniştilor copiilor. Noi nu trebuie decât să‑i lăsăm să ajungă nestingheriţi la cuvântul lor. Tinerii par să aibă un avantaj faţă de noi în a se apropia de scrierile patristice, deoarece ei sunt sensibili în mod autentic, sunt receptivi la tot ce este profund şi departe de grijile noastre „pământeşti”. Se simt în orice moment nesiguri de viaţa care‑i aşteaptă şi totodată revoltaţi de soluţiile pe care le propunem de obicei noi. Maturul care ar dori să le împărtășească aceste texte va fi plăcut surprins văzând că nu se vor plictisi, ci, dimpotrivă, vor fi incitaţi să poarte discuţii de substanţă.
La aceste discuții, pe care și le vor aminti peste ani, ca și la imaginile care li s‑au imprimat în minte de la, să spunem, Sfântul Ioan Gură de Aur sau Avva Dorotei, se vor întoarce în mod constant de-a lungul timpului ca la niște puncte de reper de o însemnătate fundamentală.

Traducere din limba greaca de Zenaida Anamaria Luca

Specificaţii

  • Editor: Sophia
  • ISBN: 9789731361444
  • An aparitie: 01 Ianuarie 2009
  • Numar pagini: 190
  • Tip carte: Broşată
  • Limba: Română
  • Dimensiuni: 13 x 20 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 2 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
2
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie
Afiseaza 2 din 2 recenzii ale clientilor
  • Stefan Zara 17-08-2016
    5 din 5 stele
    Cum îi zugrăvim pe oameni în sufletul nostru?

    Pentru oamenii invidioşi nu există faptă bună care să merite a fi lăudată, nu există darul vorbirii care să meargă împreună cu cuminţenia şi cu harul şi, după ei, nu merită să imiţi sau să admiri pe nimeni şi nimic. Aşa cum vulturii, planând deasupra livezilor sau deasupra altor areale frumoase şi bine mirositoare, caută şi se lasă pe pământ numai în locurile unde simt mirosuri urâte, şi aşa cum muştele pleacă din locurile sănătoase şi se lipesc de răni, tot aşa şi invidioşii, nu observă ce e deosebit, de admirat şi important în viaţa oamenilor, şi se lipesc de ce e strâmb.

    Şi, dacă există ceva ce nu merge bine - lucru obişnuit şi omenesc -, îl spun tuturor şi înţeleg să prezinte pe cineva tocmai cu ce face greşit. Ei fac precum pictorii vicleni care descoperă identitatea modelului, lăsând să fie recunoscut fie după nasu-i strâmb, fie după vreo cicatrice sau vreo infirmitate din naştere sau dobândită.

    Au un talent înfiorător să vorbească de rău ceva ce e demn de laudă şi să denunţe o virtute, transformând-o într-un viciu. Pe un viteaz îl numesc îndrăzneţ şi pe unul plin de grijă şi îndatoritor îl numesc nesimţit. Despre cel drept spun că e dur şi despre nevinovat spun că e vinovat. Pe cel distins şi important îl numesc nedemn de luat în seamă, pe cel ce trăieşte liber îl acuză că este risipitor şi pe unul care e econom îl numesc zgârcit.

    In general nu le e greu să găsească nume pentru toate tipurile de virtute, nume pe care le iau de la viciile ce le sunt opuse.
    Sf. Vasile cel Mare

    Amintiţi-vă că Domnul l-a chemat pe Matei, pe vameşul cel dispreţuit de toţi. Cât de diferit este modul de a acţiona al Domnului Hristos de talentul nostru îngrozitor de a vedea prin văluri groase sau rare imperfecţiunea omenească sau întunericul adânc în care se mai găseşte sufletul celuilalt.
    Mitrop. Antonie Bloom

  • CrestinOrtodox 21-11-2014
    5 din 5 stele
    Prefata Mica filocalie a inimii

    Mica Filocalie a inimii este o antologie care cuprinde fragmente din Părinţii Bisericii traduse în greaca modernă. Antologia a fost creată de o profesoară filolog de la Şcoala Ionideiou, Eleni Kondili, care a dorit să le împărtăşească elevilor ei înţelepciunea Sfinţilor Părinţi.

    Când am avut, în sfârşit, textele în mână, am constatat că selecţia pe care o făcuse putea interesa la fel de bine şi pe adultul de azi. Sunt teme ce privesc relaţiile interumane, pacea interioară, devotamentul, sensul omeniei... Am încadrat textele Sfinţilor Părinţi cu citate din scriitori moderni care puteau face ca analiza să fie şi mai convingătoare. Aşa am hotărât să adresăm această carte, înainte de toate, cititorilor maturi.

    Nu-i puteam ignora însă pe adolescenţii care au ajutat la naşterea acestei antologii. Faptul că nişte copii s-au ocupat, fără nici o constrângere, ci dintr-o pornire de dragoste, ani întregi, de scrierile Sfinţilor Părinţi ne-a uimit şi de aceea am dorit să le valorificăm efortul.

    Ne-am gândit că merită să ne adresăm cu aceste texte şi adolescenţilor, care au nevoie să descifreze lumea şi să se cunoască pe sine. Sunt copii care, precum ştim, întâmpină greutăţi şi care, de multe ori, sunt expuşi pericolelor.

    In plus, elevii care au participat la programul desfăşurat la Şcoala Ionideiou au mărturisit că le-a fost de mare ajutor pentru viaţa lor interioară faptul că au dobândit mai multă înţelegere pentru ceilalţi şi că au început să trăiască altfel furia sau disperarea. De aceea, în a doua parte a cărţii, i-am cerut profesoarei să „dezvăluie" câteva secrete ale predării învăţăturii Părinţilor, modurile de abordare, chiar şi observaţiile din timpul exerciţiilor cu elevii.

    Această a doua parte este completată de un Glosar şi de mici note biografice ale Sfinţilor Părinţi, note care, la început, fuseseră scrise doar pentru elevi. Astfel, fie profesorul, fie părintele care va dori să se apropie de Părinţii Bisericii, are acum la dispoziţie îndrumări aplicate cu succes în actul didactic.

Afiseaza 2 din 2 recenzii ale clientilor