×
Mica filocalie a inimii - Carti.Crestinortodox.ro
Recenzia clientului pentru

Mica filocalie a inimii

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 2 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
2
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
  • CrestinOrtodox 21-11-2014
    5 din 5 stele
    Prefata Mica filocalie a inimii

    Mica Filocalie a inimii este o antologie care cuprinde fragmente din Părinţii Bisericii traduse în greaca modernă. Antologia a fost creată de o profesoară filolog de la Şcoala Ionideiou, Eleni Kondili, care a dorit să le împărtăşească elevilor ei înţelepciunea Sfinţilor Părinţi.

    Când am avut, în sfârşit, textele în mână, am constatat că selecţia pe care o făcuse putea interesa la fel de bine şi pe adultul de azi. Sunt teme ce privesc relaţiile interumane, pacea interioară, devotamentul, sensul omeniei... Am încadrat textele Sfinţilor Părinţi cu citate din scriitori moderni care puteau face ca analiza să fie şi mai convingătoare. Aşa am hotărât să adresăm această carte, înainte de toate, cititorilor maturi.

    Nu-i puteam ignora însă pe adolescenţii care au ajutat la naşterea acestei antologii. Faptul că nişte copii s-au ocupat, fără nici o constrângere, ci dintr-o pornire de dragoste, ani întregi, de scrierile Sfinţilor Părinţi ne-a uimit şi de aceea am dorit să le valorificăm efortul.

    Ne-am gândit că merită să ne adresăm cu aceste texte şi adolescenţilor, care au nevoie să descifreze lumea şi să se cunoască pe sine. Sunt copii care, precum ştim, întâmpină greutăţi şi care, de multe ori, sunt expuşi pericolelor.

    In plus, elevii care au participat la programul desfăşurat la Şcoala Ionideiou au mărturisit că le-a fost de mare ajutor pentru viaţa lor interioară faptul că au dobândit mai multă înţelegere pentru ceilalţi şi că au început să trăiască altfel furia sau disperarea. De aceea, în a doua parte a cărţii, i-am cerut profesoarei să „dezvăluie" câteva secrete ale predării învăţăturii Părinţilor, modurile de abordare, chiar şi observaţiile din timpul exerciţiilor cu elevii.

    Această a doua parte este completată de un Glosar şi de mici note biografice ale Sfinţilor Părinţi, note care, la început, fuseseră scrise doar pentru elevi. Astfel, fie profesorul, fie părintele care va dori să se apropie de Părinţii Bisericii, are acum la dispoziţie îndrumări aplicate cu succes în actul didactic.