Materic. Invataturile Avvei Isaia catre preacinstita Teodora monahia - Carti.Crestinortodox.ro

Materic. Invataturile Avvei Isaia catre preacinstita Teodora monahia

Evaluat la 5 din 5 pe baza 1 recenzie
24,00Lei
In stoc

Matericul de fata, cel mai vechi dintre cele cunoscute in ziua de astazi, a iesit, dupa cat se pare, de sub condeiul Avvei Isaia, duhovnicul sihastrei Teodora, fiica imparatului bizantin Isaac al II-lea Anghelos.

Descriere

Materic. Invataturile Avvei Isaia catre preacinstita Teodora monahia

Matericul de fata, cel mai vechi dintre cele cunoscute in ziua de astazi, a iesit, dupa cat se pare, de sub condeiul Avvei Isaia, duhovnicul sihastrei Teodora, fiica imparatului bizantin Isaac al II-lea Anghelos. El este alcatuit din cuvinte adunate, dupa asemanarea Patericului egiptean, de la marile Cuvioase din vremea de aur a Parintilor pustiei, la care se adauga o suma impresionanta de sfaturi izvorate din uriasa experienta pe care duhovnicul calugaritei de neam domnesc a adunat-o intr-o viata intreaga de pustnicie. Acest adevarat manual de isihasm a fost excelent si succint descris de catre Sfantul Teofan Zavoratul, care l-a gasit la Ierusalim intr-un manuscris medieval si s-a grabit sa il traduca pentru folosul calugaritelor: „Povetele lui sunt indreptate spre cele care duc viata sihastreasca, dar se potrivesc indeobste tuturor monahiilor care au ravna sa se desavarseasca in vietuirea calugareasca: in chilia sa, orice monahie e o sihastra, daca petrece cu dreapta intelegere.”

Specificaţii

 • Editor: Deisis
 • ISBN: 9789731364285
 • An aparitie: 25 Iulie 2014
 • Numar pagini: 223
 • Tip carte: Broşată
 • Limba: Română
 • Dimensiuni: 13 x 20 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 5 din 5 pe baza 1 recenzie
Distribuirea evaluarilor
5 stele
1
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie
Afiseaza 1 din 1 recenzii ale clientilor
 • Simona Patrascu 31-07-2014
  5 din 5 stele
  Prefata cartii Materic

  Prefata la prima editie, din 1891
  Atunci cand ma aflam la Ierusalim, am avut prilejul sa vad in biblioteca arhimandritului (mai apoi Preasfintitului) Porfirie un manuscris cu povetele Avvei Isaia catre preacinstita Teodora monahia, dobandit de parintele Porfirie in Sfantul Munte si caruia el i-a pus subtitlul de Materie. Cercetand aceasta carte, am ajuns la gandul ca ar fi bine sa le fac cunostinta cu ea monahiilor evlavioase, pentru care nu exista la noi carti anume. Cu acest gand am hotarat sa o traduc, si am tradus-o tot acolo, la Ierusalim.

  Cartea cuprinde trei parti: in cea dintai sunt trei epistole ale Avvei Isaia catre monahia Teodora, despre randuiala cea dinafara a vietii pustnicesti; in a doua - cuvinte ale sfintelor femei nevoitoare, care alcatuiesc Materiali propriu-zis; in a treia - povetele Avvei Isaia despre viata launtrica ce se cuvine pustnicelor.
  Povetele sunt indreptate spre cele care duc viata sihastreasca, dar se potrivesc indeobste tuturor monahiilor care au ravna sa se desavarseasca in vietuirea calugareasca: in chilia sa, orice monahie e o sihastra, daca petrece cu dreapta intelegere.

  Nu am tradus tot, dar asta nu din bunul meu plac, ci din pricina starii manuscrisului. Oricum, nu s-a pierdut nimic esential.

  Manuscrisul original dateaza din anul 1450.

  Episcopul Teofan

Afiseaza 1 din 1 recenzii ale clientilor