×
Materic. Invataturile Avvei Isaia catre preacinstita Teodora monahia - Carti.Crestinortodox.ro
Evaluat la 5 din 5 pe baza 1 recenzie
Distribuirea evaluarilor
5 stele
1
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie
 • 31-07-2014
  5 din 5 stele
  Prefata cartii Materic

  Prefata la prima editie, din 1891
  Atunci cand ma aflam la Ierusalim, am avut prilejul sa vad in biblioteca arhimandritului (mai apoi Preasfintitului) Porfirie un manuscris cu povetele Avvei Isaia catre preacinstita Teodora monahia, dobandit de parintele Porfirie in Sfantul Munte si caruia el i-a pus subtitlul de Materie. Cercetand aceasta carte, am ajuns la gandul ca ar fi bine sa le fac cunostinta cu ea monahiilor evlavioase, pentru care nu exista la noi carti anume. Cu acest gand am hotarat sa o traduc, si am tradus-o tot acolo, la Ierusalim.

  Cartea cuprinde trei parti: in cea dintai sunt trei epistole ale Avvei Isaia catre monahia Teodora, despre randuiala cea dinafara a vietii pustnicesti; in a doua - cuvinte ale sfintelor femei nevoitoare, care alcatuiesc Materiali propriu-zis; in a treia - povetele Avvei Isaia despre viata launtrica ce se cuvine pustnicelor.
  Povetele sunt indreptate spre cele care duc viata sihastreasca, dar se potrivesc indeobste tuturor monahiilor care au ravna sa se desavarseasca in vietuirea calugareasca: in chilia sa, orice monahie e o sihastra, daca petrece cu dreapta intelegere.

  Nu am tradus tot, dar asta nu din bunul meu plac, ci din pricina starii manuscrisului. Oricum, nu s-a pierdut nimic esential.

  Manuscrisul original dateaza din anul 1450.

  Episcopul Teofan