Comentariu la Evanghelia dupa Marcu - Carti.Crestinortodox.ro

Comentariu la Evanghelia dupa Marcu

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 3 recenzii ale clientilor
Nu se afla in stoc

Editura Bizantina a inaugurat, cu ani in urma, o serie intitulata Comentarii la Noul Testament, in care publica acum Comentariu la Evanghelia dupa Marcu, semnat de unul dintre cei mai mari biblisti ortodocsi ai momentului, Prof Ioannis Karavidopoulos.

Descriere

Comentariu la Evanghelia dupa Marcu

Intelegi, oare, ce citesti?”, intreaba FIlip pe dregatorul Candachiei care citea din Proorocul Isaia. „Cum as putea sa inteleg, daca nu ma va calauzi cineva?” rapunde acesta, aratand cat de necesara este indrumarea in lectura cartilor biblice. Functia comentariilor biblice este tocmai aceasta: de a ajuta pe cititor cu explicatii si informatii suplimentare in lectura Sfintei Scripturi.

Editura BIzantina a inaugurat, cu ani in urma, o serie intitulata Comentarii la Noul Testament, in care publica acum Comentariu la Evanghelia dupa Marcu, semnat de unul dintre cei mai mari biblisti ortodocsi ai momentului, Profesorul Ioannis Karavidopoulos, de la Universitatea din Tesalonic, Grecia.

Cartea este folositoare tuturor celor care, citind Sfanta Scriptura, doresc sa si inteleaga ceea ce citesc. Se vor folosi de acest comentariu in mod special preotii, care vor avea un instrument foarte pretios pentru adancirea textului Evangheliei dupa Marcu, in vederea unei bune si documentate pregatiri a predicii.

Nu cred ca mai este cazul sa subliniem utilitatea lucrarii de fata pentru profesorii de teologie, profesorii de religie, studentii teologi si elevii seminaristi, dat fiind faptul ca aceasta vine sa umple un gol in bibliografia de specialitate romaneasca, fiind singurul comentariu orthodox la Evanghelia dupa Marcu publicat la noi.

Specificaţii

  • Editor: Bizantina
  • ISBN: 9789739492683
  • An aparitie: 10 August 2005
  • Numar pagini: 390
  • Tip carte: Broşată
  • Limba: Română
  • Dimensiuni: 14.5 x 22.5 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 3 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
3
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie
Afiseaza 3 din 3 recenzii ale clientilor
  • Badea Marian 23-03-2016
    5 din 5 stele
    Comentariu la Evanghelia dupa Marcu

  • Marius Copeanu 30-07-2014
    5 din 5 stele
    Nota autorului la volumul Evanghelia dupa Marcu

    „Intelegi, oare, ce citesti?", intreaba Filip pe dregatorul Canda-chiei'care citea din Proorocul Isaia. „Cum as putea sa inteleg, daca nu ma va calauzi cineva?" raspunde acesta, aratand cat de necesara este indrumarea in lectura cartilor biblice. Functia comentariilor biblice este tocmai aceasta: de a ajuta pe cititor cu explicatii si informatii suplimentare in lectura cartilor Sfintei Scripturi. Sunt necesare, in primul rand, informatiile de ordin filologic, istoric, cultural etc, care sa inlesneasca patrunderea cititorului in lumea si in limbajul unor texte sfinte care au fost scrise acum doua mii de ani. in al doilea rand, un comentariu incearca sa explice temele teologice particulare ale cartii si sa analizeze gandirea teologica in ansamblu a autorului, valorificand intreaga traditie a Bisericii, precum si literatura de specialitate. Comentariul biblic este o analiza literara, istorica si teologica cat se poate de completa a unei carti din Sfanta Scriptura.

    Desi extrem de necesare, comentariile biblice sunt foarte putine in teologia ortodoxa romaneasca. Cu exceptia catorva carti ale Noului Testament - in special epistole - care s-au bucurat de comentarii din partea unor biblisti romani, restul cartilor biblice nou-testamentare raman inca lipsite de astfel de comentarii. Explicatia este probabil aceea ca scrierea unui comentariu presupune foarte multa munca si o anumita maturitate stiintifica, teologica nu numai a autorului, ci si a Scolii teologice din care face parte. O serie completa de comentarii la cartile Noului Testament este un imperativ absolut pentru orice serica si pentru orice scoala teologica. Prioritare in aceasta serie, din ratiuni usor de inteles, sunt comentariile la Sfintele Evanghelii. Editura Bizantina a inaugurat, cu ani in urma, o serie intitulata Comentarii la Noul Testament, in care publica acum Comentariul la Evanghelia dupa Marcu, semnat de unul dintre cei mai mari biblisti ortodocsi ai momentului, Profesorul Ioannis Karavidopoulos, de la Universitatea din Tesalonic, Grecia. Tiparita pentru prima data in 1988, cartea a cunoscut editii repetate (1993, 1997, 2001) si a devenit o lucrare de referinta in literatura de specialitate. Valoarea deosebita a comentariului Prof. I. Karavidopoulos este data si de maniera in care autorul ei imbina abordarea riguros stiintifica cu cea bisericeasca, pastorala si duhovniceasca a textului biblic. De altfel, contributia fundamentala a Prof. J, Karavidopoulos la dezvoltarea teologiei biblice ortodoxe consta in echilibrul si, mai ales, complemen-taritatea, pe care acesta le-a reusit intre cele doua perspective asupra textului biblic, aratand ca perspectiva stiintifica nu trebuie sa fie in tensiune cu cea bisericeasca, ci dimpotriva, trebuie sa o includa, dupa cum cea bisericeasca, nu trebuie sa ignore contributia abordarii stiintifice, ci, dimpotriva, sa o valorifice.

    Cartea este folositoare tuturor celor care, citind Sfanta Scriptura, doresc sa si inteleaga ceea ce citesc. Se vor folosi de acest comentariu, in mod special preotii, care vor avea un instrument foarte pretios pentru adancirea textului Evangheliei dupa Marcu, in vederea unei bune si documentate pregatiri a predicii. intrucat intruneste si ofera toate informatiile privind continutul textului Sfintei Evanghelii, comentariul este primul si cel mai important instrument al predicatorului. Recurgand la un comentariu ca cel de fata, preotul va evita cu un efort minim predica nedocumentata, in termeni generali si de slaba calitate, in favoarea unei predici cu continut, in masura sa sporeasca si sa adanceasca in chip real orizontul de cunoastere al credinciosilor. Comentariul la Evanghelia dupa Marcu este extrem de folositor st pentru intelegerea Evangheliei dupa Matei, intrucat cea mai mare parte din cuprinsul celei dintai are corespondent paralel in cuprinsul celei din urma. Ori, investigarea locurilor paralele, in special la evanghelisti sinoptici, este una din caile principale de explicare si intelegere, prin comparatie, a textului biblic.

    Nu cred ca mai este cazul sa subliniez utilitatea lucrarii de fata pentru profesorii de teologie, profesorii de religie, studentii teologi si elevii seminaristi, dat fiind faptul ca aceasta vine sa umple un gol in bibliografia de specialitate romaneasca, fiind singurul comentariu ortodox la Evanghelia dupa Marcu publicat la noi.

    Pr. prof. dr. Constantin COMAN

  • Gabriel 05-02-2014
    5 din 5 stele
    Un comentariu excelent

    Am cumparat acest Comentariu la Evanghelia dupa Marcu la recomandarea unui prieten apropiat (absolvent de Teologie) pentru a insoti lectura din Evanghelii cu cea din talcuirile Sfintilor Parinti. Intotdeauna incerc sa evit talcuirea personala locurilor mai dificile din Sfanta Scriptura facand apel la interpretarea pe care o ofera Biserica. Recomand aceasta carte ce se constituie intr-o cale de a dobandi "mintea" Bisericii.

Afiseaza 3 din 3 recenzii ale clientilor