Cand sufletul este bolnav - editia 3 - Carti.Crestinortodox.ro

Cand sufletul este bolnav - editia 3

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 5 recenzii ale clientilor
24,00Lei
In stoc

In antropologia crestina, integritatea personalitatii este vazuta in unitatea manifestarilor duhovnicesti, sufletesti si trupesti - si la aceasta unitate se ajunge doar cu conditia inrauririi precumpanitoare a sferei duhului.

Descriere

Cand sufletul este bolnav - editia 3

Orice boala are în primul rând o natura duhovniceasca si de-abia apoi psihofiziologica.

În antropologia crestina, integritatea personalitatii este vazuta în unitatea manifestarilor duhovnicesti, sufletesti si trupesti - si la aceasta unitate se ajunge doar cu conditia înrâuririi precumpanitoare a sferei duhului.
Orice boala are în primul rând o natura duhovniceasca si de-abia apoi psihofiziologica.

Abordarea duhovniceasca a bolnavului nu submineaza perspectiva medico-biologica, ci îmbogateste, completeaza si desavârseste conceptia despre personalitate.

Traducere din limba rusa de Adrian & Xenia Tanasescu-Vlas

Ediția a treia, aprilie 2015

CUPRINS

Cuvant inainte
Cauzele bolilor psihice: perspectiva ortodoxa
Informatii generale
Cateva dintre simptomele tulburarilor psihice
Scurta descriere a catorva boli psihice
Bolile „naturale"
Tulburarile psihice provocate de lucrarea demonica
Bolile sufletului - fenomen tainic
Psihologia pastorala
Despre ajutorarea bolnavilor
Nervozitatea: cauzele duhovnicesti si manifestarile ei
„Pe fond nervos..."
Despre psihoterapie
Despre psihologia care a pierdut sufletul
Psihologia ortodoxa (conspect)
Psihoterapia: abordarea ortodoxa
Scrisori ale colegilor
Exemple de actiune distructiva asupra psihicului
Despre pacatul betiei
Despre narcomanie si narcomani
Despre pacatul fumatului
Nu fiti partasi la lucrarile intunericului
Raspunsuri la intrebari
Apendice
Sfintii Parinti,despre boli si bolnavi

Specificaţii

  • Editor: Sophia
  • ISBN: 9789731364698
  • An aparitie: 20 Aprilie 2015
  • Numar pagini: 264
  • Tip carte: Broşată
  • Limba: Română
  • Dimensiuni: 13 x 20 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 5 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
5
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie
Afiseaza 5 din 5 recenzii ale clientilor
  • Ivan Constantin 10-08-2017
    5 din 5 stele
    Cand sufletul este bolnav

    O carte despre abordarea duhovniceasca a problemelor sufletesti si trupesti.

  • Marius Munteanu 17-06-2015
    5 din 5 stele
    Bolile „naturale"

    De unde apar tulburările şi bolile psihice ? Vom încerca să facem lumină în această proble­mă. Există mai multe puncte de vedere. Una din­tre cauze este natura omului.

    Cuviosul Antonie din Lavra Peşterilor a îngrijit vreme de trei ani un monah bolnav de catatonie (una dintre formele psihozelor), privindu-i starea ca pe o boală, nu ca pe un rezultat al lucrării du­hului rău (exemplu citat după prof. T. I. Iudin). Cuviosul Ioan Scărarul indică anumite semne după care se poate face deosebirea între tulbură­rile psihice de origine duhovnicească şi cele care nu cedează în faţa rugăciunii şi a semnului sfin­tei cruci, a căror dezvoltare vine, după cum scrie el, „de la fire" (citat după prof. D. E. Melehov).

    In cartea „Slujirea pastorală ortodoxă", arhi­mandritul Kiprian (Kern), vorbind despre psihia­trie, arată că există stări sufleteşti greu de definit potrivit categoriilor teologiei morale şi care nu se încadrează în conceptele de bine şi de rău. După părerea autorului, aceste stări ţin nu de domeniul asceticii, ci de cel al psihopatologiei, şi îşi au ori­ginea în natura individului.

    Cuviosul mărturisitor, stareţul arhimandrit Gheorghe (Lavrov), care s-a nevoit cândva în mănăsti rea Danilov, făcea deosebire cu multă fineţe între bolile psihice. Unora le spunea: „Tu, puiule, du-te la doctor", iar altora: „Tu n-ai ce căuta la doctor". Erau şi cazuri când stareţul, după ce fă­cea ordine în viaţa duhovnicească a omului, îi re­comanda să meargă la psihiatru sau, dimpotrivă, îi lua unui psihiatru pacienţi, „transferându-i" în îngrijirea sa.

    Trăgând o concluzie parţială a celor spuse mai sus, se poate zice că în planul mântuirii se poa­te trage o paralelă între bolile sufleteşti şi cele trupeşti: atât unele, cât şi celelalte vin asupra omului, cu îngăduinţa lui Dumnezeu, ca el să fie ajutat în lucrarea mântuirii. în această perspec­tivă, boala sufletească este o cruce trimisă de Domnul.

    Despre factorii naturali, individual-biologici, ai apariţiei patologiei psihice vorbesc şi datele ştiin­ţifice medicale. Ca exemplu putem da apariţia simptomelor psihopatologice pe fondul patolo­giei somatice, în particular neurologice, apariţia tulburărilor psihice sub influenţa unor diverşi factori nocivi (otrăvurile neurotrope, câmpurile de ultrasunete, zgomotul puternic, munca în condiţii de iluminare scăzută ş.a.m.d.).

    O altă confirmare constă în faptul că manifestă­rile psihopatologice pot fi deseori tratate cu succes prin medicamente. Merită să amintim şi că au fost întreprinse cercetări care au stabilit anumite legităţi ale predispoziţiei genetice la boli psihice.

    Se înţelege că boala trupului nu poate să nu repercuteze şi asupra restului naturii omului. Ori ce boală, fie ea a psihicului, a stomacului, a oa­selor sau a ochilor, are şi o componentă duhov­nicească, fiindcă toate bolile omenirii sunt urma­rea căderii strămoşilor Adam şi Eva. Când spu­nem că o boală sau alta are cauze naturale, asta înseamnă că în simptomele ei psihopatologice sau somatice se reflectă mai evident şi mai direct trăsăturile firii căzute. Iată un exemplu.

    Se ştie că schizofrenia e caracterizată de dedu­blarea activităţii psihice - dar şi la oamenii sănă­toşi există această dedublare. Despre „dedubla­rea" omului căzut, Sfântul Apostol Pavel scria: Ceea ce fac nu ştiu; căci nu săvârşesc ceea ce vo-iesc, ci fac ceea ce urăsc. Iar dacă fac ceea ce nu voiesc, recunosc că Legea este bună. Dar acum nu eu fac acestea, ci păcatul care este în mine. Fiindcă ştiu că nu locuieşte în mine, adică în trupul meu, ce este bun. Căci a voi se află în mine, dar a face binele nu aflu; căci nu fac bi­nele pe care îl voiesc, ci răul pe care nu-l voiesc, pe acela îl săvârşesc. Iar dacă fac ceea ce nu voiesc eu, nu eu fac aceasta, ci păcatul care este în mine (Rom. 7, 15-20).

  • CrestinOrtodox 15-10-2014
    5 din 5 stele
    Este permis pentru un ortodox să ia medicamente psihotrope ?

    Preparatele psihotrope (care acţionează asupra psihicului) pot fi utilizate în tratamentul unor tulburări neuropsihice diverse doar la prescripţia medicului. Părerea potrivit căreia credincioşilor nu le este îngăduit să folosească aceste medicamente este greşită. Scopul administrării lor este-normalizarea tulburărilor de somn, stabilizarea dispoziţiei sufleteşti, a proceselor de excitaţie şi de inhibiţie din scoarţa cerebrală, îndepărtarea simptomelor legate de anxietate ş.a.m.d.

    Simptomele maladive descrise pot fi observate la om în diverse circumstanţe, atât izolate, cât şi în combinaţie cu manifestări somatice. Un tratament selectat în mod profesional nu va aduce vătămare sănătăţii, ci, dimpotrivă, va îmbunătăţi felul în care se simte bolnavul.

    In cazul stărilor nevrotice, când simptomele bolii depind direct de cauze şi circumstanţe psihologice, medicamentele joacă un rol adjuvant, slăbind tensiunea lăuntrică şi diminuând intensitatea neplăcerilor bolnavului. Ele sunt prescrise de obicei pentru perioade limitate de timp. Condiţia principală a însănătoşirii este căutarea soluţionării optime a conflictului, iar în planul duhovnicesc - smerenia şi pocăinţa.

    Când este vorba de o patologie psihică mai gravă, medicamentele sunt de regulă indispensabile -dar şi în acest caz este nevoie de rugăciune.

  • Olivia Zamfir 27-08-2014
    5 din 5 stele
    De ce se indracesc oamenii?

    Omul trăieşte într-un mediu social. Gândurile, dorinţele, faptele, viziunea asupra lumii îi sunt definite într-o măsură uriaşă de influenţa mediului care îl înconjoară. Ştiţi că, dacă un om sănătos se află multă vreme lângă un bolnav de tuberculoză şi respiră acelaşi aer cu acesta, se molipseşte şi el. La fel ne molipsim şi de la bolnavii de gripă.

    Aşa se întâmplă şi în viaţa duhovnicească. Dacă omul trăieşte în atmosfera mulţimii duhurilor răutăţii care sunt sub ceruri, în mijlocul smintelilor, al unor exemple grave de necredinţă şi de dezmăţ, într-o atmosferă de patimi omeneşti neînfrânate, dacă trăieşte într-o atmosferă de prostie şi de vulgaritate, această atmosferă nu are cum să nu-i molipsească sufletul. El respiră zi de zi acest aer otrăvit, unde mişună duhurile răutăţii care sunt sub ceruri. Şi se molipseşte nefericitul suflet, şi se face el însuşi locuinţă a dracilor.

    Şi atunci, ce să facem ? Unde să fugim de această atmosferă apăsătoare, încărcată cu primejdii de moarte? Unde este scăparea noastră? Unde este pavăza noastră în faţa dracilor, a duhurilor răutăţii care sunt sub ceruri ? La toate întrebările grele să căutaţi totdeauna răspuns în Sfânta Scriptură. Uitaţi-vă în psalmul 6l, şi acolo veţi afla răspunsul: De la Dumnezeu vine răbdarea mea, că El este Dumnezeul meu şi Mântuitorul meu, Sprijinitorul meu... In Dumnezeu este mântuirea mea si slava mea, Dumnezeu este ajutorul meu si nadejdea mea este in Dumnezeu.

    Dr. Dmitri Avdeev

  • Andrei Paun 13-07-2014
    5 din 5 stele
    Abordarea spirituală a bolnavilor

    În antropologia Crestina personalitatea este vazuta ca un ansamblu al manifestarilor spiritiale și trupești. Fiecare boala are în primul rând un caracter spiritual si apoi manifestari psiho-fiziologice.
    Abordarea spirituală a bolnavilor nu subminează perspectiva medico-biologica, ci o îmbogățește, completează și perfecționează punctul de vedere asupra personalității.

    Prof. Dmitry A. Avdeev, M.D., Ph.D. spune ca principiul de bază al psihoterapiei ortodoxe este:
    să-și mărturisească credința ortodoxă Sfânta și de a aduce Adevărul de economisire și puritatea spirituală în procesul de tratament. Psihoterapeutii ar trebui să se ocupe de sufletul pacientului foarte atent, pentru ca fiecare persoană este dotata cu cel mai mare dar al lui Dumnezeu, sufletul nemuritor, care este imaginea Creatorului.
    In ultimii 7 ani, Dmitri Avdeev este șeful Centrului Ortodox Psihoterapeutic, și, recent lucreaza la Institutului pentru Problemele de formare a unei atitudini creștine față de Tulburarilor Mentale.

    site: daavdeev.ru
    e-mail: daavdeev@yandex.ru

Afiseaza 5 din 5 recenzii ale clientilor