Psihiatria si problemele vietii duhovnicesti - Carti.Crestinortodox.ro

Psihiatria si problemele vietii duhovnicesti

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 2 recenzii ale clientilor
15,00Lei
In stoc

In psihologia si psihiatria contemporane, in procesul elaborarii teoriilor stiintifice ale personalitatii se manifesta cu tot mai multa claritate tendinta de a gasi cai comune intelegerii stiintifice, respectiv religioase a personalitatii.

Descriere

Psihiatria si problemele vietii duhovnicesti

În psihologia si psihiatria contem porane, în procesul elaborarii teoriilor stiintifice ale personalitatii se manifesta cu tot mai multa claritate tendinta de a gasi cai comune întelegerii stiintifice, respectiv religioase a personalitatii, iar în munca practica a psihologilor, psihiatrilor si preotilor - de a merge pe calea ajutorului, respectului si schimbului reciproc de experienta în abordarea problemelor educarii unei personalitati sanatoase si a tratarii oamenilor bolnavi. În lucrarea profesorului D.E. Melehov, preotii, studentii Facultatilor de teologie si toti cei interesati de viata duhovniceasca vor gasi, fara îndoiala, numeroase lucruri folositoare si motive de profunda reflectie.

Traducere din limba rusa de Adrian Tanasescu-Vlas

Specificaţii

  • Editor: Sophia
  • ISBN: 9789731360973
  • An aparitie: 01 Ianuarie 2008
  • Numar pagini: 136
  • Tip carte: Broşată
  • Limba: Română
  • Dimensiuni: 11 x 20 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 2 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
2
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie
Afiseaza 2 din 2 recenzii ale clientilor
  • CrestinOrtodox 11-11-2014
    5 din 5 stele
    Prefata cartii Psihiatria si problemele vietii duhovnicesti

    In activitatea pastorală, preotul se întâlneşte uneori cu manifestări ale tulburărilor psihice, trebuie uneori să îndrume duhovniceşte bolnavi nervos şi psihic. Se pune problema: cum să-i ajute sufleteşte bolnavului, cum să aprecieze corect starea şi trăirile lui? Cu asemenea întrebări i se adresau lui Dmitri Evghenievici numeroşi preoţi şi îşi trimiteau fiii duhovniceşti la el, cel mai important psihiatru sovietic şi om profund credincios, pentru consult şi tratament.

    Fiind creştin ortodox, familiarizat îndeaproape cu scrierile Sfinţilor Părinţi, şi specialist psihiatru, Dmitri Evghenievici a meditat mult asupra corelaţiei dintre principiul trupesc, cel sufletesc şi cel duhovnicesc în om, asupra bolilor sufleteşti şi a celor duhovniceşti. Problemele acestea au început să îl preocupe încă de pe băncile facultăţii. Stareţul arhimandrit Gheorghe din mănăstirea Danilovskii, pe care Dmitri Evghenievici l-a cunoscut în tinereţe, făcea o foarte clară deosebire între aceste tipuri de boli, şi unora le spunea: „Tu, puiule, mergi la doctor!", iar altora: „Tu la doctor n-ai ce să cauţi!" Existau cazuri când Stareţul, după ce îi punea omului în regulă viaţa duhovnicească, îi recomanda să treacă pe la psihiatru, sau, dimpotrivă, lua de la psihiatru oameni ca să îi trateze duhovniceşte. Amândoi - Stareţul cu puţină şcoală, rugător şi ascet, şi importantul savant contemporan de renume mondial - vedeau la fel de limpede atât strânsa îmbinare a principiilor sufletesc şi duhovnicesc în om, precum şi deosebirile dintre ele. Unul pleca de la experienţa sa de păstor duhovnicesc, iar celălalt de la vasta sa practică psihiatrică, unită cu credinţa ortodoxă şi cunoaşterea Sfintei Scripturi şi a literaturii patristice. In cursul mai multor discuţii, Dmitri Evghenievici a subliniat că nu are experienţa duhovniciei şi că lucrarea sa Psihiatria şi problemele vieţii duhovniceşti este scrisă în primul rând din perspectiva medicului psihiatru, ea fiind destinată de către autor studenţilor din facultăţile de teologie şi preoţilor.

    In momentul când Dmitri Evghenievici a început să adune material pentru această lucrare a sa, manuale de genul acesta nu existau. Mai târziu, peste hotare au început să apară cărţi de tipul Psihiatria pastorală. Totuşi, acestea reprezintă nişte manuale de psihiatrie simplificate, asemănătoare cu cele care există în Rusia pentru instituţiile de învăţământ medical mediu. Profesorul D.E. Melehov vedea sarcina sa în altceva, şi anume în abordarea bolilor duhovniceşti pe calea îmbinării înţelegerii ştiinţific-medicale şi celei religioase a personalităţii. Aceasta era o abordare originală, de care păstorii duhovniceşti contemporani au nevoie. în ultimii ani de viaţă, Dmitri Evghenievici visa să se dedice cu totul cărţii Psihiatria şi viaţa duhovnicească, dar nu a reuşit să se sustragă numeroaselor treburi şi îndatoriri medicale.

    Doctor în ştiinţe medicale, profesorul Melehov (1899-1979), fiu de preot din eparhia Riazanului, a fost elev şi coleg al întemeietorilor psihiatriei sovietice, S. S. Korsakov şi P. N. Gannuşkin. El reprezintă unul dintre fondatorii psihiatriei sociale contemporane, adică ai acelui domeniu al psihiatriei care elaborează principiile recuperării bolnavilor psihic. Savant de talie, autor a peste 170 lucrări ştiinţifice privitoare la diverse probleme ale psihiatriei clinice şi sociale, recuperării bolnavilor psihic şi problemelor de metodică psihiatrică generală, unul dintre organizatorii medicinei sovietice (a devenit unul dintre fondatorii Institutului central pentru ştiinţă şi cercetare în domeniul expertizei şi organizării muncii invalizilor, vreme de câţiva ani a fost director al Institutului de neuropsihiatrie „P. N. Gannuşkin"), pedagog talentat şi fin clinician, Dmitri Evghenievici se bucura de o imensă autoritate în faţa colegilor săi din Uniunea Sovietică şi de peste hotare - însă în amintirea miilor de suferinzi şi de bolnavi psihic, precum şi a celor apropiaţi acestora, în rândul cărora erau destui credincioşi, profesorul D.E. Melehov a rămas ca un medic excepţional, care niciodată nu refuza să ajute, ca un om plin de dragoste practică faţă de semenii săi, cu care era întotdeauna o bucurie să discuţi şi să te întâlneşti. El vedea creştinismul ca pe plinătate aducătoare de bucurie a vieţii în Hristos, rugăciunile lui îndrăgite erau rugăciuni de mulţumire. Pe 13 mai 1979, la vârsta de optzeci de ani, şi-a dat creştineşte obştescul sfârşit. Până în ultimele clipe ale vieţii şi-a păstrat limpezimea intelectuală, receptarea plină de lumină şi bucurie a vieţii.

    In capitolele existente din cartea neterminată a lui D.E. Melehov, preoţii, studenţii Facultăţilor de teologie şi toţi cei interesaţi de viaţa duhovnicească vor găsi, fără îndoială, numeroase lucruri folositoare şi motive de profundă reflecţie. Şi vrem să nădăjduim că această lucrare începută de Dmitri Evghenievici va fi, cu timpul, continuată.

    Psihiatria si problemele vietii duhovnicesti
    Prof Dmitri Melehov

  • CrestinOrtodox.ro 05-02-2014
    5 din 5 stele
    Cuprinsul cartii Psihiatria si problemele vietii duhovnicesti

    Cuprins
    Cuvânt înainte
    I. In căutarea unei învăţături holistice despre om (a unei teorii sintetice a personalităţii)
    II. Concepţia trihotomică a structurii personalităţii în antropologia creştină
    III. O încercare de înţelegere obiectivă a experienţei religioase în psihologia contemporană
    IV. Raportarea medicului psihiatru la trăirile religioase ale bolnavului şi atitudinea preotului faţă de manifestările patologice ale psihicului (teze de ordin general)
    V. Boala şi sănătatea în psihicul omenesc
    VI. Corelaţia şi influenţa reciprocă dintre trăirile duhovniceşti şi cele sufleteşti în psihozele afective
    VII. Epilepsia
    Notă biografică

Afiseaza 2 din 2 recenzii ale clientilor