Moldova bisericilor de lemn - Album de reportaj - Carti.Crestinortodox.ro

Moldova bisericilor de lemn - Album de reportaj

Fii primul care adauga o recenzie!
245,00Lei
In stoc

În prefața cărții este precizat faptul că bisericile de lemn din cele șase județe ale Moldovei, prezentate în volumul de față, constituie un important document al artei tradiționale a lemnului din această parte a țării.

Descriere

Moldova bisericilor de lemn - Album de reportaj

În prefața cărții este precizat faptul că bisericile de lemn din cele șase județe ale Moldovei, prezentate în volumul de față, constituie un important document al artei tradiționale a lemnului din această parte a țării.

Cititorii pot descoperi la pagina nouă argumentarea autoarei cu privire la demararea acestui proiect de redescoperire a locurilor și tradițiilor românești.

Aventura călătoriilor mele prin Moldova bisericilor de lemn, în vederea realizării de reportaje, s-ar putea rezuma așa: o perioadă de patru ani, șase județe străbătute, 204 biserici văzute, peste 20,000 de kilometri parcurși. Moldova bisericilor de lemn e un tezaur al României culturale și arhitecturale, încă insuficient cunoscut, încă prea puțin exploatat, a evidențiat Otilia Bălinișteanu.

Bisericile de lemn din cele șase județe ale Moldovei (Botoșani, Iași, Suceava, Neamț, Bacău și Vaslui) cercetate sistematic de Otilia Bălinișteanu și prezentate în reportajele din volumul de față constituie un important document al artei tradiționale a lemnului din această parte de țară. Autoarea, cunoscută jurnalistă ieșeană, s-a aplecat cu atenție și cu discernământ asupra culturii și creațiilor noastre populare, după cum se poate observa din numeroasele interviuri și reportaje despre universul satului românesc publicate [...] în Ziarul Lumina [...].
Otilia Bălinișteanu a bătut satele Moldovei la pas, culegând tot ce a fost mai de preț, dar și mai vulnerabil în fața tăvălugului timpului despre aceste vechi ctitorii de lemn, apoi le-a așezat în scrierile sale, vădind reale calități de cercetător. De aceea, apreciem că volumul de față reprezintă un valoros și necesar gest de salvare a unei părți importante a patrimoniului cultural național. Iar pentru viitor, bogatul material cuprins în aceste reportaje, precum și imaginile ce-l ilustrează, vor constitui oglinda izvoarelor autentice ale identității și spiritualității noastre, dar și un consistent punct de pornire în orice cercetare legată de istoria comunităților românești”.
Etnolog EMILIA PAVEL


Lansarea volumului Moldova bisericilor de lemn. Album de reportaj al Otiliei Bălinișteanu, redactor Ziarul Lumina, a avut loc în seara zile de 13 septembrie 2017 la Muzeul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Volumul a fost prezentat de Prof. Dr. Daniel Condurache, de la Catedra de jurnalism și științe ale comunicării a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, de jurnalista Cristina Zamfirescu, senior editor Ziarul Lumina și de etnologul Lucian-Valeriu Lefter, de la Centrul Culturii Tradiționale Vaslui. Moderatorul evenimentului a fost Conf. Dr. Ionuț Nistor, Directorul Muzeului Universității, notează Ziarul Lumina.

Lucrarea, publicată la Editura Trinitas a Patriarhiei Române, este singulară sub aspect editorial, reunind într-o prezentare inedită, sub forma reportajului clasic, povestea a 185 de biserici de lemn monumente istorice din județele Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău și Vaslui, cele mai multe aproape necunoscute publicului larg.

Cartea reprezintă rodul unei serii de reportaj, inițiată și realizată de Otilia Bălinișteanu în perioada 2012-2015, parte dintre reportaje fiind publicate în Ziarul Lumina.

Specificaţii

  • Editor: Trinitas
  • ISBN: 9789731551654
  • An aparitie: 13 Septembrie 2017
  • Numar pagini: 744
  • Tip carte: Cartonată
  • Limba: Română
  • Dimensiuni: 0 x 0 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 0 din 5 pe baza a 0 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
0
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie