Mihail Sadoveanu. Afinitati bizantine - Carti.Crestinortodox.ro

Mihail Sadoveanu. Afinitati bizantine

Fii primul care adauga o recenzie!
20,00Lei
In stoc

O carte de sinteza critica indispensabila elevilor de gimnaziu si liceu care doresc sa inteleaga subiectele Mihail Sadoveanu pentru capacitate si bacalaureat (Fratii Jderi; Baltagul; Nicoara Potcoava; Nunta domnitei Ruxanda; Creanga de aur; Soarele în...

Descriere

Mihail Sadoveanu. Afinitati bizantine

 


O carte de sinteza critica indispensabila elevilor de gimnaziu si liceu care doresc sa inteleaga subiectele Mihail Sadoveanu pentru capacitate si bacalaureat (Fratii Jderi; Baltagul; Nicoara Potcoava; Nunta domnitei Ruxanda; Creanga de aur; Soarele în balta sau aventurile sahului; Ostrovul lupilor; Divanul persan; Povestile de la Bradu-Stramb). Un volum pe care orice profesor de romana trebuie sa-l citesca inainte de „ora Sadoveanu“.

Mihail Sadoveanu. Afinitati bizantine reprezinta un model sistematic de interpretare a prozei sadoveniene in vederea intelegerii circulatiei si resemnificarii motivelor si simbolurilor din cultura bizantina. Fara a argumenta pozitiile pe care Sadoveanu si literatura lui le-au detinut si le-au pastrat in campul cultural autohton, Suzana Miron determina teritoriul formelor literare pure, un spatiu cu reminiscente mitice; capitalul bizantin al fictiunii este aici capabil sa dea legitimitate actului artistic, iar largirea zonelor de interpretare ne ofera satisfactia unei imersiuni pe care doar un hermeneut veritabil o putea genera.
Lucian Pricop

Semnificatia evocarii narative a Bizantului in opera lui Sadoveanu este aidoma cu fresca din pictura religioasa, marturie (document) a (al) cetatii milenare pastrata in amintirile unor personaje din creatia sa, despre „Tarigradul cu minunile lumii“ (Amfilohie Șendrea din Fratii Jderi).
Sadoveanu insusi imbraca haina calatorului doritor sa descopere din memoria timpului obiecte, mici vestigii, cu disponibilitatea de a reconstitui ceva din imaginea lumii pierdute, peste care s-a suprapus Istanbulul secolelor urmatoare. Sa ne amintim inceputul nuvelei Roxelana: „Cautam in Hipodrom si la bazilicile vechi prefacute in geamii urmele Bizantului.“
Suzan Miron
Colectia Anticanon propune cititorilor de literatura interpretari noi pentru texte a caror clasicizare a condus la iesirea din campul de interes real al lectorului de azi.
 

 

Specificaţii

  • Editor: Cartex
  • ISBN: 9786068893587
  • An aparitie: 22 Aprilie 2021
  • Numar pagini: 184
  • Tip carte: Broşată
  • Limba: Română
  • Dimensiuni: 13 x 20 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 0 din 5 pe baza a 0 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
0
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie