Embrionul si sufletul lui la Sfintii Parinti - Carti.Crestinortodox.ro

Embrionul si sufletul lui la Sfintii Parinti

Evaluat la 3 din 5 pe baza a 2 recenzii ale clientilor
65,00Lei
In stoc

De cateva decenii embrionul e in inima actualitatii si a dezbaterilor contemporane. De secole dreptul la viata, atat inainte, cat si dupa nastere, parea un fapt castigat. Legalizarea avortului a repus in discutie acest drept la viata inainte de nastere

Descriere

Embrionul si sufletul lui la Sfintii Parinti

De cateva decenii embrionul e in inima actualitatii si a dezbaterilor contemporane. De secole dreptul la viata, atat inainte, cat si dupa nastere, parea un fapt castigat. Legalizarea avortului a repus in discutie acest drept la viata inainte de nastere, facand sa para ca embrionul are un statut diferit inainte si dupa data de la care nu se mai poate practica avortul. Ce anume diferentiaza un embrion de un conglomerat de celule? Trebuie oare sa consideram ovulul uman fecundat drept un animal (experimentarea pe un animal nepunand aceleasi probleme etice), sau chiar drept o planta? Ce anume este o fiinta umana? Din care moment anume trebuie ea considerata ca atare? Exista criterii observabile ale unei schimbari de statut intre conceptie si nastere? Iata intrebari foarte actuale. Daca privim la ceea ce se spunea despre aceasta chestiune in primele secole ale istoriei crestinismului, ne dam seama ca se puneau exact aceleasi intrebari. Or in acea epoca oamenii reflectau deja cel putin de cateva sute de ani asupra acestor intrebari, ceea ce insumeaza cel putin doua mii sase sute de ani de reflectie asupra embrionului. Merita deci osteneala sa vedem cum anume au pus primii crestini aceste intrebari, seculare deja pe vremea lor, si sa vedem in ce masura crestinismul a dat raspunsuri specifice si daca aceste raspunsuri ne pot ajuta in dezbaterea actuala.

Marie-Helene Congourdeau

Doamna Marie-Helene Congourdeau (nascuta in 1947 la Amiens), casatorita, cu cinci copii si opt nepoti, a activat intre 1981 si 2012 in calitate de cercetator specializat pe istoria religioasa si medicala bizantina in cadrul Centrului National de Cercetare Stiintifica al Frantei din Paris. Autor a zeci de studii in domeniu. Editor si traducator de texte teologice patristice si bizantine, este cel mai important savant cunoscator si promotor al operei sfantului Nicolae Cabasila. In 2005 a sustinut la Sorbona examenul de abilitare pentru conducerea de cercetari cu monumentala teza despre Embrion si sufletul lui in izvoarele grecesti (secolele VI i.Hr.–V d.Hr.) tradusa in romaneste in volumul de fata.

Titlul original: "L'embryon et son âme dans les sources grecques"
Traducere:  Maria-Cornelia Ica jr

CUPRINS Embrionul si sufletul lui la Sfintii Parinti

Prolog. Sfintii Parinti si intrebarile despre embrion

Argument
Nota

Cartea I: Epopeea unui suflet: nebuloasa preexistentialista

I. Variatiuni preplatoniciene
II. Variatiuni platoniciene si neoplatoniciene
III. Variatiuni ale iudaismului elenistic
IV. Variatiuni gnostice
V. Ispita preexistentialista in Biserica veche

Cartea a II-a: Ireductibilii sufletului neseparabil

I. Filozofii
II. Medicii
III. Traditia biblica
IV. Crestinii impotriva epopeii sufletului

Cartea a III-a: Cum vine sufletul in embrion

I. Un trup pentru suflet
II. Intrebari universale
III. Embrionul, trup si suflet

Concluzie: Geneza unei priviri crestine asupra embrionului si a sufletului sau

Epilog. Insufletirea embrionului uman la Maxim Marturisitorul

Bibliografie

Specificaţii

 • Editor: Deisis
 • ISBN: 9789737859976
 • An aparitie: 20 Iunie 2014
 • Numar pagini: 488
 • Tip carte: Cartonată
 • Limba: Română
 • Dimensiuni: 15.5 x 24 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 3 din 5 pe baza a 2 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
1
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
1
Scrie o recenzie
Afiseaza 2 din 2 recenzii ale clientilor
 • Catalina Dumitrescu 26-11-2015
  1 din 5 stele
  opinie medicala si ortodoxa

  in opinia mea de medic si crestin ortodox,in momentul in care ovulul este fecundat si se formeaza spiralele de adn ale viitorului copil se primeste si sufletul.nu cred ca avem de ce sa filozofom prea mult pe aceasta tema pt.ca este extrem de simplu si clar.doar daca avem intentiile de a ucide copii prin avort sau sa gasim o scuza pt.crima multipla si oribila care este modarnul FIV putem discuta la nesfarsit,dar adevarul este simplu si de netagaduit.

 • Margareta Nitu 22-07-2014
  5 din 5 stele
  O carte carte explorează percepția sufletului

  "Embrionul si sufletul lui la Sfintii Parinti" este o carte carte explorează percepția sufletului între două mari curente care împărtășesc sursele grecești pentru presocratici: susținătorii unui suflet epic căzute din cer, atașate la un organism și care doresc să-și recapete lume, spirite pure, și ireductibil suflete non-separabile care cred nu ne putem gândi a sufletului în afara trupului.

  Studiul este realizat în diferite filozofii corpus și medici, texte biblice și tradiție rabinică, păgân și creștin gnosticismul, Părinții Bisericii și creștini marginale. A treia Planurile de partid din corpus, reuniunea a embrionului și sufletul ei, ea se numește animație a embrionului în care nu sufletul? Când va unește corpul in devenire? Să adopte un limbaj mai modern: embrionul este o plantă, un animal sau o mână de om.

  Sondajul a fost finalizat la sfârșitul secolului al cincilea. Totul este în loc. Câteva deschideri la întrebările vieții și secole a șaptea arată că acesta este pe aceste temelii antice vor fi construite de reflecție medievală (bizantină și de Vest), cu implicațiile sale juridice și etice. Chiar și astăzi, multe probleme din jurul embrionului se alăture interogări ale grecilor antici, și, uneori, răspunsurile lor.

Afiseaza 2 din 2 recenzii ale clientilor