Tratarea bolilor cu leacuri din popor - Carti.Crestinortodox.ro

Tratarea bolilor cu leacuri din popor

Evaluat la 5 din 5 pe baza 1 recenzie
Nu se afla in stoc

De-a lungul veacurilor, poporul român a folosit, la început empiric, plantele spontane şi cultivate în tratarea diferitelor boli ale organismului uman. Pe baza acestor leacuri folosite în diverse regiuni ale României, oamenii de ştiinţă au realizat...

Descriere

Tratarea bolilor cu leacuri din popor

De-a lungul veacurilor, poporul român a folosit, la început empiric, plantele spontane şi cultivate în tratarea diferitelor boli ale organismului uman. Pe baza acestor leacuri folosite în diverse regiuni ale României, oamenii de ştiinţă au realizat studii complexe, biochimice, biologice, clinice, şi astfel fitoterapia modernă a reuşit să pună la dispoziţia pacienţilor reţete uşor de preparat, cu infuzii, decocturi sau extracte (tincturi, uleiuri) din planta întreagă, rădăcini, rizomi, frunze, flori, fructe.

În această lucrare sunt prezentate reţete culese de autor din diverse regiuni ale ţării noastre. Pentru fiecare afecţiune a organismului uman există o scurtă expunere a simptomatologiei, urmată de tratamentul adecvat, prezentându-se cât mai multe remedii naturiste şi formele lor de aplicare. Lista plantelor medicinale citate în lucrare, ca şi ilustraţiile sugestive, colorate, completează textul cărţii.

CAPITOLUL 1
Remedii naturale pentru tratarea bolilor organismului uman
Reţete folosite în afecţiunile dermatologice (ale pielii)
Reţete folosite în afecţiunile aparatului digestiv
Reţete folosite în afecţiunile cardiovasculare
Reţete folosite în afecţiunile aparatului respirator
Reţete folosite în afecţiunile aparatului urinar
Reţete folosite în afecţiunile aparatului genital
Reţete folosite în afecţiunile sistemului nervos
Reţete folosite pentru tratarea unor boli endocrine, de nutriţie şi metabolism
Remedii naturiste pentru tratarea cancerului (racului)

CAPITOLUL 2
Produse vegetale folosite pentru tratarea bolilor
Siropul
Tinctura
Vinul medicinal
Cidrul
Unguentele sau alifiile terapeutice
Uleiul medicinal
Cataplasma
Băile de plante
Oţetul terapeutic

CAPITOLUL 3
Tratarea bolilor cu produse apicole
Mierea
Propolisul
Polenul
Lăptişorul de matcă
BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ
LISTA PLANTELOR MEDICINALE CITATE ÎN LUCRARE
INDEXUL BOLILOR CARE POT FI TRATATE CU PLANTE MEDI CINALE

CATRE CITITORI
De - a lungul veacurilor, poporul român a folosit, la început empiric, utilizarea plantelor spontane şi cultivate în tratarea diferitelor boli ale organismului uman.

Fitoterapia tradiţională a demonstrat, de - a lungul timpului, importanţa unor specii de plante, utilizate natural (vii), uscate sau sub formă de ceaiuri, unguente, completate cu produse apicole (miere, propolis, polen, lăptişor de matcă, ceară, venin de albine), siropuri preparate în casă, tincturi, vin şi ulei medicinal, oţet natural, macerate (de orz cu miere, usturoi cu miere şi propolis), băi şi inhalaţii cu plante medicinale, borş de tărâţe, cărbune de lemn etc.

Pe baza acestor leacuri folosite în diverse regiuni ale României, oamenii de ştiinţă, biologi, chimişti, farmacişti, me\dici,  au  realizat  studii  complexe,  biochimice,  biologice,
clinice, şi astfel a apărut fitoterapia modernă, care pune la îndemâna pacienţilor reţete, extracte (tincturi, uleiuri) din planta întreagă, rădăcini, rizomi, frunze, flori, fructe.

Tratamentul naturist al diferitelor afecţiuni ale organismului uman este demonstrat şi fundamentat ştiinţific; astfel, în prezent, funcţionează multe laboratoare şi fabrici de medicamente în care se obţin produse naturiste pe bază de extracte din plante.

În această lucrare sunt prezentate principalele reţete culese din diverse regiuni ale ţării, din zona munţilor Bucegi, Ciucaş,  Rodnei  (Sângeorz - Băi,  Cormaia,  Maieru,  Rodna
Veche,  Poiana  Ilvei,  Iva  Mare,  Şanţ),  din  Ţara  Haţegului (Munţii Retezat), Munţii Ţibleşului (Zagra), Munţii Bârgăului, Băile  Herculane–Domogled,   Munţii   Buzăului   (Nehoiu,
Siriu), Delta Dunării, Câmpulung - Muscel–Lereşti, Munţii Iezer - Păpuşa  etc.

Pentru fiecare afecţiune a organismului uman există o scurtă expunere a simptomatologiei, urmată de tratamentul adecvat, prezentându-se cât mai multe remedii naturiste şi formele lor de aplicare.

Filozoful olandez Erasmus din Rotterdam (1466–1536) spunea: „Niciun dar nu este mai preţios decât sfatul bun”; sfatul meu este să folosiţi în mod corect şi constant reţetele oferite în această lucrare
Mohan Ardelean Aurel Gheorghe

 

ARSURILE

Sunt leziuni ale ţesuturilor produse de acţiunea temperaturii ridicate, a unor substanţe chimice, de curentul electric, razele solare sau razele Röentgen.

Tratament uz extern:

  • Cartof - se folosesc tuberculi cruzi, raşi, care se aplică pe arsură (cataplasmă).
  • Fasole – cataplasme cu boabe fierte şi strivite, care se aplică la locul arsurii.
  • Dovleac – cataplasme cu pulpă crudă, zdrobită, pe zona afectată, apoi se bandajează.
  • In – ulei de in amestecat cu acelaşi volum de apă de var, într - o sticlă curată, până se formează un lichid alb - lăptos, cu care se ung zonele cu arsuri.
  • Coada - şoricelului – infuzie din două linguri de flori la o cană cu apă (250 ml). Se fac spălături, băi locale şi comprese.
  • ...
  • Soc – infuzie din 30–40 g flori la 1 l apă. Se fac băi locale.
  • Sunătoare – infuzie din părţile aeriene ale plantei (30–40 g) la 1 l apă. Se administrează sub formă de băi locale sau cataplasme. Ulei preparat din 20 g flori mărunţite, care se amestecă cu două linguri de alcool, timp de două–trei ore, după care se adaugă 200 ml ulei şi se fierbe pe baie de apă timp de două–trei ore, agitându - se din când în când. Se filtrează prin presare. Se păstrează în sticle închise la culoare şi se foloseşte sub formă de pansamente.
  • Tătăneasă – decoct din patru–cinci linguri de rădăcini mărunţite la o cană cu apă (250 ml). Se fierbe 15–20 de minute într - un vas acoperit şi se strecoară. Se fac apoi băi locale sau se aplică sub formă de cataplasme.


Pentru arsurile solare se folosesc alifia de gălbenele, uleiul de cătină - albă, se tratează zona afectată cu spray cu propolis, ulei de mentă, ulei de levănţică, ulei de salvie sau se unge pielea cu iaurt ori gălbenuş de ou.
 

ACNEEA

Este o boală a pielii cu leziuni inflamatorii ale glandelor se bacee şi foliculilor piloşi, având ca substrat un dezechilibru între hormonii androgeni şi estrogeni, la care se poate adăuga şi o infecţie microbiană cu stafilococi. Se manifestă prin formarea unor mici puncte brun - negricioase care astupă porii dilataţi ai pielii. Treptat, în jurul acestor puncte apar vezicule (băşicuţe) cu puroi. După spargerea băşicuţelor şi eliminarea puroiului, se formează o crustă care se usucă şi se vindecă, lăsând în urmă o mică cicatrice.

Tratament uz intern:

  • Brusture – infuzie din două–patru linguri de rădăcini mărunţite la o cană cu apă (250 ml). Cantitatea se bea în  cursul unei zile.
  • ...
  • Trei-fraţi-pătaţi –  infuzie  dintr-o linguriţă  de părţi aeriene ale plantei la o cană cu apă (250 ml).
  • Păpădie şi  mesteacăn – decoct din frunzele acestor specii, amestecate în părţi egale la o cană cu apă (250 ml). Se bea de două–trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.


Tratament uz extern:

  • Hrean – rădăcina se rade, se introduce într-o sticlă şi se toarnă deasupra oţet de vin sau de mere. Oţetul trebuie să acopere rădăcina rasă. Maceratul se lasă 10 zile într-o încăpere cu temperatură moderată. Dimineaţa şi seara, se aplică pe zona afectată a pielii maceratul de hrean şi se lasă să-şi facă efectul timp de 10 minute.
  • Varză – sucul proaspăt din frunze se administrează sub formă de loţiune sau cataplasme cu foi de varză strivite.
  • Gălbenele – infuzie din 20 g flori la 1 l apă. Se administrează sub formă de cataplasme, băi şi spălături.
  • Castravete – se taie felii dintr - un castravete şi se aplică sub formă de cataplasmă pe faţă sau în alte zone afectate.
  • ...
  • Cicoare –  infuzie  din  20–40  g  rădăcini  mărunţite  şi părţi aeriene ale plantei la 100 ml apă. Se administrează sub formă de băi, cataplasme şi spălături.
  • Brusture – infuzie din 20–30 g rădăcini mărunţite la 1l apă. Comprese cu această infuzie se aplică în zona afectată.

Specificaţii

  • Editor: Corint
  • ISBN: 9786069368909
  • An aparitie: 11 Aprilie 2014
  • Numar pagini: 192
  • Tip carte: Broşată
  • Limba: Română
  • Dimensiuni: 13 x 20 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 5 din 5 pe baza 1 recenzie
Distribuirea evaluarilor
5 stele
1
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie
Afiseaza 1 din 1 recenzii ale clientilor
  • BUGOV LAURA 02-04-2017
    5 din 5 stele
    TRATAREA BOLILOR CU LEACURI DIN POPOR

    ASTEPT CU DEOSEBIT INTERES INFORMATIILE FURNIZATE DE LECTURA CARTII.
    VA MULTUMESC ,SI VA DORESC,UN PASTE BINECUVINTAT! !!!!!!

Afiseaza 1 din 1 recenzii ale clientilor