Retetar duhovnicesc sau Doctorie duhovniceasca adunata din lume - Carti.Crestinortodox.ro

Retetar duhovnicesc sau Doctorie duhovniceasca adunata din lume

Evaluat la 5 din 5 pe baza 1 recenzie
9,00Lei
In stoc

Retetar duhovnicesc sau Doctorie duhovniceasca adunata din lume este prima lucrare a Preasfintitului Ieremia Zavoratul care vede lumina tiparului in limba romana. Acest  "retetar” duhovnicesc respira nu pedanterie si uscaciune academica, ci adevarata...

Descriere

Retetar duhovnicesc sau Doctorie duhovniceasca adunata din lume

Doctorie pentru nerabdare

Unde sa gasesc doctorie pentru nerabdare? Raspuns: Pe camp, in tarina plugarului ti-o arata Sfantul Macarie Egipteanul. "Nu o data, spune acesta, l-am dat ca pilda semanator, care, dupa ce s-a ostenit si a pus semintele in pamant, trebuie, pe deasupra, sa rabde si sa astepte ploa­ie de sus - iar daca nu se va arata nor si nu vor incepe sa sufle vanturile, osteneala lui nu ii va aduce nici un folos, si samanta va zacea in zadar. Si in cele duhovnicesti se intampla la fel: daca ne marginim la propria noastra lucrare, si nu vom nadajdui sa dobandim altceva, si nu vor sufla asupra sufletului vanturile Duhului Celui Sfant, si nu se va arata norul ceresc, inrourand sufletul, omul nu poate aduce Domnului roade vrednice. Sa ne rugam, dar, ca harul Duhului sa se pogoa­re asupra noastra."

Care este doctoria pentru imprastierea din timpul rugaciunii?

Sfantul Ioan Scararul a scris ca cel ca­re sta inaintea imparatului pamantesc si, intor-candu-si fata de la el, sta de vorba cu vrajmasii lui, i se face urat: nici Dumnezeu nu-l poate su­feri pe nevoitorul care se indeletniceste cu gan­duri necurate la rugaciune. Adu-ti aminte, rugatorule, de aceasta!

Unde pot sa dobandesc in lumea vazuta doctorie pentru lenevirea duhovniceasca,si care anume este aceasta?

Lucrul acesta nu este greu. Uita-te la soare, spune Sfantul Dimitrie al Rostovului, ui­ta-te la luna, uita-te la stihiile cerului: ele curg fara incetare, nu se odihnesc niciodata. Tu de ce te lenevesti? Du-te la furnica, lenesule, vezi caile ei si fii mai intelept decat ea: pentru ca furnica, fara sa fie plugar, fara ca cineva s-o sileasca, fara sa aiba stapan, aduna hrana si multe pune deo­parte vara. Sau du-te la albina si vezi cat de inte­leapta si harnica lucratoare este aceasta... In lu­mea de aici nu suntem la odihna si stat degeaba, ci la osteneala si nevointa.

Parinte, sunt bolnav de nesimtire: da-mi o reteta pentru aceasta boala de temut, care imi leaga toate puterile sufletesti.

Poftim o reteta veche, minunata si incercata pentru nesimtire - aceasta boala uciga­toare, de care insusi Sfantul Ioan Gura de Aur se ruga sa se izbaveasca, invatandu-i si pe altii sa se roage zilnic pentru aceasta, la ceasul al patrulea al amiezii: "Doamne! Izbaveste-ma de toata ne­stiinta, uitarea, neindraznirea, si de nesimtirea cea impietrita." Iata, deci, reteta pentru nesim­tire: in nesimtirea sufletului, frate, este de folos deasa citire a Dumnezeiestii Scripturi si a cuvin­telor umilincioase ale de Dumnezeu purtatori­lor Parinti, aducerea-aminte de Infricosatoarea Judecata dumnezeiasca, de iesirea sufletului din trup si de cumplitele puteri care au a-l intampi­na si cu impartasirea carora a facut rau in viata aceasta de scurta vreme si necajita.

O a doua reteta pentru aceeasi boala: este de folos si sa ne amintim ca ne vom infatisa infrico­satoarei si Dreptei Judecati a lui Hristos si vom da seama inaintea lui Dumnezeu si a tuturor in­gerilor - si, indeobste, inaintea intregii zidiri-nu numai pentru fapte, ci si pentru cuvinte si pentru ganduri.

A treia reteta: este bine, in nesimtire, si sa ne amintim marile necazuri omenesti, ca macar asa sa se inmoaie sufletul impietrit si nesimtitor si sa ajunga la intelegerea relei stari in care se afla (Ava Dorotei).

In bolnavul meu a aparut o noua boala - racirea dragostei, care cere doctorie: ce sfat sa ii dau?

Da-i urmatoarea povata: slabesti in iubirea de frati pentru ca primesti ganduri de ba­nuiala asupra aproapelui si dai crezare inimii ta­le; asta ti se mai intampla si pentru ca nu vrei sa suferi nimic impotriva vointei tale. Asadar, mai intai de toate esti dator, cu ajutorul lui Dumne­zeu, sa nu dai nicidecum crezare parerilor tale. Vindeca, Doamne, sufletul nostru de toata boala, ca sa fie in stare sa-Ti slujeasca Tie si aici, si din­colo! (Ava Dorotei).

Bolnavul meu cere doctorie pentru iutime (irascibilitate): ce sa faca pentru a scapa de aceasta?

Spune-i asa: daca vreunul dintre frati te va supara sau intrista in vreun fel, roaga-te pentru el, precum spun Parintii, ca pentru cineva care ti-a adus un mare folos si ca pen­tru un doctor al iubirii tale de stapanire. Prin aceasta, iutimea ta se va micsora, deoarece, spun Sfintii Parinti, dragostea este fraul iutimii (Ava Dorotei).


Retetar duhovnicesc sau Doctorie duhovniceasca adunata din lume - Cuprins

Episcop din ascultare......................5

30 de doctorii pentru inceputul de drum.......................45

31 de intaritoare pentru cei ce continua calea...............71

30 de leacuri pentru tamaduirea deplina................. 107

Specificaţii

 • Editor: Sophia
 • ISBN: 9789731363394
 • An aparitie: 01 Ianuarie 2013
 • Numar pagini: 135
 • Tip carte: Broşată
 • Limba: Română
 • Dimensiuni: 13 x 20 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 5 din 5 pe baza 1 recenzie
Distribuirea evaluarilor
5 stele
1
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie
Afiseaza 1 din 1 recenzii ale clientilor
 • CrestinOrtodox 03-08-2016
  5 din 5 stele
  Doctorie duhovniceasca

  Am dobândit, dintr-o carte veche,o doctorie duhovnicească, pe care mă grăbesc să ţi-o împărtăşesc.

  Cineva a întrebat: este vreo fiertură care să vindece bolile sufleteşti? Doctorul a răspuns: este; vino de ia rădăcina ascultării şi a dreptăţii, frunzele nădejdii şi răbdării, floarea curăţiei sufletului şi trupului, roadă faptelor celor bune, şi zdrobeşte-le în vasul frângerii inimii, strecoară-le prin sita dreptei socotinţe, varsă peste ele apa lacrimilor la rugăciune şi amestecă-le cu amarul pocăinţei; după aceea, aprinde-te cu dumnezeiasca rugăciune, pune-te în cuptorul defăimării de sine şi al smereniei şi, după ce te vei fi sărat cu sarea iubirii de fraţi, deschide mână darnică spre facerea de milostenie în taină. Când toate acestea vor fi gătite prin focul credinţei şi harului, întrebuinţează-le spre folosul tău, şi atunci vei fi sănătos cu desăvârşire. Din nici o mănăstire şi din nici o chilie de ascultător şi de călugăr nu trebuie să lipsească doctoria aceasta.

Afiseaza 1 din 1 recenzii ale clientilor