×
Pentru o intelegere a adolescentei. Primavara innegurata - Carti.Crestinortodox.ro
Evaluat la 5 din 5 pe baza 1 recenzie
Distribuirea evaluarilor
5 stele
1
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie
 • 20-05-2015
  5 din 5 stele
  Introducerea cartii Pentru o intelegere a adolescentei. Primavara innegurata

  Această carte despre adolescenţă încearcă să-i sensibilizeze pe toţi cei care au copii aflaţi în această perioadă a vieţii, pe toţi cei care catehi-zează adolescenţi sau le predau acestora, dar şi pe noi, cei care dorim să ne înţelegem mai bine propria adolescenţă, care, deşi a trecut, a lăsat urme adânci. Deoarece orice adolescenţă lasă urme, mai mici sau mai mari, în sensul că lasă treburi nerezolvate, stadii de dezvoltare fizică sau sufletească ce trebuiau împlinite şi nu s-au împlinit. Iar aici vorbim despre particularităţi care ne constrâng de obicei caracterul, ca nişte slăbiciuni sau nişte lipsuri, ca nişte elemente de imaturitate, care ne îngreunează viaţa proprie şi pe a celor din jur.

  Să încercăm să împlinim această năzuinţă a noastră prin analizarea sistematică a tuturor elementelor acestui fenomen foarte complex numit adolescenţă. Să nu ne grăbim să credem că am înţeles adolescenţa înţelegând doar o parte a ei, oricât de importantă ar fi. De asemenea, să apelăm la ajutorul bibliografiei esenţiale şi să folosim des exemplele reale, provenite de la adolescenţi reali sau din literatură.

  Datorită naturii complexe a adolescenţei, este necesară o lucrare care să o abordeze în mod unitar şi profund. Fiecare carte care abordează această temă propune anumite idei tematice, priveşte dintr-o anumită latură şi cu o anumită metodă, lucru care denotă existenţa unei multitudini de abordări complementare. De obicei, cărţile care se concentrează asupra prefacerilor psihologice ale adolescentului nu se referă la preocupările lui existenţiale, în timp ce cărţile care accentuează şi subliniază mai mult latura duhovnicească şi morală subestimează prefacerile lui intrapsihice. In cartea de faţă, abordarea temei încearcă să dea o viziune complexă şi unitară asupra elementelor considerate absolut necesare pentru o mai bună înţelegere a acestei vârste, deopotrivă interesantă şi provocatoare.

  Preocupându-mă mult timp de viaţa adolescenţilor, am învăţat multe, nu doar sub aspect in telectual, ci şi sub aspectul dezvoltării lor existenţiale. O mică parte din aceste învăţăminte doresc să le împărtăşesc şi altora care au interese şi responsabilităţi similare. Mulţumesc adolescenţilor care mereu ne învaţă cum să ne şlefuim simţurile sufletelor noastre şi cum să ne umanizăm tot mai mult!

  Această carte se dedică miilor de adolescenţi care au împărtăşit aceleaşi trăiri cu cei din jurul lor. Alegerile lor sunt clare şi grăitoare pentru ei. Numele lor sunt adevărate. Ne străduim ca recunoştinţa noastră pentru ei să fie la fel de autentică şi înflăcărată pe cât sunt şi sentimentele lor.