Patericul Sfantului Munte - Carti.Crestinortodox.ro

Patericul Sfantului Munte

Evaluat la 5 din 5 pe baza 1 recenzie
65,00Lei
In stoc

Citim in Istoria Lausiaca, in Everghetinos si in Patericul Egiptean despre vietile acelor fericiti ava din Egipt, din Tebaida, din Tavenne si din alte parti si ne minunam de vietuirea acelor parinti vrednici de pomenire si de virtutile care le...

Descriere

Patericul Sfantului Munte

Citim in Istoria Lausiaca, in Everghetinos si in Patericul Egiptean despre vietile acelor fericiti ava din Egipt, din Tebaida, din Tavenne si din alte parti si ne minunam de vietuirea acelor parinti vrednici de pomenire si de virtutile care le impodobeau sufletul.

Ne minunam de dragostea si unitatea de cuget care existau intre ei, de respectul si pretuirea pe care le nutreau unul pentru celalalt, de saracia de bunavoie si lipsirea desavarsita de cele necesare traiului. Cercetam izbanzile, stradania si luptele monahilor de atunci prezentate in diferite scrieri ale lor si se naste in noi intrebarea: exista oare, in aceste zile crunte in care traim, parinti sporiti in virtute, cu o vietuire asemenea ­acelor parinti si asceti de demult? "Da, neindoielnic, exista, si acest volum este raspunsul cel mai graitor la aceasta intrebare. ­Asceza, nevointa, retragerea in pustie raman pana astazi vii si nenumarati sunt cei care la chemarea Duhului nu pregeta "sa-si dea inima”, sa-si aduca viata si toata fiinta lor lui Dumnezeu ca jertfa.

Acesti ingeri pamantesti si oameni ceresti au trait in Sfantul Athos, in Muntele cu nume sfant - Gradina Preasfintei -, o viata "in Hristos” ferita de ochii oamenilor. S-au adus si se aduc ca jertfa pe ei insisi nu doar pentru castigarea vreunui folos personal, ci ca prin rugaciunea lor zilnica sa aduca cereri si rugaciuni intotdeauna pentru aproapele, pentru toata lumea, pentru pacea intregii lumi si pentru mantuirea sufleteasca a tuturor oamenilor."

Specificaţii

  • Editor: Sophia
  • ISBN: 9789731363806
  • An aparitie: 01 Ianuarie 2013
  • Numar pagini: 392
  • Tip carte: Cartonată
  • Limba: Română
  • Dimensiuni: 17 x 24 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 5 din 5 pe baza 1 recenzie
Distribuirea evaluarilor
5 stele
1
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie
Afiseaza 1 din 1 recenzii ale clientilor
  • Claudia Patru 24-09-2014
    5 din 5 stele
    Agheasma Sfantului Atanasie

    Când Sfântul Atanasie a început să zidească Mănăstirea Lavrei, după câteva luni bunurile necesare, alimentele şi celelalte materiale au început să se împuţineze. Nu avea bani să-i plătească pe maiştri şi pe muncitori. Nu avea ce să le gătească. Atunci, deznădăjduit, a abandonat lucrarea şi a plecat spre Karyes, capitala [Sfântului Munte], ca să vadă ce poate face.
    După două ore de mers i s-a arătat pe drum o femeie maiestuoasă, care l-a întrebat pe un ton auster:

    „Ava Atanasie, unde te duci? De ce-ai lăsat lucrarea pe care ai început-o? Intoarce-te şi continuă lucrarea ta sfântă şi bineplăcută lui Dumnezeu."

    Sfântul Atanasie, cuprins de uimire ca urmare a luminii răspândite de înfăţişarea ei, a privit-o cu respect şi teamă şi, la rândul său, a întrebat-o:

    „Cine eşti tu, Doamna mea? De unde mă cunoşti? Cum de-mi ştii numele şi-mi porunceşti să mă întorc înapoi? Şi cu ce anume şi în ce chip voi continua ridicarea Mănăstirii, de vreme ce s-au terminat toate materialele de trebuinţă pentru acest scop?"
    Atunci femeia i-a spus că este Maica Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi că trebuie să se întoarcă spre a isprăvi ce a început. I-a mai spus de asemenea că va afla toate magaziile pline, vistieriile înţesate de bani şi tot ceea ce va avea nevoie pentru a încheia zidirea Mănăstirii.

    Sfântul Atanasie, pentru a se asigura că toate cele pe care i le-a spus acea femeie sunt adevărate, a cerut un semn. Atunci Stăpâna noastră de Dumnezeu Născătoarea i-a spus Sfântului Atanasie să lovească cu toiagul piatra care se afla în faţa lor. Intr-adevăr, când a lovit, a ţâşnit un şuvoi bogat de apă, foarte plăcut la gust şi vindecător de felurite boli. Apa aceasta până astăzi se numeşte „agheasmă Sfântului Atanasie" şi lumea care trece pe acolo bea şi-i simte minunatul gust. Sfântul Atanasie, crezând în cuvintele Maicii lui Dumnezeu, s-a întors înapoi şi a aflat, după cum i-a spus Preasfânta, toate magaziile şi vistieriile pline de bani şi toate cele necesare, şi până la încheierea întregii lucrări nu i-a lipsit nimic, după făgădu inţa nemincinoasă a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi Pururea Fecioarei Măria.

    Acestea şi altele asemenea mi-a spus acel fericit Stareţ Teofil, pe care Domnul nostru lisus Hristos l-a luat acum în sălaşurile Sale cereşti şi dumnezeieşti spre a se bucura veşnic dimpreună cu Dumnezeu şi cu toţi Sfinţii. Veşnica lui pomenire!
    Dacă cineva ar vrea să enumere lucrările făcătoare de minuni pe care de-a lungul vremilor harul lui Dumnezeu le-a înfăptuit în această Sfântă Mănăstire a Marii Lavre, nu-i va ajunge întreaga viaţă să le povestească, fiind nevoie să se scrie nenumărate tomuri de cărţi.

Afiseaza 1 din 1 recenzii ale clientilor