×
Omilii pentru Postul Mare - Carti.Crestinortodox.ro
Recenziile clientilor pentru

Omilii pentru Postul Mare

Evaluat la 5 din 5 pe baza 1 recenzie
Distribuirea evaluarilor
5 stele
1
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie
  • 25-03-2015
    5 din 5 stele
    Prefata cartii Omilii pentru Postul Mare

    Postul Mare - şi, în general, perioada Triodu-lui - este marcat de o intensificare a vieţii duhovniceşti a creştinilor dreptslavitori. Lucrul acesta se poate vedea în toate aspectele vieţii bisericeşti: hrană, slujbe, rugăciuni particulare etc. Slujbele, de pildă, sunt mai lungi decât în celelalte perioade ale anului liturgic şi au un pronunţat caracter penitenţial şi ascetic. Totuşi ele sunt profund hristologice, căci asceza nu este scop în sine, ci cale care duce către Hristos.

    Un aspect mai puţin accentuat şi vehiculat astăzi în această perioadă liturgică îl constituie citirile. Vechile Tipicoane indică limpede că aproape la fiecare slujbă se fac citiri din Sfinţii Părinţi în cadru liturgic. Aceste citiri aveau un rol catehetic. In vechime, după citirile scripturistice episcopul ţinea un cuvânt de lămurire, în special catehumenilor, dar şi credincioşilor. Aceştia din urmă erau chemaţi să-şi retrăiască duhovniceşte Botezul, să şi-l asume mai adânc. Cu vremea, aceste cateheze au fost înlocuite cu scrieri patristice care exprimau foarte bine şi cât mai pe înţeles etosul Bisericii. In zilele obişnuite se citeau scrieri ascetice, precum: Scara, Lavsaiconul, Patericul, Catehezele Sfântului Teodor Studitul, Cuvintele Sfântului Efrem Şirul etc, pe când în sâmbete şi duminici ori la anumite comemorări se citeau omilii în legătură cu acel eveniment sau praznic.

    Dintre multele caracteristici relevante pentru Postul Mare ne-am oprit asupra a trei: pocăinţa ascetică, tânjirea după Sfânta împărtăşanie şi o anumită intensificare a pomenirilor celor adormiţi.

    In ce priveşte pocăinţa, unul din psalmii adesea utilizaţi de Biserică în acest scop este Psalmul 6, intrat, de altfel, în slujba Pavecerniţei Mari, specifică perioadei Postului Mare. Am ales câteva comentarii patristice la acest psalm, cel al Sfântului Anastasie Sinaitul citindu-se în cadru liturgic în perioada Postului. De asemenea, din ciclul vechilor lecţiuni liturgice fac parte şi celelalte cuvântări ale Sfântului Anastasie Sinaitul prezente în acest volum. Tocmai de aceea le-am ales ca punct de pornire pentru celelalte două aspecte menţionate. Am adăugat însă şi alte omilii pe aceeaşi temă, care sunt în acord cu atmosfera Postului Mare.

    Omiliile au fost traduse independent una de alta de-a lungul mai multor ani, reţinându-ne atenţia fie pentru frumuseţea şi adâncimea lor, fie pentru lămuririle date în rezolvarea diferitelor probleme apărute în anumite împrejurări. Ne-am gândit că ele pot fi oferite ca un mic buchet care să împrospăteze şi să revigoreze cu mireasma lor pe toţi cei aflaţi pe calea nevoinţei prepascale. Traducătorul