O noapte in pustia Sfantului Munte. Convorbire cu un pustnic despre rugaciunea lui Iisus
O noapte in pustia Sfantului Munte. Convorbire cu un pustnic despre rugaciunea lui Iisus-O carte care pune în lumină esenţa vieţii duhovniceşti ortodoxe - Rugăciunea lui Iisus sau "rugăciunea inimii"...
Descriere
O noapte in pustia Sfantului Munte. Convorbire cu un pustnic despre rugaciunea lui Iisus
O noapte in pustia Sfantului Munte. Convorbire cu un pustnic despre rugaciunea lui Iisus
O carte care pune în lumină esenţa vieţii duhovniceşti ortodoxe - Rugăciunea lui Iisus sau "rugăciunea inimii" - şi cum poate fi aceasta pusă în lucrare de către monahi şi mireni, într-o convorbire curgătoare şi directă dintre autor şi un "Gheronda" din Sfântul Munte.
Pustnicul athonit prezintă limpede învăţătura Bisericii privind Rugăciunea lui Iisus, prin intermediul experienţei sale vii, o adevărată sinteză a Filocaliei.
Mitrop. Hierotheos Vlachos, născut în 1945, în Epir (Grecia), s-a preocupat încă din tinereţe de Părinţii Bisericii, lucrând pentru o vreme în bibliotecile mănăstirilor athonite. L-a atras îndeosebi învăţătura Sfântului Grigorie Palama.
Studierea scrierilor Părinţilor şi mai ales a celor aparţinând Părinţilor isihaşti ai Filocaliei, îndelungaţii ani de studiere a Sfântului Grigorie Palama, legăturile strânse cu monahii Sfântului Munte şi cei peste treizeci de ani de experienţă pastorală l-au făcut să realizeze faptul că theologia ortodoxă este ştiinţa tămăduirii omului şi că părinţii trezvitori îl pot ajuta pe agitatul om al zilelor noastre, copleşit de probleme lăuntrice şi existenţiale.
…sfantul Munte este un loc de taina, unde tacere, adica insasi vesnicia, vorbeste cu putere – caci tacerea este graiul vietii ce va sa vina. Asa cum sfintii ingeri au o putere intelegatoare de negandit pentru noi, prin care isi impartasesc dumnezeiesti noime (potrivit sf. Vasile cel Mare), in acelasi fel ingerii pamantesti – ce traiesc in sfantul Munte si se intrec cu cei ceresti si netrupesti in viata si in rugaciune – au o alta putere pentru a impartasi ceea ce traiesc…
Dorim sa incheiem cu cuvintele despre rugaciune ale arhimandritului Sofronie (vezi cartea Cunosc un om in Hristos. Parintele Sofronie de la Essex), unul dintre parintii duhovnicesti purtatori de Duh care a inraurit viata mitrop. Hierotheos Vlachos:
„Chemarea Numelui lui Dumnezeu bucura sufletul si ne impartaseste treptat intelesul acestui Nume; trebuie, dar, sa folosim fiecare ceas pentru a inainta in cunoasterea lui Dumnezeu…Prin practicarea ei indelungata, Rugaciunea devine o natura a fiintei noastre, o reactie fireasca la orice fenomen in sfera duhovniceasca – in toata vremea si in toate situatiile. Cu o astfel de Rugaciune, nasterea noastra pentru lumea de Sus poate adevarat sa devina o „nastere fara dureri”…A dobandi Rugaciunea inseamna a dobandi vesnicia.”
CUPRINS:
Cuvant inainte
Capitolul 1. TACEREA, CUVANTUL SI VIATA MONAHILOR
Capitolul 2. APUS DE SOARE IN MUNTELE ATHOS
Capitolul 3. URCAND THAVORUL MEU
Capitolul 4. INTALNIREA CU PUSTNICUL
Capitolul 5. CONVORBIRE CU STARETUL DESPRE RUGACIUNEA LUI IISUS
Capitolul 6. INTELESUL RUGACIUNII LUI IISUS
Capitolul 7. TREPTELE RUGACIUNII LUI IISUS
Capitolul 8. CAILE RUGACIUNII LUI IISUS
Capitolul 9. RAZBOIUL DAT DE DIAVOL SI CUM SA-I FACEM FATA
Capitolul 10. VENIREA SI DEPARTAREA HARULUI
Capitolul 11. ROADELE RUGACIUNII LUI IISUS
Capitolul 12. RATACIRI IN PRIVINTA RUGACIUNII LUI IISUS SI CUM SA LE FACEM FATA
Capitolul 13. RUGACIUNEA LUI IISUS ESTE DE TREBUINTA CLERULUI SI MIRENILOR TRAITORI IN LUME
Capitolul 14. RUGACIUNEA LUI IISUS PENTRU CEILALTI
Capitolul 15. CERERILE PUSTNICULUI
Capitolul 16. MIEZ DE NOAPTE IN PUSTIA SFANTULUI MUNTE
Capitolul 17. SAVARSIREA DUMNEZEIESTII LITURGHII
Capitolul 18. COBORAND DE PE THAVORUL MEU
CUVANT DE INCHEIERE
DESPRE AUTOR
Specificaţii
- Editor: Predania
- ISBN: 9786068195094
- An aparitie: 01 Ianuarie 2011
- Numar pagini: 233
- Tip carte: Broşată
- Limba: Română
- Dimensiuni: 14.5 x 20.5 cm
Din însuflarea dragostei dumnezeieşti cunoaştem în zilele noastre o reaprindere a dorului pentru theologia mistică şi învăţătura Sfinţilor Părinţi, pentru trezvie, nevoinţă şi rugăciunea neîncetată a inimii şi a minţii.
Cum se explică oare faptul că în toiul antropocentrismului, al cugetării materiale şi lumeşti, se ivesc suflete ce tânjesc după adevărata viaţă în Hristos, căutând desăvârşirea, unirea cu Dumnezeu - suflete ce vor să trăiască potrivit predaniei Bisericii noastre şi a Sfinţilor Părinţi?
„Aceasta este schimbarea dreptei celui Preaînalt." /Ps. 76:11/ Aceasta este lucrarea Sfântului Duh, Care pururea viază şi pururea sfinţeşte sufletele în Trupul lui Hristos - sfânta, soborniceasca şi apostoleasca noastră Biserică Ortodoxă.
După îndelungi şi anevoioase silinţe, devine tot mai limpede în ziua de astăzi că predania Cuvioşilor Părinţilor noştri nu este un lux, ci o condiţie de căpătâi pentru un chip de viaţă cu adevărat dreptslăvitor.
Şi este o mare binecuvântare că preamilostivul nostru Stăpân a sădit în mijlocul Bisericii raiul Grădinii Maicii Domnului - Sfântul Munte - spre a înviora întreaga Biserică cu tainica strălucire a harului lui Dumnezeu, care sălăşluieşte în vechii şi noii Săi sfinţi, în sfintele Sale lăcaşuri pururea cercetate de Născătoarea-de-Dumnezeu, în predania cea neîntreruptă şi vie până astăzi a Sfinţilor Părinţi.
Mitropolitul IEROTHEI VLAHOS