Grafologia semnaturii. Arata-mi cum semnezi ca sa-ti spun cine esti - Carti.Crestinortodox.ro

Grafologia semnaturii. Arata-mi cum semnezi ca sa-ti spun cine esti

Fii primul care adauga o recenzie!
15,00Lei
In stoc

Semnatura, ca act grafic prin care omul se simte mai putin constrans de a respecta diverse norme si reguli, indica pozitia sa intima fata de sine insusi in raport cu ceilalti precum si modul sau preferat de actiune in relatiile sociale. Ea exprima...

Descriere

Grafologia semnaturii. Arata-mi cum semnezi ca sa-ti spun cine esti

Semnatura, ca act grafic prin care omul se simte mai putin constrans de a respecta diverse norme si reguli, indica pozitia sa intima fata de sine insusi in raport cu ceilalti precum si modul sau preferat de actiune in relatiile sociale. Ea exprima astfel o sinteza a intregii sale personalitati cu precadere in ceea ce are ea mai pregnant si mai oficial. Dupa ce devine definitiva, semnatura reprezinta un element grafic foarte constant si numai evenimentele grave, schimbarile de esenta (boli, infirmitati etc.) precum si esecurile decisive in viata ii pot altera forma.

Exista nu putine cazuri in care iscalitura se aseaza in finalul unui text tiparit devenind astfel singurul element grafic care poate da informatii despre individualitatea semnatarului iar analiza dobandeste astfel o importanta exceptionala.

Cuprins :

I. Semnatura ... 5
1. Generalitati ... 5
2. Evolutia semnaturii ... 7
3. Semnele grafice care se studiaza la o semnatura ... 12
4. Amplasarea semnaturii in pagina scrisa ... 13
5. Lizibilitatea semnaturii ... 17
6. Directia semnaturii ... 21
7. inaltimea literelor semnaturii ... 26
8. inclinarea literelor semnaturii ... 36
9. Parafa ... 39
10. Alte semne grafice in legatura cu semnatura ... 51
11. Simbolistica semnaturii ... 54

II. Tipologii ... 58
1. Tipologia planetara ... 58
2. Elemente de psihanaliza freudiana in grafologie ... 68

III. Semnaturi de personalitati celebre comentate ... 72

IV. Semnaturi de analizat ... 96

V. Termeni utilizati in lucrare ... 101

VI. Raspunsuri ... 105

VII. Bibliografie ... 115

Fragment :

1. Semnatura

1. Generalitati

Semnatura este un semn distinctiv pe care o persoana il aseaza in finalul unui text pe care doreste sa-l autentifice prin adaugarea numelui sau. Ea reprezinta o "pecete", o emblema, o carte de vizita psihologica a semnatarului si constituie un element aparte al analizei grafologice. Simbol important al individualitatii, iscalitura contine uneori si multe elemente de originalitate, deosebit de complexe care in opinia semnatarului au scopul de a impiedica orice tentativa de contrafacere. Elaborarea unui text este expresia unei comunicari intre cel care scrie si destinatar, reflectand pozitia (frecvent de natura sociala) a unuia fata de celalalt si prin extensie atitudinea fata de anturaj si comportamentul social. Iscalitura, ca act grafic prin care omul se simte mai putin constrans de a respecta diverse norme si reguli, indica pozitia sa intima fata de sine insusi in raport cu ceilalti precum si modul sau preferat de actiune in relatiile sociale. Ea exprima astfel o sinteza a intregii sale personalitati cu precadere in ceea ce are ea mai pregnant si mai oficial. Dupa ce devine definitiva, semnatura reprezinta un element grafic foarte constant si numai evenimentele grave, schimbarile de esenta (boli, infirmitati etc.) precum si esecurile decisive in viata ii pot altera forma. Modificari ale semnaturii se pot ivi ocazional sub forma de mici variatii produse ca urmare a unor cauze momentane. Grafologul trebuie sa adopte in aceste cazuri o atitudine de prudenta si sa traga concluzii numai dupa studierea mai multor probe obtinute din documente diferite. Pentru o interpretare optima este bine ca semnatura sa se analizeze impreuna cu textul autograf in finalul caruia este pusa. Astfel, grafologul va intregi in mod fericit concluziile psihologice rezultate din analiza textului si se va apropia si mai mult de personalitatea reala a celui studiat. Diferenta intre semnatura si textul autograf aferent (atunci cand exista) indica mereu o dualitate a personalitatii, o opozitie intre comportamentul social (evidentiat prin analiza textului) si natura profunda a caracterului (exprimata de semnatura). Cu toate acestea, exista nu putine cazuri in care iscalitura se aseaza in finalul unui text tiparit devenind astfel singurul element grafic care poate da informatii despre individualitatea semnatarului iar analiza dobandeste astfel o importanta exceptionala. Nu trebuie sa ne asteptam totusi ca studiul exclusiv al semnaturii sa ne ofere o imagine completa asupra personalitatii autorului. Aceasta deoarece un om poate avea comportamente diferite in viata sociala (profesionala) si in intimitatea sa. Din motivele aratate mai sus, lucrarea de fata nu-si propune intocmirea unui portret psihologic ci numai evidentierea unor particularitati caracteriale pregnante pe baza semnelor grafice furnizate de semnatura.

O persoana poate semna - in functie de destinatarul textului - numai cu prenumele (catre o ruda sau un prieten) sau numai cu numele in care caz pune accentul pe familia sa. O situatie aparte o constituie semnaturile monarhilor si ale celebritatilor care iscalesc - chiar in acte oficiale - doar cu prenumele scotandu-si astfel in relief unicitatea persoanei si prestigiul pozitiei sociale. De asemenea, semnatura unei femei in care numele de botez este scris mai...

10. Alte semne grafice in legatura cu semnatura

Distanta intre literele semnaturii O distanta mai mare intre litere indica un grad ridicat de expansivitate al semnatarului, dorinta sa de a avea o importanta sociala si de a "poza". Astfel de persoane sunt dornice de onoruri, fast si situatii favorabile. Daca literele sunt inghesuite unele in altele (cu spatii mai mici decat normal)putem concluziona ca trasaturi de personalitate, modestia, simplitatea tendinta la invidie si teama (semnul grafic se poate asimila cu lipsa dorintei de a inainta spre dreapta echivalenta intr-o oarecare masura cu orientarea trasaturilor catre stanga)

Daca literele sunt mai latite decat uzual (raportul normal latime/lungime pentru minuscule este la noi de 3/5) faptul semnifica extraversiune, incredere in sine si siguranta in actiuni. Spatierea normala intre literele semnaturii si pastrarea unor proportii corecte in constructia acestora este o dovada de echilibru realizat spontan in scrierile colturoase si prin disciplina in cele rotunde.

Presiunea semnaturii este pusa in relatie cu energia individului (vezi si cap. Tipologii).

Ea este luata in considerare nu numai la scrierea numelui ci mai ales la trasarea parafei. Aici, de obicei este
pusa in joc toata vitalitatea individului concretizata printr-o accentuare a trasaturilor grafice (prin apasare, prelungire,...

Semnatura unei personalitati manifestand complexul "oral" se caracterizeaza prin:
a. litere caligrafice, fara relief, scris monoton
b. trasaturi si inflorituri catre stanga (acestea exprimand atasamentul fata de trecut si fata de sine in dauna altora)
c. litere etalate sau amplificate
d. semne de acaparare (ex. parafa spre stanga, carlige, etc.)
e. semne de incapatanare si uneori chiar de agresivitate
f. litere filiforme,presiune scazuta si linii serpuitoare (cand complexul "oral" se completeaza cu tendinta catre fuga de responsabilitate)

In tipologia planetara astfel de scriere se intalneste la indivizi marcati de influente tip Luna, Venus si mai ales Jupiter.

Stadiul anal imprima indivizilor adulti ramasi in aceasta etapa:
a. dorinta de a pastra totul pentru sine
b. avaritia
c. refuzul
d. incapatanarea
e. hiperactivitatea insotita adesea de tristete

La acesti indivizi se poate constata o retinere majora in fata momentelor de generozitate extravaganta. Aici se disting doua subdiviziuni:
a. cei care fac parte din categoria anal "murdar "care tolereaza necuratenia avand o scriere ingrosata, neingrijita
b. cei care fac parte din categoria anal "curat" care sunt excesiv de curati si ordonati.

Fig.60

1. Cele trei elemente grafice au in comun miscari ample ale condeiului. Semnificatia consta in interesul semnatarului pentru miscare, vioiciune si comportament expansiv. Aceste manifestari se exteriorizeaza mai ales in domeniul autoaprecierii pozitive (prima litera), al miscarii propriu-zise si vivacitatii (bara pe "t") precum si al independentei in actiune respectiv pentru apararea cu duritate a valorilor personale (parafa apasata in directia stanga-jos). Ea mai contine la debutul sau un "zig-zag" ce aminteste de parafa in forma de fulger cu semnificatia de inlaturare neobosita a tuturor obstacolelor pentru realizarea scopurilor aratate. Bara pe "t" poate fi considerata, datorita lungimii sale, si ca un rudiment de parafa exprimand tendinta de a ataca dur in caz de necesitate. Cele expuse conduc spre un plan instinctiv predominant al semnatarului.
2. Gradul de apasare este relativ redus ceea ce dezvaluie o mai slaba dotare vitala (structurala sau legata de o circumstanta). Aceasta, cu exceptia parafei care concentreaza maximum de energie (in scopul amintit mai sus).
3. Directia ascendenta exprima,la fel ca si in cazul altor semnaturi, ambitia subiectului in stransa legatura cu orizontul sau de asteptare (recunoasterea meritelor personale).
4. inclinarea si orientarea literelor catre dreapta arata reactivitatea imediata in anumite situatii limita si dorinta de contacte cu cat mai multi oameni in scopurile aratate la pct. 1. Trebuie mentionat dezechilibrul ce rezulta din aceasta semnatura intre disponibilul de energie destul de redus si sustinerea in totalitate a dorintelor subiectului.

Fig.61

1. Semnele grafice comune celor doua semnaturi sunt:
a) Directia ascendenta
b) Parafa maciucata in jos Semnaturile se diferentiaza dupa:
a) Forma literelor
b) Parafa (prima contine o a doua parafa provenind de la majuscula initiala)
2. Primul semn grafic care impresioneaza pe grafolog este apasarea brutala asupra penitei care face ca varfurile acesteia sa se desfaca si sa indice astfel zonele de presiune maxima. Aceste semne grafice sunt specifice persoanelor la care energia se descarca brusc indicand posibilitatea ca acestea sa recurga la violenta sau brutalitate pentru a-si rezolva problemele.

Exista doua locuri favorite unde apasarea este marcanta: in parafa finala cu semnificatia "apropierii" de semnatar (deci hotarare in actiuni si procurare/aparare apriga a bunurilor dobandite) si in sublinierea ascendenta a numelui (inainte de scrierea acestuia) ca un semn al evidentierii calitatilor personale si al dorintei de a avea ceva solid la baza in toate actiunile intreprinse.
3. Descarcarile intempestive de energie exploziva, impulsivitatea exagerata conduc la o lipsa de atentie si neglijenta in ceea ce priveste estetica scrierii (pata din finalul primei semnaturi). Aceste semne se coreleaza cu un comportament putin atent fata de cei din jur insotit de animozitatile inerente.
4. La prima semnatura observam trasatura de inceput a parafei de subliniere catre stanga-jos iar la a doua traseul nevrotic filiform. In concordanta cu simbolistica trasaturi...

Specificaţii

  • Editor: Dharana
  • ISBN: 9789738975453
  • An aparitie: 02 August 2011
  • Numar pagini: 128
  • Tip carte: Broşată
  • Limba: Română
  • Dimensiuni: 13 x 20 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 0 din 5 pe baza a 0 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
0
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie