Dragostea adevarata. Taina dragostei inainte si dupa casatorie
Toti sunt de acord ca dragostea este valoarea suprema a vietii noastre. Ca atare, este foarte important s-o abordam intr-un mod matur, sa intelegem cat de mult tine de noi pregatirea pentru dragoste, s-o recunoastem atunci cand vine si s-o pazim de...
Descriere
Dragostea adevarata. Taina dragostei inainte si dupa casatorie
Dragostea adevarata e reciproca
Dragostea adevarata presupune reciprocitate. Daca este dragostea aceea in care Dumnezeu e mijlocitor, in care se zamisleste atractia duhovniceasca a unuia fata de celalalt, dorinta de a-i sluji cu lepadare de sine, atunci exista, de regula, reciprocitate. Aceasta scanteie are un raspuns imediat. Celuilalt i se da semnalul: "Eu te aleg pe tine" si raspunsul este: "Si eu te aleg pe tine". In cazul acestei dragoste, inima omeneasca stie instantaneu ca va exista reciprocitate. Se intampla insa ca omul sa-si nascoceasca o dragoste, idealizandu-l pe celalalt. Mai ales fetele sufera de aceasta boala; ele incep sa fie fascinate de o imagine pe care si-o "zugravesc" singure in minte, atribuindu-i celui "zugravit" calitati inexistente - si ajung foarte des la starea de fascinatie, dar fara a primi raspuns, fiindca au de-a face nu cu un om real, ci cu o imagine fantomatica.
Pentru a iesi din relatiile inventate, false, trebuie neaparat sa privim lucrurile cu luciditate, duhovniceste. Omul care-i deprins sa chibzuiasca, sa gandeasca, sa analizeze, va intelege ca in cazul respectiv nu trebuie sa alerge dupa celcu pricina, sa-l chinuie cu gelozia, cu banuielile, cu reprosurile, fiindca acela nu i-a promis nimic. Fiecare om este o persoana, si fiecare persoana poseda darul libertatii. "Dragoste cu de-a sila nu se poate" - aceasta vorba cuprinde un inteles adanc. Trebuie neaparat sa gasim puterea de a recunoaste in noi insine falsul si de a iesi din starea bolnavicioasa, de a ne elibera atat pe noi insine, cat si pe celalalt din robia in care am cazut din pricina propriei inchipuiri. Daca relatia ajunge pana la punctul in care omul alearga dupa "alesul" sau, ii "scoate ochii" cu suferintele sale, il asediaza cu ultimatumuri, cu amenintari de genul: "Daca nu ma iubesti, ma duc si-mi tai venele", aceasta este deja, in mod evident, de la cel viclean. Aceasta este deja boala. Suspiciunea, sensibilitatea patologica il duc pe om la tulburari psihice. In spatele unor asemenea manifestari se pot ascunde multe boli: diferite reactii isterice, depresii etc. - si asemenea pacienti sunt cu duiumul in clinicile de psihiatrie. Iar vinovat este omul insusi, fiindca traieste prin inchipuire, isi inventeaza singur lucruri inexistente, cultivandu-si fantezia prin vizionarea melodramelor, prin inchinarea la idoli. Toate acestea agraveaza situatia si nu-i permit sa se rezolve cu usurinta.
Exista fete care se indragostesc de cantaretii de muzica usoara, de moderatori de emisiuni TV, si incep sa ofteze, sa sufere, sa scrie scrisori, sa ii urmareasca - devin "fani". Ele ii chinuie pe acei oameni cu telefoane, cauta fotografii ale lor si sunt gata sa le rupa in bucati hainele. Ce inseamna asta? Este o reactie isteroida care il duce pe om la nebunie. Din pacate, acum este la moda nu sa iubesti, ci sa fii "fan". Aici este ceva artificial, rau, fals. Aceasta este o manifestare a trufiei. Omul vrea sa-si faca o viata dupa propriul plac, si-o inventeaza si pretinde de la celalalt ca el sa corespunda ideilor lui -dar pe o asemenea temelie nu poti cladi viata de familie.
Viata de familie e ca un poligon de testare a calitatii iubirii noastre. Numai dragostea autentica poate depasi greutatile, poate sprijini in clipa cea grea, poate sa nu tradeze, ci sa pretuiasca ceea ce are, sa nu inventeze, ci sa priveasca situatia cu ochi lucizi - iar toate premisele nascocite, false, idealizarea, visarea se sfarsesc prin dezamagire, manie, ciuda, agresiune si tot felul de alte nenorociri.
Daca in relatie exista o anumita dizarmonie, in sensul ca eu nazuiesc spre el, iar el ma evita, trebuie sa chibzuim daca sentimentele noastre sunt autentice. Atunci cand exista scanteia dumnezeiasca, atractia este neaparat una reciproca. Doua inimi omenesti incep sa comunice in tacere - vorbesc pana si privirile, gesturile. Cei doi au stat pur si simplu alaturi, nici macar nu si-au marturisit sentimentele, si totusi simt apropiere, atractie. Convorbirea poate privi lucruri care n-au absolut nici o legatura cu dragostea, insa ei stiu ca au neaparata nevoie unul de celalalt, ca intre ei exista o profunda legatura de taina, ca Domnul le da un semnal nevazut, si fiecare pleaca simtind un anumit cutremur. Lucrul acesta este intotdeauna trait ca un eveniment.
Mitropolitul Antonie al Surojului are remarcabilul concept de "intalnire", are chiar o omilie "Despre intalnire". El spune ca inainte de a te indragosti trebuie sa te intalnesti, ca "intalnirea" este trairea apropierii duhovnicesti, a atractiei unuia fata de celalalt. Daca aceasta intalnire s-a produs in adancul inimii omenesti, aceasta dragoste nu se termina, ea dainuie pentru tot restul vietii - si fericiti sunt cei ce au observat aceasta scanteie si au consolidat relatia lor prin legaturile nuntii, prin cununie, fiindca aceasta dragoste e pentru toata viata! Astfel, Domnul iti trimite om spre mantuire.
IRINA MOSKOVA, PSIHOLOG
Cuprins
Prefata autorului
Ce este dragostea?
Istorii din viata
Convorbiri
Dependenta este un surogat de dragoste
intelegerea gresita a dragostei duce Ia suferinte
A iubi inseamna a fi amandoi un suflet
Mit: "Este gelos, deci ma iubeste"
Ce sa facem cu dragostea neimpartasita?
Istorii din viata
Convorbiri
Dragostea adevarata e reciproca
Nefericit te face nu dragostea neimpartasita, ci egoismul
Dragostea neimpartasita nu este un motiv de deznadejde
Cel mai graitor exemplu de dragoste neimpartasita e dragostea lui Dumnezeu fata de om
De ce sa ne pastram virginitatea inainte de casatorie?
Istorii din viata
Convorbiri
O femeie accesibila starneste doar un interes animalic
Nu va temeti sa fiti altfel decat ceilalti
Virginitatea trebuie pastrata pentru a dobandi
fericirea in casnicie
Experienta pastrarii curatiei este experienta cea mai de pret
Nu va grabiti sa dati frau liber sentimentelor inainte de momentul potrivit
Mit: "Incompatibilitatea sexuala"
Cum sa ne pregatim pentru a intalni dragostea
Istorii din viata
Convorbiri
Pentru a iubi trebuie sa fii matur
Invatati-va sa iubiti
Oamenii cu adevarat apropiati sunt apropiati sufleteste si duhovniceste
Niciodata nu-i prea tarziu sa incepi sa traiesti in castitate
Trebuie sa ne constientizam greselile
Caile de depasire a dependentei amoroase
Mit: "Barbatii iubesc numai femeile frumoase"
Cum sa-ti dai seama daca e sau nu omul tau
Istorii din viata
Convorbiri
Nu uitati sa "bagati in priza" ratiunea
invatati sa discerneti frumusetea launtrica
Nu cautati aventuri, ci nazuiti sa va intemeiati o familie buna
"Jumatate nu te nasti, ci devii
Ce este familia?
Istorii din viata
Convorbiri
indatoririle le permit oamenilor sa fie impreuna
Sensul familiei este nazuinta spre fericire
Mit: "Casatoria trebuie sa inceapa de la o iubire nebuna"
Cum sa pastram dragostea?
Istorii din viata
Convorbiri
Nimic nu trebuie sa stea mai presus de dragoste
Sa nu va pierdeti niciodata sentimentele
Priviti situatia cu ochii sotului
Sotul tau este bucuria ta, pe care n-o bagi de seama
Sentimentele fata de altcineva decat tovarasul tau de viata
Istorii din viata
Convorbiri
"Succesul sta intr-un singur om"
A te lasa in voia unei semenea iubiri e o neputinta
Mit: "Barbatul este poligam"
Specificaţii
- Editor: Sophia
- ISBN: 9789731363011
- An aparitie: 01 Ianuarie 2012
- Numar pagini: 304
- Tip carte: Broşată
- Limba: Română
- Dimensiuni: 13 x 20 cm
Omul fiind creat dupa chipul lui Dumnezeu, este si el dragoste. Daca iubirea lipseste, toate trasaturile chipului din noi sunt deformate. Cred ca este cel mai minunat lucru sa vezi ca oamenii se iubesc, dar si cel mai trist, sa-i vezi ca desi stau impreuna sunt in neincetate certuri. Daca Tatal, Fiul si Sfantul Duh sunt intr-o deplina armonie, spre aceasta armonie este chemat si omul.
Putem aborda viaţa copilăreşte, o putem aborda şi în mod matur, iar asta nu depinde prea mult de vârstă.
Când abordăm viaţa copilăreşte, ne bucurăm de cadourile pe care ni le dă, devorându-le cu lăcomia cu care înfulecă un copil bomboane, şi plângem atunci când primim de la ea lovituri - dar nu facem nimic ca loviturile să fie mai puţine, iar cadourile mai multe.
Când abordăm viaţa în mod matur, ne asumăm răspunderea pentru viaţa noastră, recunoaştem că atât loviturile, cât şi cadourile sunt urmările propriilor noastre acţiuni. Luăm în mâini cârma vieţii şi ne îndreptăm corabia încotro dorim.
Bineînţeles, abordarea matură a vieţii este mai eficace...
Toţi sunt de acord că dragostea este valoarea supremă a vieţii noastre, iar pentru oamenii mai profunzi este şi scopul suprem al existenţei. Ca atare, este foarte important să abordăm în mod matur dragostea, să înţelegem cât de mult ţine de noi pregătirea pentru dragoste, s-o recunoaştem atunci când vine şi s-o păzim de toate primejdiile.
Cartea de faţă este menită tocmai să vă ajute în această privinţă. Dragostea este o minune, este o taină care nu se dezvăluie până la capăt - şi totuşi, ne vom strădui, pe cât stă în puterile omeneşti, să găsim răspunsul la întrebarea: ce este dragostea şi prin ce se deosebeşte ea de replicile ei false - patima, dependenţa. Ne vom strădui să descoperim legile vieţii dragostei, să descoperim ce ajută venirea ei şi din ce pricină moare ea. Vom vorbi despre un lucru pe care în vremea noastră puţini îl ştiu: ce reprezintă de fapt familia şi care e rostul ei autentic, fiindcă tocmai familia este locul unde poate fi atinsă culmea iubirii adevărate.
Dacă veţi citi la vreme această carte şi vă veţi înarma cu lucrurile aflate din ea, veţi putea - dacă veţi dori - să evitaţi multe greşeli dureroase, şi viitoarea voastră familie va avea mult mai multe şanse de a rămâne întreagă şi fericită, de a fi loc unde trăieşte Dragostea.
Cartea a fost pregătită pe baza materialelor de pe si-te-ul „Dragostea adevărată" (realove.ru). Site-ul nu este comercial: el a fost creat pentru a-i ajuta pe oameni să iubească, fiindcă în vremea noastră este foarte greu de găsit informaţie demnă de crezare care să lămurească ce este dragostea şi cum trebuie să iubim. Prin mass-media sunt răspândite concepţii pervertite despre aceste lucruri de cea mai mare însemnătate. Concepţiile pervertite îi duc pe oameni la crahul relaţiilor de cuplu şi la suferinţe. în mintea multora suferinţa devine un tovarăş nelipsit al dragostei. Or, lucrurile nu stau deloc aşa! Adevărata dragoste e bucurie şi e putere - şi practic orice om poate, sprijinindu-se pe concepţiile adevărate, s-o dobândească.
Răspunsuri la întrebările privitoare la dragoste am căutat nu doar la specialişti (preoţi, psihologi), ci şi la oameni de alte profesii despre care ştiam sigur că în viaţa lor există dragostea autentică, dragoste care nu este întâmplătoare, ci este urmare a felului lor de viaţă şi a unor concepţii corecte despre dragoste.
Ne-am străduit să tratăm problema dragostei cât se poate de profund, dar de o manieră simplă şi accesibilă. Site-ul „Dragostea adevărată" este citit şi de adolescenţi, şi de persoane în vârsta. Judecând după sutele de scrisori apreciative din partea cititorilor, aceste materiale îi ajută, într-adevăr, să evite greşelile ori să înţeleagă cauzele eşecurilor.
Ar fi bine ca fiecare pereche proaspăt căsătorită să primească în dar o asemenea carte, dacă nu a apucat s-o citească mai înainte. Credem că dezastruoasa statistică a divorţurilor, familiilor incomplete şi copiilor nefericiţi s-ar schimba în bine. Deocamdată, acestea sunt numai vise -însă puteţi, dacă această carte vă va plăcea, să cumpăraţi câteva exemplare şi să le dăruiţi tinerilor apropiaţi care vor să-şi întemeieze o familie sau care s-au căsătorit nu demult.