Deprimarea si tamaduirea ei in invatatura Bisericii
Nu știu dacă suferi de deprimare. Știu însă că, la fel ca mine și ca toți ceilalţi oameni, și tu ești în primejdie să cazi în această grea boală a sufletului și a trupului. Ar putea fi numită boala secolului al XX-lea, de vreme ce în acest secol s‑a...
Descriere
Deprimarea si tamaduirea ei in invatatura Bisericii
Nu știu dacă suferi de deprimare. Știu însă că, la fel ca mine și ca toți ceilalţi oameni, și tu ești în primejdie să cazi în această grea boală a sufletului și a trupului. Ar putea fi numită „boala secolului al XX-lea”, de vreme ce în acest secol s‑a făcut cunoscută ca flagel al omenirii, deşi nu în el s-a manifestat pentru prima dată: în acest veac al angoasei, al afecțiunilor sufleteşti, se arată în mod precumpănitor depresia sau deprimarea, răspândindu-se la milioane de oameni ca o epidemie, ca o boală infecțioasă. Așa am cunoscut-o noi, aşa au cunoscut-o și doctorii, care au încercat și încearcă, studiind-o cu mari eforturi, să o cunoască mai bine pentru a o putea eradica. Farmaciștii din întreaga lume creează în laboratoare o grămadă de medicamente antidepresive, pe care le consumă din abundență, cu mari speranţe, nefericiții acestei lumi. De deprimare s-a ocupat însă de milenii, cu mult mai mult succes, un alt doctor al sufletelor și al trupurilor, care până în ziua de astăzi continuă să vindece ca nimeni altul neputinţele omeneşti. Acest doctor este Ortodoxia, credința, învățătura, viața, Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție.
Tradus de Pr. Șerban Tica
Editia a III-a
Specificaţii
- Editor: Sophia
- ISBN: 9789731365275
- An aparitie: 01 Mai 2016
- Numar pagini: 124
- Tip carte: Broşată
- Limba: Română
- Dimensiuni: 11 x 20 cm
Credinţa noastră ortodoxă consideră deprimarea ca o boală a sufletului cu consecinţe şi asupra trupului. Este boala care dăunează îndeosebi sufletului, precum şi inimii, centrul sufletului, după cum o numim noi.
Intr-un foarte vechi text, Păstorul lui Herma, citim: „Tristeţea se sălăşluieşte în inima omului." Cu siguranţă, aceasta este centrul sufletului şi al puterilor sufleteşti ale omului. La fel spune şi Sfântul Nil, care prezintă deprimarea ca pe un vierme care roade inima omului (P.G. 79, 1453D-1456B). De asemenea, şi Cuviosul Antioh zice: „Deprimarea este viermele care se naşte în inimă şi-şi mănâncă născătoarea" (P.G. 89,1509 A-C).
Această concluzie este acceptată de întreaga literatură teologică ortodoxă.
Localizarea depresiei în centrul psihosomatic al omului indică gravitatea bolii, dar şi importanţa diagnozei.
Locaşul deprimării este deci inima sufletului. Acest „microb" duhovnicesc, acest virus, dacă vreţi, atacă organul considerat cel mai important al omului.