Cuvinte de aur. Credinta, nadejdea, dragostea. Vol. 1
Primul volum al seriei Cuvinte de aur ale Sfantului Ioan Gura de Aur, cuprinde cele trei virtuti teologice, tripticul vietii duhovnicesti: credinta, nadejdea si dragostea. Credinta constituie trasatura fundamentala a crestinului. „Fara credinta este cu n
Descriere
Cuvinte de aur. Credinta, nadejdea, dragostea. Vol. 1
Primul volum al seriei Cuvinte de aur ale Sfantului Ioan Gura de Aur, cuprinde cele trei virtuti teologice, tripticul vietii duhovnicesti: credinta, nadejdea si dragostea.
Credinta constituie trasatura fundamentala a crestinului. „Fara credinta este cu neputinta ca omul sa fie bineplacut lui Dumnezeu“. Trebuie insa ca aceasta credinta sa fie statornica si nezdruncinata, si sa se sprijine pe Stanca nesurpata a credintei, pe Domnul nostru Iisus Hristos.
Credinta fara nadejde nu poate sa existe. Credem si nadajduim! Daca agricultorul trudeste si nadajduieste, la fel si corabierul si negustorul, si aceasta pentru lucruri care sunt nesigure si neschimbatoare, cu mult mai mult trebuie sa trudeasca crestinul si sa aiba sperante si nadejdi, care niciodata nu sunt dezmintite.
Dragostea este trasatura comuna a lui Dumnezeu si a oamenilor. Fara dragoste, nici martiriul nu poate sa ne foloseasca. Iubirea a facut cerul pamant, L-a facut pe Dumnezeu om, ca omul sa devina Dumnezeu.
Ceea ce-l aseamana pe om cu Dumnezeu, mai mult decat toate, este iubirea fata de vrajmasi. Cea mai frumoasa coarda a lirei este cea care interpreteaza melodia care se numeste: iubire de vrajmasi. Noi in ce stare si in ce treapta a iubirii ne aflam?
Sa cercetam si sa aflam raspunsul de la Invatatorul cu „Gura de Aur“ al Bisericii noastre.
Specificaţii
- Editor: Egumenita
- ISBN: 9786065500877
- An aparitie: 01 Ianuarie 2012
- Numar pagini: 543
- Tip carte: Broşată
- Limba: Română
- Dimensiuni: 13 x 20 cm
Personal, cred că cel care doreşte să-şi îmbunătăţească cunoştinţele legate de problemele de natură duhovnicească, socotesc că este neapărat necesar să alerge la opera Sfântului Ioan Gură de Aur. Aşa cum întăreşte Sfântul Nicodim Aghioritul, Sfântul Ioan Gură de Aur este: „Sfântul cu limba şi cu mintea de aur". Astfel, cititorul ar putea să afle în lucrările lui o mare varietate de subiecte: de la cele mai simple până la cele mai complicate, de la lucrări ermineutice până la lucrări liturgice, dogmatice, sociale, pedagogice etc. Toată opera sfântului este caracterizată de o cunoaştere profundă a Sfintei Scripturi.
In seria: Cuvinte de aur va fi adăugată în mod sistematic învăţătura aproape completă a sfântului. Intr-un oarecare mod, lucrarea de faţă va însemna o prezentare a întregii opere.
Ca izvoare, au fost folosite lucrările: Patrologia Graeca a lui Migne şi Ediţia E.P.E. (Editura „Sfântul Grigorie Palama", Thesalonic).
Lucrarea a pornit la început dintr-o necesitate personală, însă îndemnurile multor fraţi întru Hristos şi constatarea că vor fi de folos întregii comunităţi a Bisericii, au făcut ca opera să vadă lumina zilei.
Celui care doreşte să facă cercetare ştiinţifică, lucrarea îi va fi foarte folositoare, căci la sfârşitul fiecărui paragraf va apărea trimiterea la lucrare şi ediţia cu pagina sau coloana. De exemplu: Omilie la Psalmul 46, E.P.E. 6,124; P.G. 55, 213.
De asemenea, au fost îndreptate aproape toate trimiterile la Sfânta Scriptură şi deseori au fost făcute adăugiri la textul vechi, ca în acest mod cititorul să aibă şi o trimitere directă la Sfânta Scriptură.
Cu smerenie dorim ca Sfântul să binecuvânteze strădania şi să-i folosească pe toţi cei care se vor bucura de învăţătura lui.
Schitul Nou, Sfântul Munte, octombrie 1993