Cum sa comunicam copiilor credinta ortodoxa. Convorbiri, reflectii si alte sfaturi
Maica Magdalena ne ofera in volumul Cum sa comunicam copiilor credinta ortodoxa. Convorbiri, reflectii si alte sfaturi, un adevarat catehism in duhul Sfantului Siluan. Maica Magdalena vietuieste in binecunoscuta manastire ortodoxa "Sfantul Ioan...
Descriere
Cum sa comunicam copiilor credinta ortodoxa. Convorbiri, reflectii si alte sfaturi
Impartasindu-si cu generozitate experienta de invatator crestin care a asimilat profund intreaga literatura duhovniceasca si patristica pentru a putea da raspunsurile necesare fiecarui copil in parte, maica Magdalena ne ofera in volumul de fata un adevarat catehism in duhul Sfantului Siluan.
Intr-un moment cand literatura catehetica ortodoxa adresata copiilor sau educatorilor lor incepe sa abunde, elaborata de obicei de autori fara prea multa experienta spirituala, cartea de fata este speciala pentru ca autoarea ei este speciala.
Maica Magdalena vietuieste in binecunoscuta manastire ortodoxa "Sfantul Ioan Botezatorul” din Essex (Anglia) fiind ucenica arhimandritului Sofronie, legatarul testamentar al Sfantului staret Siluan Athonitul. De la parintele Sofronie maica Magdalena a primit ascultarea de a se ocupa si a discuta despre credinta ortodoxa cu copiii si tinerii care viziteaza manastirea. Cartea de fata, ca si cea deja publicata (Sfaturi pentru o educatie ortodoxa a copiilor de azi), este rodul acestei preocupari desfasurate ani de zile cu delicatete si responsabilitate exemplara atat pentru adevarul Bisericii lui Hristos, cat si pentru persoana fiecarui copil concret in parte. Adresandu-se unor copii din lumea occidentala, ea anticipeaza multe din intrebarile si problemele noi cu care se vor confrunta si parintii, copiii si tinerii nostri in anii care vor veni.
Maica da cateva exemple de intamplari adevarate cu iz pedagogic cu care s-a confruntat:
« Cand un copil vine la parinti si le spune ceva dragalas, parintii se intorc unul spre celalalt si schimba priviri induiosate, uitand sa interactioneze propriu-zis cu copilul. O fac bineinteles din dragoste si bucurie, insa aceasta ii poate indeparta in timp de copil fiindca omuletul nu se simte luat in seama, valorizat, tratat cu seriozitate ci doar ca sursa de "uimire si incantare". »
« O fetita iese din biserica tinand strans la piept o papusa Barbie. Maica Magdalena o vede si-i spune "Ce draguta e rochita papusii tale! Barbie s-a imbracat asa de frumos la biserica." Indata intervine mama fetitei cu repros in glas "Spuneti-i, Maica, ca nu trebuie sa iubeasca papusa asta atat, ci pe Hristos!". In afara greselii evidente de a vorbi astfel de fata cu copilul, Maica Magdalena explica sfasierea interioara pe care o asemenea reactie a mamei o produce in inima copilului. Fetita nu are capacitatea inca de a inlocui o dragoste "superficiala" pentru papusa cu cea desarvarsita pentru Dumnezeu, dar nu trebuie sa ii dam impresia ca Dumnezeu e in contradictie cu tot ceea ce ei ii place sau iubeste. Rugandu-se, Maica a primit de la Dumnezeu un raspuns frumos care a asternut pacea in sufletul fetitei "Inima fetei dumneavoastra e asa de mare incat incape in ea si dragostea pentru papusa si pentru Hristos". »
« O fetiţă (11 ani) : Iat-o pe Sfânta Perpetua care nici n-a simţit când a fost aruncată în coarnele taurului. Dumnezeu a făcut o minune şi ea a fost ca anesteziată.
Această fetiţă avea o credinţă nobilă în intervenţiile miraculoase ale lui Dumnezeu. Adeseori ea repovestea fragmente de Sinaxar subliniind evenimentele miraculoase şi spectaculoase. Dar acest lucru n-a avut efectul scontat, de a le spori prietenilor ei credinţa sau înţelegerea minunilor.
Maica Magdalena : Da, într-un fel aşa e. Mai degrabă însă am putea spune că-L simţea pe Dumnezeu mai mult decât orice altceva. Ca şi Sfântul Ştefan care în timp ce era omorât cu pietre era răpit de vederea cerului deschis. Vă amintiţi când am vorbit despre Liturghie şi F. a spus că atunci când te rogi cu putere uiţi de timp. E cam acelaşi lucru, însă mult mai puternic. »
Specificaţii
- Editor: Deisis
- ISBN: 9789737859457
- An aparitie: 15 Ianuarie 2008
- Numar pagini: 380
- Tip carte: Broşată
- Limba: Română
- Dimensiuni: 13 x 20 cm
Ucenica a Cuviosului Sofronie de la Essex, la rândul său ucenic al Sfântului Siluan Athonitul, Maica Magdalena a primit ascultarea de a se ocupa și a discuta despre credința ortodoxă cu copiii și tinerii care participă la viața liturgică a mănăstirii.
Cele două cărți scrise de Maica Magdalena - "Cum să comunicăm copiilor credinţa ortodoxă" şi "Sfaturi pentru o educaţie ortodoxă a copiilor de azi" sunt lucrări de referință pentru orice părinte, pedagog sau catehet ortodox, încercând să-i îndrume pe uneori anevoiosul drum de a creşte copii în învăţătura creştin-ortodoxă. Ele sunt ușor de citit copiilor pentru că sunt scrise special pentru ei.
Cărțile sintetizează experiența și înțelepciunea dobândite de Maica Magdalena prin rugăciunile sfântului său Părinte duhovnicesc și din activitățile pe care le-a desfășurat cu copiii și tinerii, ani de zile, cu delicatețe și responsabilitate atât pentru adevărul Bisericii lui Hristos, cât și pentru persoana fiecărui copil în parte.
Maica ne mai sfătuieşte să nu forţăm copiii să se roage, să stea nemişcaţi la slujbe ore întregi.
Copiii nu trebuie împovarați cu rugăciuni lungi si complicate. Copiii trebuie învățați să se roage sincer, să vorbescă din inimă: "uite Doamne, stau în fața Ta, dar nu prea am chef să mă rog astăzi...".
Maica Magdalena ne mai sfătuieşte să vorbim lui Dumnezeu despre copii și nu invers, să ne rugam Domnului
pentru ei și să-i cheme la El cu delicatețea pe care doar El o are.
Copii trebuie să simtă că dragostea noastră pentru ei este necondiționată, iar în casă trebuie să simtă un spirit autentic de rugăciune, nu unul de fațadă. Altfel, ei se vor îndepărta trepta de noi și vor încerca să caute alte surse de "iubire" sau modele.
Într-un moment când literatura catehetică ortodoxă adresată copiilor sau educatorilor lor începe să abunde, elaborată de obicei de autori fără prea multă experienţă spirituală, cartea de faţă este specială pentru că autoarea ei este specială.
Maica Magdalena vieţuieşte în binecunoscuta mănăstire ortodoxă „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex (Anglia) fiind ucenica arhimandritului Sofronie, legatarul testamentar al Sfântului stareţ Siluan Athonitul. De la părintele Sofronie maica Magdalena a primit ascultarea de a se ocupa şi a discuta despre credinţa ortodoxă cu copiii şi tinerii care vizitează mănăstirea. Cartea de faţă, ca şi cea deja publicată (Sfaturi pentru o educaţie ortodoxă a copiilor de azi), este rodul acestei preocupări desfăşurate ani de zile cu delicateţe şi responsabilitate exemplară atât pentru adevărul Bisericii lui Hristos, cât şi pentru persoana fiecărui copil concret în parte. Adresându-se unor copii din lumea occidentală, ea anticipează multe din întrebările şi problemele noi cu care se vor confrunta şi părinţii, copiii şi tinerii noştri în anii care vor veni.
Împărtăşindu-şi cu generozitate experienţa de învăţător creştin care a asimilat profund întreaga literatură duhovnicească şi patristică pentru a putea da răspunsurile necesare fiecărui copil în parte, maica Magdalena ne oferă în volumul de faţă un adevărat catehism în duhul Sfântului Siluan.