Banii Stapaneste jocul - Carti.Crestinortodox.ro

Banii Stapaneste jocul

Fii primul care adauga o recenzie!
Nu se afla in stoc

Este un veritabil manual de prosperitate pentru oamenii de rând, care muncesc din greu pentru bani și speră că, la final, statul va avea grijă de bătrânețea și de sănătatea lor. Obiectivul esențial al cărții este să-ți prezinte câteva scenarii...

Descriere

Banii Stapaneste jocul

Este un veritabil manual de prosperitate pentru oamenii de rând, care muncesc din greu pentru bani și speră că, la final, statul va avea grijă de bătrânețea și de sănătatea lor. Obiectivul esențial al cărții este să-ți prezinte câteva scenarii fezabile și realiste pentru proiectarea arhitecturii financiare personale. Finalitatea este ca această construcție financiară să devină o structură stabilă pe orice tip de vreme, cât și o sursă realistă de venituri pentru perioada când nu vei mai putea munci (să-i spunem pensie). Una dintre cele mai mari erori financiare pe care le facem, în general, este să nu ne gândim (din timp) la bătrânețe. Atât timp cât ești tânăr acest lucru este normal. Dar în momentul în care ai trecut de patruzeci de ani este puțin probabil să nu îți pui, măcar pasager, întrebarea:  Din ce voi trăi la bătrânețe?  Demonstrația pe care o face Tony Robbins în această carte este că, dacă nu ai în vedere un portofoliu de investiții diversificat format din măcar câteva clase de active, șansele să ai o pensie liniștită sunt aproape ZERO. Acest lucru este valabil cu atât mai mult pentru noi, românii fără resurse financiare abundente și fără obiceiuri investiționale învățate în familie. Am fost hrăniți inconștient de părinții noștri cu obiceiuri și mai ales frustrări dobândite în bezna informațională comunistă și cu minciuna abil ticluită că statul va avea grijă de noi. Dar ceea ce aflăm cu toții este că realitatea este fundamental diferită. Majoritatea dintre noi suntem în stare, pentru o amărâtă de casă, să ne amanetăm viitorul pe cel puțin 30 de ani. Chiar și în acest context, este extrem de interesant de făcut paralela dintre sistemul de pensii american și cel românesc. Știm cu toții că sistemul pensiilor de stat în România este, în realitate, în moarte clinică de aproape un deceniu. Deficitele anuale depășesc 3 miliarde de euro și nu sunt semne că se vor putea îndrepta vreodată. Toți experții din piață sunt de acord că pensia de stat nu va depăși cu mult 15% din media veniturilor salariale. Asta însemnă că, dacă ai câștigat în medie 2 000 lei lunar cât ai fost angajat, pensia ta de stat va fi, în caz optimist, de 300 lei. Trist, nu?

Dacă te ajută cu ceva să știi că nici în SUA lucrurile nu stau mai bine. Începând din 1984 a fost lansat planul de pensii (401)K, iar fiecare salariat a devenit peste noapte administratorul propriului fond de pensii. Nu spun că asta este un lucru rău. Doar că a transfera brusc administrarea banilor de pensie din mâna unor (se presupune) profesioniști în domeniu spre toți salariații ar echivala în România cu vânzarea de arme la liber, în supermarket.

Privind în schimb complexitatea produselor financiare expuse în această carte nu putem decât să ne întrebăm ce produse similare găsim în piața financiară locală sau dacă putem avea acces în calitate de investitori mici la produsele de pe piața financiară americană sau internațională. Soluția recomandată de Tony am implementat-o și eu de câțiva ani, și azi folosesc platforma de tranzacționare de la Ameritrade (www.tdameritrade.com ). Folosesc platforma pentru achiziționarea acțiunilor internaționale și a fondurilor de indici (ETF-uri).

Dintre casele de brokeraj românești care oferă platforme de tranzacționare pe piața europeană și internațională am testat serviciile celor de la www.tradeville.eu și de asemenea sunt foarte mulțumit de serviciile SSIF GOLDRING (www.goldring.ro) prin intermediul cărora și tu poți tranzacționa acțiuni, obligațiuni, ETF și CFD locale și internaționale.

Unele dintre produsele de investiții pe care le veți găsi ca recomandări în această carte nu sunt foarte cunoscute pentru majoritatea cititorilor care se așteaptă (probabil) să primească recomandări de investiții imobiliare sau antreprenoriale ― cele mai cunoscute forme de investiții azi în România.

După cum desigur știți, piața noastră de investiții financiare nu este extrem de generoasă ca ofertă și nici extrem de diversificată. Cu un rulaj mediu zilnic de câteva milioane de euro și puțin peste 20.000 de investitori activi pe Bursa de Valori București este dificil să avem un segment relevant de populație preocupată activ de investiția în acțiuni și obligațiuni.

Cu o avere netă medie de cca. 14.700 USD pentru o persoană adultă, România este locul în care activele imobiliare ocupă, de departe, primul loc în ce privește investițiile.

Pentru piața românească, atunci când vine vorba despre fonduri de investiții în primul rând am rugămintea să vă scoateți din minte, cel puțin până la finalul acestei cărți, povestea FNI. Și asta din cel puțin două motive: Primo ― reglementările actuale aliniate la standardele europene nu mai permit acel gen de spoliere care a fost practicat de FNI.  Secundo ― educația financiară a românilor, încă destul de firavă, nu va permite, cel puțin câtva timp, apariția unui fenomen similar.

Azi avem la dispoziție în România aproape 100 de fonduri de investiții comparativ cu cele peste 10.000 de fonduri din SUA, iar activele administrate de fondurile românești sunt de aproximativ 38.800 milioane lei față de 15,7 trilioane de dolari. Cei care sunteți interesați să aflați cum investiți în fonduri de investiții găsiți date despre fondurile autorizate pe piața locală pe situl www.aaf.ro (Asociația Administratorilor de Fonduri).

Nici cu educația financiară și investițională nu stăm grozav pe meleagurile mioritice. Conform raportului Băncii Mondiale, ocupăm locul 122 din 143 de țări la cunoștințele financiare și asta spune tot. Din 2008 mă ocup de educația financiară a românilor și peste 55 000 de oameni și-au îmbunătățit cunoștințele și practicile financiare în conferințele, seminariile și workshop-urile mele. Mai bine de 1200 de oameni au trecut prin programul de creștere a bunăstării Wealth Academy ( www.wealthacademy.ro) și nu mă voi opri aici. Crezul meu este că învățând să gestionăm banii și să vindem eficient vom prospera individual și ca popor. Merităm asta.

Acum, revenind la carte, surpriza plăcută pentru mine o reprezintă nivelul ridicat de implicare al autorului în investiții financiare de anvergură și cunoașterea detaliată a instrumentelor-cheie necesare pentru construirea unui portofoliu echilibrat pentru fiecare tip de investitor.

Acum, spre final aș mai menționa ca fiind extrem de interesante și interviurile cu unii dintre cei mai galonați investitori ai lumii. De la Warren Buffet la Ray Dalio și de la Carl Icahn la Jack Bogle, Tony a intervievat 50 de personalități ale lumii financiare de azi. Adevărații guru ai investițiilor, de la care orice absolvent de MBA ar fi onorat să poată lua lecții. Este foarte interesantă structura de întrebări pe care și-a bazat Tony interviul.

După cum vei observa, majoritatea întrebărilor se concentrează pe acțiunile pe care noi, oamenii obișnuiți le putem face pentru a înțelege și a ieși câștigători din jocul banilor. De altfel, majoritatea celor intervievați ne oferă și câteva modele de alocare a investițiilor în funcție de obiectivele personale sau de vârstă.

Dacă este să repet un singur mesaj cheie transmis de Tony în acest tratat de prosperitate, ți-aș spune doar atât:

Nu uita: Secretul vieții este să dăruiești.

Spor la bani!

Eusebiu Burcaș
arhitect de bunăstare

Titlul original - Money: Master the Game

Specificaţii

  • Editor: Act si Politon
  • ISBN: 9786069131626
  • An aparitie: 20 Decembrie 2016
  • Numar pagini: 800
  • Tip carte: Broşată
  • Limba: Română
  • Dimensiuni: 22.5 x 14.5 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 0 din 5 pe baza a 0 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
0
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie