Tablitele de argila - Carti.Crestinortodox.ro

Tablitele de argila

Fii primul care adauga o recenzie!
47,00Lei
In stoc

Orientul antic, unul dintre principalele focare de civilizatie ale omenirii, surprinde prin marea densitate a faptelor de istorie si de cultura. Pe un spatiu geografic nu prea intins si deloc divers, de-a lungul catorva milenii s-au succedat neintrerupt s

Descriere

Tablitele de argila

Orientul antic, unul dintre principalele focare de civilizatie ale omenirii, surprinde prin marea densitate a faptelor de istorie si de cultura. Pe un spatiu geografic nu prea intins si deloc divers, de-a lungul catorva milenii s-au succedat neintrerupt si cu o neobisnuita repeziciune si bogatie nu mai putin de sapte tipuri de literatura. Desi anterioare sau uneori contemporane cu cele clasice, ele si-au dobandit notorietatea meritata, dupa un lapsus memoriae, istoriceste explicabil, abia in era moderna. In pofida deosebirilor lor, cele sapte „printese” ale Tigrului si Eufratului prezinta indiscutabile afinitati, nu numai de limba, dar si de gandire.

Aceasta lucrare este o prima incercare de sinteza romaneasca, fara precedent pana si in tari din America sau Europa cu solide traditii de orientalistica, a unora dintre cele mai vechi creatii literare care, alaturi de cele din Egipt, India si China antica, se numara printre inestimabilele tezaure ale spiritualitatii universale.

Constantin Daniel si Ion Acsan, personalitati pasionate de studiul istoriei, al limbilor si al culturii spirituale si materiale a popoarelor din Orient, au alcatuit, in colaborare, o antologie cu cele mai reprezentative texte din literatura sumeriana, babiloniana si asiriana, literatura feniciana, hitita, aramaica, literatura ebraica si literatura Iranului antic. Textele publicate au fost atent alese, astfel incat sa acopere o varietate de scrieri, atat in proza cat si in versuri, volumul de fata putand fi considerat o adevarata „lucrare de arheologie literara”, un demers menit sa scoata din uitare si sa readuca in circuitul literar scrieri valoroase multimilenare.

„Nimic nu este vesnic. Cladim, oare, vreo casa ca ea sa se inalte pentru totdeauna? Oare pecetluim un hrisov ca el sa dureze de-a pururi? Oare fratii isi impart o mostenire ca ei sa o tina pentru vesnicie? Oare vremea revarsarii raurilor dureaza mereu? Doar omida gandacului celui mare vede soarele in toata slava lui. Din vremurile stravechi nimic nu este vesnic. Somnul si Moartea seamana nespus intre ele, cel adormit este aidoma unui mort. Ce deosebire este intre stapan si slujitor, dupa ce amandoi si-au implinit datoria? Cand judecatorii Anunnaki se intalnesc cu Mammetun, maica Ursitei, hotarasc impreuna soarta oamenilor. Ei harazesc viata si moarte, dar ziua mortii ei nu o dezvaluie!”

(Povestirea lui Ghilgames)

Specificaţii

  • Editor: Herald
  • ISBN:
  • An aparitie: 22 August 2021
  • Numar pagini: 368
  • Tip carte: Broşată
  • Limba: Română
  • Dimensiuni: 0 x 0 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 0 din 5 pe baza a 0 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
0
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie