Sarbatorile - Daruri ale Invierii. 30 de predici - Carti.Crestinortodox.ro

Sarbatorile - Daruri ale Invierii. 30 de predici

Fii primul care adauga o recenzie!
43,00Lei
In stoc

Apreciem, în mod deosebit, aşezarea în fruntea acestor predici a celor două cuvinte de învăţătură la sărbătoarea Preasfintei Treimi, lucru care arată ierarhia foarte clară a sărbătorilor, a persoanelor sfinte ...

Descriere

Sarbatorile - Daruri ale Invierii. 30 de predici

Apreciem, în mod deosebit, aşezarea în fruntea acestor predici a celor două cuvinte de învăţătură la sărbătoarea Preasfintei Treimi, lucru care arată ierarhia foarte clară a sărbătorilor, a persoanelor sfinte, ca şi deosebirea între persoană şi lucrarea persoanei. Autorul aşază, astfel, starea de a te afla în faţa lui Dumnezeu şi de a comunica cu Preasfânta Treime ca început şi finalitate, ca sursă şi definire a vieţii. După sărbătoarea Preasfintei Treimi le rânduieşte pe toate celelalte ca lucrări şi evenimente ale uneia sau alteia dintre persoanele sfinte. Potrivit acestei înţelegeri, şi cuvântul de învăţătură trinitar este primul, este alfa şi omega cuvintelor de mărturisire şi slăvire a lui Dumnezeu Cel Unul după fire şi întreit după Persoane.
Celelalte predici se aşează firesc, la rând, fiecare cu conţintul ei mărturisitor şi slăvitor, reflectând de astă dată lucrările făcute de Persoanele Treimice direct sau prin sfinţi, în cazul de faţă Maica Domnului şi Sf. Ioan Botezătorul. E o consecinţă firească. Această carte vine după elaborarea de către autor a cărţii „Logica Trinităţii”.
Datele istorice cu care debutează predicile de la sărbătorile prezentate ancorează evenimentele sfinte în timp, le dă concreteţea (consistenţa) şi autoritatea faptului real, cu toate variantele expuse, descoperite până în prezent, privind anii sau evenimente ale Bisericii de care sărbătorile sunt organic legate.
Cuvântul biblic din Vechiul şi Noul Testament, dezvoltarea lui teologică şi citate de adâncă densitate din scrierile unor mari Părinţi şi Teologi ortodocşi constituie unul din elementele de bază în structura predicilor Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul.
Este interesantă logica din scenariul de prezentare a unor predici. De exemplu la predica de la Naşterea Domnului, autorul alternează prezentarea din text – istorie şi teologie cu documentarul din notele de la subsolul paginii, înfăţişând construirea de către Constantin cel Mare şi mama sa Elena a bisericii Naşterii Domnului din Betleem şi istoria acestei biserici din Ţara Sfântă.
Un astfel de text, depăşeşte cantitatea de informaţii dintr-o predică pregătită, susţinută, înregistrată şi apoi scrisă. Este un studiu, pe care-l definesc astfel nu pentru suprafaţa textului ci pentru elaborarea densă şi detaliat concentrată pe fiecare frază. Preotul care parcurge acest material prezentat cu funcţie omiletică are posibilitatea să aleagă cu lejeritate din abundenţa informaţiilor.
Predicile auxiliare sărbătorilor împărăteşti, ca cele referitoare la colinde, la Moş Crăciun, Anul Nou, pomenirea Eroilor, 1 decembrie 1918 aduc o notă de prospeţime, de actualitate acestui frumos şi util buchet de cuvinte mărturisitoare sfinte.

Ne aflăm în faţa unei cărţi cu prezentări omiletice de anvergură, cu părţile constitutive foarte bine sudate între ele şi spuse cu o anume vervă călugărească în mărturisire.
Notele de subsol aduc informaţii suplimentare, amănunte şi, adesea, actualizări, legături fireşti cu stadiul prezent de aprofundare teologică sau cu evenimente, persoane şi locuri contemporane.
În general, aplicarea sau actualizarea predicilor din acest volum este redusă ca text – câteva fraze dense. Această finalitate tehnică pe care trebuie s-o respecte predicatorul este compensată de aplicarea imediată, în text, a unei sume de finalităţi la idee, la informaţie. Autorul le preferă unei generalizări clasice, didactice de la final.
Cât priveşte limbajul folosit, Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul este consecvent metodei de aplicare lingvistică pe care i-o recunoaştem: cuvinte suple, pline, legate logic, organic. Textul cărţii a fost atent sanitarizat. Nu sunt vorbe în plus, resturi de rostiri. Atenţia cu care şi-a respectat claritatea planului de lucru face să nu apară intruziuni lexicale neavenite în textul predicilor.
Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul ne-a oferit în dar, cu generozitate, această carte pentru care-i mulţumim.
Citindu-o şi recitindu-o să dăruim şi noi, la rându-ne, cuvânt mărturisitor până ce Cuvântul va prinde chip în noi, prin Duhul şi ne va înfăţişa biruitori Tatălui. Pentru că o completă evaluare şi măsură a cărţilor se face prin noi înşine, solidari cu Trupul Bisericii.
Pr. Protopop Lucian Leonte

Specificaţii

  • Editor: Doxologia
  • ISBN: 9786068117485
  • An aparitie: 01 Ianuarie 2010
  • Numar pagini: 220
  • Tip carte: Broşată
  • Limba: Română
  • Dimensiuni: 13 x 20 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 0 din 5 pe baza a 0 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
0
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie