×
Cale spre bunatate - editia a doua - Carti.Crestinortodox.ro
Recenzia clientului pentru

Cale spre bunatate - editia a doua

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 3 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
3
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
 • Claudiu Izvoranu 12-06-2015
  5 din 5 stele
  CAUTĂ DOCTOR ÎNAINTE DE BOALĂ ŞI ROAGĂ-TE ÎNAINTE DE ISPITĂ

  Cinstiţi părinţi, iubiţi fraţi şi iubiţi credincioşi, aş vrea să reţineţi un cuvânt al Sfântului Isaac Şirul: „Caută doctor înainte de boală şi roagă-te înainte de ispită."

  Caută doctor înainte de boală, adică asigură-te cumva, asigură-te să ai un vindecător înainte de a ajunge să fii bolnav. Bineînţeles că doar omul bolnav, în general, caută doctorul, dar ai putea căuta un doctor şi înainte de a te îmbolnăvi. Asta ca să-l ai la îndemână când ar fi să te îmbolnăveşti.

  Sfântul Isaac Şirul are cuvintele acestea în vedere, nu atât în legătură cu doctorul pământesc, cât în legătură cu doctorul sufletesc. Inainte de a ajunge să păcătuieşti, înainte de a fi în situaţia de a primi iertare de păcate în condiţiile iertării, bineînţeles, înainte de asta, caută doctor. Să ai pe cineva, un om al lui Dumnezeu, care să te poată ajuta să scapi de situaţiile nedorite, de durerile sufleteşti. Deci caută doctor înainte de boală!

  Aşa cum cauţi doctor înainte de boală, aşa trebuie să te şi rogi înainte de ispită. Cred că ştiţi - şi s-ar putea să ştiţi chiar de la mine, căci eu am spus de multe ori lucrul acesta -, ispita nu-i prilej de păcat. Ispita poate fi prilej de păcat, dar poate fi şi prilej de virtute. Imprejurări care îndeamnă la păcat pot să te ducă la virtutea potrivnică păcatului. De aceea, roagă-te înainte de ispită! Roagă-te să poţi face faţă în împrejurări de ispită, de mânie, de ceartă, de răzbunare, de răutate, de nemulţumire, în împrejurări care aduc tulburare sufletească pentru tine şi pentru alţii, în astfel de împrejurări să fii tare şi să nu dai prilej răutăţii. Deci roagă-te înainte de ispită! „Caută doctor înainte de boală şi roagă-te înainte de ispită." Nu ştii niciodată ce urmează. Nu ştii niciodată cum o să te prezinţi în situaţii nedorite, în situaţii grele. Şi atunci să fii totdeauna gata să faci faţă împrejurărilor grele cu linişte, cu bucurie şi cu dar de la Dumnezeu, pentru că noi singuri nu putem să facem prea multe, dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, putem orice. Toate le pot întru Hristos, Cel care mă întăreşte-, a scris Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Filipeni, capitolul 4, despre el, ca să se înţeleagă că e valabil pentru oricine. Oricine poate să biruie cu Hristos, după cuvântul spus chiar de Domnul: In lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea (Ioan 16, 33). Deci, cu Biruitorul Care a biruit lumea, cu Domnul Hristos, putem să înfrângem răutăţile, nemulţumirile, pornirile spre rău, putem să înmulţim iubirea chiar şi faţă de duşmanii noştri.

  Deci „caută doctor înainte de boală şi roagă-te înainte de ispită". Ţineţi minte cuvântul acesta şi împliniţi-l după putere. Amin.

  Mărire Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh! Amin.
  Mănăstirea Brâncoveanu, 05 aprilie 2006