×
Patericul copiilor. Vol. 1 - Carti.Crestinortodox.ro
Recenzia clientului pentru

Patericul copiilor. Vol. 1

Evaluat la 5 din 5 pe baza 1 recenzie
Distribuirea evaluarilor
5 stele
1
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
  • Radu Alexandru 05-05-2015
    5 din 5 stele
    Binecuvantare pentru Patercicul copiilor

    BINECUVÂNTARE
    Lăsaţi copiii şi nu-i opriţi să vină la Mine, că a unora ca aceştia este împărăţia cerurilor" (Matei 19,14). Aceste cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos oferă tuturor generaţiilor de creştini măsura neprihănirii, a nevinovăţiei pruncilor, ca model de urmat, pentru sfinţirea vieţii şi dobândirea comuniunii cu Dumnezeu.

    Pedagogia creştină nu se bazează atât de mult pe lecţii de şcoală şi manuale, ci izvorăşte din învăţătura Sfintei Scripturi şi a Sfinţilor Părinţi, trăită mai întâi de aceştia, apoi transmisă celor dornici să-şi primenească sufletul, pregătindu-l cu migală pentru marele examen pe care-l aşteptăm necontenit la timpul rânduit de Dăruitorul vieţii.

    Prin urmare, se adevereşte cuvântul Sfintei Scripturi că mare înaintea Tatălui Ceresc este nu cel ce doar învaţă cuvântul şi voia lui Dumnezeu, ci acela care şi împlineşte şi face ceea ce spune şi învaţă (cf. Matei 7, 21).

    Dintotdeauna, fără un exemplu elocvent de trăire din partea educatorului, învăţătura îşi pierde din putere, rămânând o simplă pedagogie teoretică, stearpă. Pe de altă parte, se ştie că un exemplu sau o pildă rea zădărniceşte cele mai bune intenţii şi că principiile frumoase propovăduite, dar netrăite, nu pot să formeze oameni şi să-i zidească duhovniceşte.

    Distinsul Preot şi Profesor Teodor M. Popescu spunea că pedagogia nu se face în abstract, ca pe un calcul ipotetic sau ca o speculaţie metafizică. Ea se face de om pentru oameni, se face de la suflet la suflet, cu date şi scopuri psihice şi morale precise. Ea se face pentru îndreptarea, îmbunătăţirea şi înnobilarea omului, iar omul nu se îndreaptă, nu se îmbunătăţeşte şi nu se înnobilează prin reguli şi deziderate, ci căutând modele şi trăiri care să-i îmbogăţească sufletul.

    Modelele sunt făurite de Dumnezeu dintre oameni, de toate vârstele. Sfântul Apostol Pavel îi spunea ucenicului său Timotei: „Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea, dimpotrivă, fă-te credincioşilor pildă în cuvânt, în purtare, în iubire, în duh, în credinţă, în curăţie" (I Timotei 4,12).

    Aşadar, preţuim înţelepciunea şi trăirea oamenilor aflaţi la vârsta senectuţii, dar pot fi pilduitori şi cei tineri, inclusiv copiii care prin simplitate, sinceritate şi naturaleţe pot impresiona mult.

    Apreciem şi binecuvântăm iniţiativa Părintelui Profesor Adrian Chiagă, director al Şcolii „Sfinţii Martiri Brâncoveni" din Constanţa şi a soţiei sale, presbitera profesor Cristina Chiagă de a aduna în această carte, Patericul copiilor, trăiri şi mărturisiri duhovniceşti ale copiilor cărora le-au găsit corespondenţe frumoase în scrierile consacrate din Pateric ce nădăjduim că vor fi de un real folos tuturor cititorilor indiferent de vârstă.

    Inaltpreasfinţitul Părinte
    TEODOSIE
    Arhiepiscopul Tomisului