×
Sfaturile unui preot pentru enoriasii lui - Carti.Crestinortodox.ro
Recenzia clientului pentru

Sfaturile unui preot pentru enoriasii lui

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 2 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
2
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
  • CrestinOrtodox.ro 26-04-2015
    5 din 5 stele
    Prefata cartii Sfaturile unui preot catre enoriasii lui

    Odată, un stareţ a spus: „Sunt mulţi preoţi buni şi evlavioşi, însă doar unul dintr-o mie este în stare să călăuzească viaţa duhovnicească a omului. Acesta este un mare dar dumnezeiesc."

    Sfaturile şi îndemnurile culese în cartea de faţă sunt ale părintelui Valentin Mordasov (f 1998), care era înzestrat cu un asemenea dar.

    Când nu slujea, el se dedica întru totul păstoririi turmei sale. Suferinzii, bolnavii sau cei care doreau un sfat veneau la el ca la un izvor nesecat.

    Odată cu mărturisirea problemelor personale, enoriaşii sau pelerinii erau interesaţi, de asemenea, de mântuirea sufletului. Adesea îl întrebau pe părinte: „Cum să vieţuim creştineşte?", „Cum să ne mântuim?", „Ce trebuie să cunoască un creştin?" şi aşa mai departe. Părintele Valentin a binecuvântat ca răspunsurile la întrebările interesante şi folositoare să fie păstrate în scris. Rareori vorbea de la sine, căci sfaturile lui erau culese din învăţăturile Sfinţilor Părinţi. Desigur, multe tâlcuiri sau explicări nu le găsea în sfintele cărţi bisericeşti. Din această cauză părintele încerca rezolvarea lor cu mare atenţie: prin rugăciune sau se inspira din experienţa sa duhovnicească.

    Cu toate că era un mare iubitor de oameni, se străduia să placă doar lui Dumnezeu. El considera că a-i face omului pe plac adesea înseamnă a greşi împotriva Adevărului. De aceea să nu ne tulburăm dacă unele sfaturi din această carte par a fi greu de împlinit sau nelămuritoare. Uneori, deşi primim un răspuns clar, mândria ne provoacă să întrebăm din nou. Dacă vom merge pe această cale, atunci cel mai ziditor sfat poate să nu ne folosească.

    Mai bine să înţelegem că, de cele mai multe ori, adevărul dumnezeiesc este neplăcut pentru omul împătimit şi neputincios. Totuşi trebuie să administrăm leacul amar, pentru a ne recunoaşte firea căzută şi a ne căi cu smerenie. Neştiinţa păcatului nu ne scuteşte de responsabilitate, iar recunoaşterea lui ne cheamă să luptăm şi să-l stârpim.

    Bogata experienţă pastorală a părintelui Valentin, conştiinciozitatea şi responsabilitatea sa înaintea lui Dumnezeu pentru orice cuvânt rostit, rugăciunea lui neîncetată, ne îndeamnă să credem că sfaturile oferite enoriaşilor şi adunate în această carte vor fi de un real folos multor credincioşi.
    Editorul