×
Bioetica si bioteologie - Carti.Crestinortodox.ro
Recenzia clientului pentru

Bioetica si bioteologie

Evaluat la 5 din 5 pe baza 1 recenzie
Distribuirea evaluarilor
5 stele
1
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
 • CrestinOrtodox 10-03-2015
  5 din 5 stele
  Prefata cartii Bioetica si bioteologie

  Cartea de faţă a apărut într-o primă ediţie în anul 2005, iar din scrisorile pe care le-am primit, din recenzii şi din articolele apărute în diverse publicaţii, pare a fi provocat interesul multora, în special al unor oameni de ştiinţă, medici şi biologi, unii dintre aceştia membri ai comunităţii academice, fapt ce mi-a provocat o impresie deosebită. In plus, cartea a constituit material de curs la Academia Eclezială din Vellas, Ioannina, unde am fost invitat să le vorbesc studenţilor în repetate rânduri. De asemenea, am fost invitat să vorbesc în faţa unui auditoriu divers, format din teologi sau oameni de ştiinţă, pentru a analiza aceste teme.

  Desigur, această carte nu îşi propune un obiectiv ştiinţific şi nici unul exclusiv teologic. Ea încearcă să transmită teologilor şi, îndeobşte, cititorilor creştini, într-un mod accesibil, anumite noţiuni ştiinţifice din biologia moleculară şi ingineria genetică, şi de asemenea să facă cunoscute oamenilor de ştiinţă biologi şi geneticieni unele poziţii teologice fundamentale. Este o formă de dialog între teologia ortodoxă şi oamenii de ştiinţă ai vremurilor noastre.

  Cunoaşterea ştiinţifică, mai ales în acest domeniu, este însă continuu revizuită. Ies la iveală noi date, apar argumente noi, o descoperire o răstoarnă pe alta, deoarece este vorba de o ştiinţă tânără care înaintează într-un mod spectaculos. Dacă la prima ediţie, scriind, spre exemplu, despre tema donării, mă sprijineam pe cel mai prestigios periodic ştiinţific medical, la câteva luni după publicarea cărţii au apărut noi date, cele deja publicate necesitând a fi revizuite. Prin urmare, la cinci ani după publicarea primei ediţii, şi după ce aceasta a fost deja epuizată, a fost nevoie ca cea de-a doua ediţie a cărţii să apară într-o formă revizuită şi îmbunătăţită.

  Domnul Trifon Spiridonidis, specialist în medicină nucleară în cadrul Spitalului Universitar Rios din Patras, de al cărui sprijin m-am bucurat şi la prima ediţie, a identificat, datorită cunoştinţelor şi activităţii sale de cercetare, noile descoperiri şi date, şi a precizat modificările. Am discutat pe marginea acestor noi date şi astfel s-au realizat modificările - îndreptările şi adăugirile. Am ţinut cont, de asemenea, şi de alte observaţii ale cititorilor. Prin urmare, la cea de-a doua ediţie s-a încercat o actualizare şi o îmbunătăţire, în măsura posibilului, avându-se în vedere noile date.

  Intrucât cercetările biomedicale se succed cu o viteză ameţitoare, ne aflăm şi în faţa altor surprize. Acest fapt a fost deja semnalat de diverşi specialişti, care la scurt timp revizuiesc ceea ce scriau ei înşişi în lucrările lor ştiinţifice.

  Fundamentul acestei cărţi îl constituie faptul că teologia ortodoxă, fără a desconsidera adevărata ştiinţă, are drept scop îndumnezeirea omului, călăuzirea acestuia, din starea sa căzută, la îndumnezeire şi la sfinţire, la comuniunea personală cu Dumnezeu. Acesta e sensul termenului de bioteologie. E nevoie ca omul să depăşească moartea, iar trupul său să depăşească condiţia stricăciunii şi să se sfinţească, aşa cum s-au sfinţit acele trupuri care ni s-au păstrat ca sfinte moaşte. Iar atunci când va învia, la cea de-a Doua Venire a lui Hristos, să se umple de slavă dumnezeiască şi să strălucească în Lumina lui Dumnezeu. La o astfel de bioteologie caută şi pe aceasta o are drept ţintă Biserica Ortodoxă.

  Nafpaktos, 1 ianuarie 2010,
  Praznicul Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei

  Ierotheos
  Mitropolit de Nafpaktos şi Sfântul Vlasie