×
Sfantul Arhiepiscop Luca, chirurgul fara de arginti - Carti.Crestinortodox.ro
Evaluat la 5 din 5 pe baza 1 recenzie
Distribuirea evaluarilor
5 stele
1
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
  • Claudiu Zarvaste 09-03-2015
    5 din 5 stele
    Prefata cartii Sfantul Arhiepiscop Luca, chirurgul fara de arginti

    Introducere
    Calea lui Dumnezeu este o cruce silnică. Nimeni deci nu s-a suit la cer fără osteneală

    Citind această frază minunată, avem simţământul că avva Isaac Şirul descrie drumul martiric al tuturor sfinţilor. Drumul sfinţilor a fost şi este mereu drumul jertfei, al muceniciei, adică al crucii. Numai crucea conduce la Hristos şi doar purtând crucea poate cineva să-L urmeze pe Acesta. Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-si ia crucea şi să urmele Mie (Marcu 8, 34).

    Pentru lume crucea lui Hristos pare grea, neînţeleasă, nebunie (I Corinteni 1, 18). De aceea, ori o ponegresc, ori se străduiesc să o ocolească. îndeosebi pentru creştini, a doua variantă, ocolirea, este o ispită puternică. Şi stăpânitorul acestei lumi (loan 16, 11), cel care înşeală toată lumea (Apocalipsa 12, 9), se pare că-i războieşte în zilele noastre cu această ispită vicleană. In Apocalipsa lui loan se menţionează numărul Anticristului, care provoacă astăzi discuţii nesfârşite şi încercări de tâlcuire. Ne vom opri la o tâlcuire care poate că multora le scapă. In textul Apocalipsei cifra aceasta este notată cu litere greceşti : Nu e întâmplător că literele acestea sunt iniţialele propoziţiei: (Hristos străin de cruce). Ispita contemporană modernă a diavolului este mai blândă şi de aceea mult mai vicleană şi primejdioasă. Se străduieşte să-i convingă pe creştini să-L primească pe Hristos fără cruce, adică un Hristos inofensiv, care nu are legătură cu jertfa, cu spiritul de sacrificiu, cu mucenicia, cu mărturisirea.

    In epoca noastră, epoca dezorientării, pătimirile sfinţilor care nu s-au conformat acestei ispite sunt deosebit de preţioase, pentru că ne trezesc. O astfel de mucenicie cutremurătoare este şi viaţa arhiepiscopului Luca. A trăit în perioada de pătimire a Bisericii Ruse. Om de ştiinţă valoros şi faimos, profesor de chirurgie, în ceas de cumpănă, când s-a aflat în faţa dilemei şi trebuia să aleagă pe Hristos cel cu cruce ori pe cel fără cruce, L-a preferat pe primul. A ridicat crucea mărturisirii şi a apucat pe drumul Golgotei. Am iubit pătimirea, îi scria fiului său. Şi, într-adevăr, s-a dovedit martir şi mărturisitor. Prigoanele, calomnierile, suferinţele, peripeţiile incredibile, anchetele istovitoare, întemniţările, torturile, deportările, exilările, îl uimesc pe cititorul vieţii sale. Chipul lui sfinţit şi viaţa martirică au foarte mult de oferit creştinului contemporan şi mai ales celor care şi-au dedicat viaţa slujirii lui Dumnezeu şi poporului Său, îndeosebi a omului suferind.

    Pe Sfântul arhiepiscop şi doctor Luca l-am cunoscut întâmplător. In verile anilor 1996 şi 1997 am întreprins cu tinerii din Centrul de Tineret din Mitropolia Tebei două excursii de pelerinaj în Ucraina şi respectiv Rusia. Ajungând în Crimeea i-am auzit pe preoţi şi pe oamenii simpli vorbindu-ne pentru prima dată despre veşnic-pomenitul păstor al lor. Discuţiile acestea au fost primul îndemn şi au constituit primele însemnări, primul material pentru scrierea vieţii sale. Intr-o mănăstire din Crimeea am găsit prima carte care a circulat despre arhiepiscopul Luca, autobiografia lui cu titlul Am iubit pătimirea. In anul următor, într-o mănăstire din Moscova am aflat şi o a doua carte, a ieromonahului Vasile Marousiak, cu titlul Un chirurg sfânt. Cercetarea noastră s-a extins şi la alte surse. Mulţi scriitori, creştini ori nu, ne-au dat şi alte informaţii necesare pentru înţelegerea epocii şi a împrejurărilor. O nouă călătorie în Crimeea în luna mai 1998 ne-a oferit date noi. Câteva intervenţii în textele de început precum şi adăugiri din textele altor scriitori au fost considerate absolut necesare pentru înşiruirea cronologică a evenimentelor şi pentru lămurirea unor neclarităţi. Cititorului, îndeosebi celui tânăr, care se află cronologic destul de departe de evenimentele, de climatul şi de împrejurările epocii, fără aceste adăugiri i-ar fi fost foarte greu să înţeleagă multe laturi ale vieţii învolburate a Sfântului arhiepiscop Luca.

    Dezvăluind trăirea Sfântului publicului elen, exprimăm mulţumiri calde Prea Sfinţitului arhiepiscop al Simferopolului şi Crimeii - Lazaros, pentru susţinerea şi contribuţia lui, ierodiaconului Vasile Marousiak, scriitorul biografiei în ruseşte, pentru înmânarea importantelor date, material fotografic, etc, doamnelor Natalia Nicolau, Marina Mumlage şi Fana Polimeru, care s-au îngrijit de traducerea textelor din limba rusă în greacă, casei editoriale Akrita, care a îngrijit ediţia de faţă, medicilor G. Papazahos, G. Lakiotis, K. Kourtis, L. Ananikos şi T. Alexandrovna, precum şi tinerilor din Centrul de Tineret al Tebei pentru preţiosul ajutor şi colaborarea lor.

    Arhimandrit Nectarie 11 iunie 1998
    Intru pomenirea Sfântului Luca, doctor şi arhiepiscop al Simferopolului şi Crimeii