Prelegeri de dogmatica crestina - Carti.Crestinortodox.ro

Prelegeri de dogmatica crestina

Evaluat la 5 din 5 pe baza 1 recenzie
39,00Lei
In stoc

Mitropolitul Pergamului ne prezintă în mod exhaustiv doctrina creştină despre libertate ca rod al unei relații autentice cu Dumnezeu. Genialitatea acestei cărţi constă în forța remarcabilei și rafinatei sale simplități de a expune idei și argumentații.

Descriere

Prelegeri de dogmatica crestina

Prelegeri de dogmatica crestina reprezimnta un punct de reper pentru teologia ­ortodoxă contemporană, unul dintre cei mai eminenţi ­teologi creştini contemporani, Mitropolitul Ioannis Zizioulas, ne oferă o abordare a învăţăturilor fundamentale ale teologiei creştine.

Mitropolitul Pergamului ne prezintă în mod exhaustiv doctrina creştină despre libertate ca rod al unei relații autentice cu Dumnezeu. Genialitatea acestei cărţi constă în forța remarcabilei și rafinatei sale simplități de a expune idei și argumentații complexe, ilustrând măreţia învăţăturii creştine şi evidențiind semnificațiile libertăţii umane.

"Teologia abordează viaţa, moartea și însăși esența ființei noastre, și ne arată cum dragostea şi libertatea sunt temeiurile unice ale constituirii identității personale. Ce-l face pe om diferit de orice altă făptură? Pot fi oamenii cu adevărat liberi? Vor ei să fie liberi? Pot ajunge oamenii la libertatea de a iubi?
Teologia este preocupată de viaţa însăși şi de prelungirea în veșnicie a existenței umane, şi, prin urmare, de mântuirea lumii. Biserica îşi expune concepția teologică nu doar spre a spori cunoaşterea noastră despre Dumnezeu şi lume, ci şi ca să putem dobândi viaţa fără de sfârşit." Mitropolitul Ioannis Zizioulas.

Traducere din limba engleza de Florin Caragiu

Cuprinsul volumului Prelegeri de Dogmatica Crestina

Prefata                                                                                                   7

Introducere                                                                                        11

Capitolul 1. Doctrina ca invatatura a Bisericii

I. Biserica si formarea doctrinei                                                        33

II. Cunoasterea lui Dumnezeu                                                         47

Capitolul 2. Doctrina despre Dumnezeu

I. Inceputuri                                                                                       99

II. Fiinta lui Dumnezeu                                                                   111

III. Teologie si iconomie                                                                  149

IV. Filioque                                                                                       159

Capitolul 3. Creatie si mantuire

I. Doctrina creatiei                                                                           171

II. Creatia ex nihilo                                                                            180

III. Semnificatia doctrinei creatiei                                                  184

IV. Caderea                                                                                       196

V. Hristologia                                                                                    202

VI. Mantuirea                                                                                   208

VII. Comuniunea                                                                             225

Capitolul 4. Biserica

I. Identitatea Bisericii                                                                       233

II. Biserica adunata                                                                          242

III. Biserica lui Dumnezeu                                                              252

IV. Biserica - imagine a viitorului                                                   258

V. Biserica si bisericile                                                                      264

VI. Biserica in jurul Episcopului                                                     274

VII. Fiul si Duhul                                                                             279

VIII. Eshatologie si istorie                                                               288

IX. Receptarea                                                                                  301

Indice                                                                                                  307


Prefata

Volumul de fata contine material din conferintele mele privind Dogmatica Crestina, adresate studentilor in teologie de la Universitatile din Edinburg (1970-1973), Glasgow (1973-1987), Londra (King's College, 1984, 1989-1998) si, in sfarsit, Tesalonic (1984-1998). Aceste conferinte au fost inregistrate de studentii mei din Tesalonic si au cunoscut o larga circulatie. Un grup de tineri studiosi din Grecia a luat initiativa de a le traduce in limba engleza, iar Douglas Knight le-a editat in volumul de fata. Imi exprim recunostinta fata de Katerina Nikolopoulou, Anna Nevrozidou, Thomas Dritsas si colegii lor de la Oficiul pentru Cercetari Dogmatice (OODE) care au realizat primul text si, de asemenea, fata de Liviu Barbu din Londra. Cat despre Douglas Knight, nu-mi gasesc cuvintele sa-mi exprim aprecierea pen-tru munca laborioasa si, mai presus de toate, pentru entuziasmul cu care a editat aceste conferinte. Introducerea pe care a oferit-o cartii ii va fi neindoielnic de ajutor cititorului.

Aceasta carte nu pretinde sa fie o teologie sistematica si, spre deosebire de cartile mele precedente, nu contine referiri la alti autori, cu exceptia surselor biblice si patristice. Este scrisa intai de toate pentru studenti, cu toate ca, sper, si alti teologi ar putea s-o gaseasca de folos.

Teologia ortodoxa din vremea noastra trebuie sa activeze intr-un context ecumenic si deci in dialog cu alte traditii crestine. De asemenea, nu se poate manifesta intr-un vacuum cultural care ar ignora orientarile filosofice actuale si nici nu poate repeta pur si simplu traditiile. Din nefericire, mare parte din teologia ortodoxa de astazi nu este in fapt nimic altceva decat istorie - un carturar neangajat teologic ar fi putut sa intreprinda acest gen de „teologie" exact la fel sau chiar mai bine. Desi acest gen de „teologie" pretinde ca este fidel Parintilor si traditiei, in realitate este contrar metodei urmate de Parintii insisi. Caci Parintii au lucrat in cadrul unui dialog constant cu orientarile intelectuale ale timpului lor, spre a talmaci credinta crestina lumii din jur. Exact aceasta este si sarcina teologiei ortodoxe din vremea noastra.

In conferintele incluse in acest volum, invatatura crestina este abordata ca o traditie care ajunge la noi din trecut, insa care este interpretata intr-un mod ce raspunde nevoilor fiintelor umane din epoca noastra, in particular, in contextul culturii occidentale. Este o incercare de hermeneutica dogmatica, urmarind sa raspunda intrebarii: cum ar fi raspuns Parintii astazi Ia preocuparile noastre, asa cum sunt ele modelate de cultura apuseana? In aceasta incercare este presupusa fidelitatea fata de istorie si este adoptata grija de a nu devia de la ea. Ceea ce nu epuizeaza scopul nostru, care este sa oferim o interpretare, mai mult decat o simpla repetare a doctrinei crestine. In cuvintele inspirate ale raposatului parinte George Florovski, mesajul Parintilor trebuie sa fie exprimat astazi „intr-un asemenea fel, incat sa asigure un interes ecumenic, unul cu adevarat universal. In mod evident, acest lucru nu se poate obtine prin nici o repetare servila a literei patristice[...] servilitatea este straina atat Scripturii, cat si Parintilor[...] Rasaritul trebuie sa intampine si sa faca fata provocarilor venite din Apus, iar Apusul trebuie sa acorde poate o mai mare atentie mostenirii Rasaritului... Traditia teologica trebuie sa fie reintegrata, nu doar rezumata si acumulata". Aceasta sinteza neopatristica, cum a numit-o Florovski, constituie misiunea la care teologia ortodoxa este chemata astazi.

Aceste conferinte sunt dedicate studentilor mei de la universitatile in care au fost tinute. Caci ele sunt rodul dialogului constant si creativ avut cu ei de-a lungul multor ani de predare, fapt pentru care dau multumiri si slava din toata inima milostivului Dumnezeu, Tatalui, Fiului si Sfantului Duh.

 Mitropolitul Ioannis (Zizioulas) al Pergamului

Specificaţii

 • Editor: Sophia
 • ISBN: 9789731364087
 • An aparitie: 15 Aprilie 2014
 • Numar pagini: 312
 • Tip carte: Broşată
 • Limba: Română
 • Dimensiuni: 13 x 20 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 5 din 5 pe baza 1 recenzie
Distribuirea evaluarilor
5 stele
1
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie
Afiseaza 1 din 1 recenzii ale clientilor
 • Bogdan Limovici 22-04-2014
  5 din 5 stele
  O carte care nu trebuie trecuta cu vederea

  Nu aveti un profesor de religie bun sau un duhovnic care sa va raspunda la framantarile dogmatice? Cititi aceast carte. Veti gasi multe raspunsuri. Apararea dreptei credinte a constituit dintotdeauna o preocupare fundamentala in viata Bisericii. Evlavia ortodoxa consta in aceste doua lucruri: in dogmele bisericii si-n practicarea virtutilor. Dumnezeu nu separa dogmele de faptele bune si nici nu admite cuvintele care nu se justifica prin dogme. Caci ce castig este sa stii toate dogmele cu privire la Dumnezeu si cu toate acestea sa fii un infam inchinator la idoli? Si pe de alta parte, ce castig este sa fii un extraordinar abstinent daca esti un hulitor ticalos?, dupa cum spunea un sfant parinte.

Afiseaza 1 din 1 recenzii ale clientilor