Mircea Eliade. Intalnirea cu sacrul - Carti.Crestinortodox.ro

Mircea Eliade. Intalnirea cu sacrul

Fii primul care adauga o recenzie!
25,00Lei
In stoc

Volum apărut cu ocazia împlinirii a 110 ani de la nașterea lui Mircea Eliade Mircea Eliade. Întâlnirea cu sacrul reia, între copertele unei singure cărți, bună parte din materia celor două volume pe care le-am îngrijit în...

Descriere

Mircea Eliade. Intalnirea cu sacrul

Volum apărut cu ocazia împlinirii a 110 ani de la nașterea lui Mircea Eliade
Preîntâlnirea cu sacrul

Mircea Eliade. Întâlnirea cu sacrul reia, între copertele unei singure cărți, bună parte din materia celor două volume pe care le-am îngrijit în anii 1996 și 1997, anume: Întâlnirea cu sacrul. Interviuri cu și despre Mircea Eliade (Editura Axa, Botoșani, ulterior republicat la Editura Echinox, Cluj); Eliadiana

(Editura Polirom, Iași). Am încercat să compun, aici, un scenariu cât mai fluent și mai echilibrat, deschis publicului larg, dar atent la exigențele specialiștilor. Întâlnirea cu sacrul se dorește un volum „de inițiere” în ambele sensuri ale expresiei: el prezintă, într-un limbaj accesibil, ideile-forță din opera lui Eliade, dar în același timp își propune să producă un declic, o „iluminare”, o transformare lăuntrică a cititorului printr-o hermeneutică „empatică”.

Prima secțiune conține cinci interviuri cu Mircea Eliade realizate în anii 1970-1980. Traducerile îmi aparțin, cu excepția celui din engleză, pe care l-am revizuit parțial. În partea a doua am adunat patru convorbiri despre biografia și opera profesorului de la Chicago, pe care le-am purtat, în 1996, cu Paul Barbăneagră, realizatorul filmului Mircea Eliade et la redécouverte du sacré (1987); cu Natale Spineto, istoric italian al religiilor, autorul monografiei Eliade, storico delle religioni (2006); cu Juan Martín Velasco, teolog catolic spaniol, autorul unei Introduceri în fenomenologia religiei; iar, în 2001, cu Alexandru Paleologu, martor implicat al vieții culturale interbelice din România. Convorbirea cu Al. Paleologu a fost realizată efectiv de Toader Paleologu pe baza unui set de întrebări sugerate de mine, dar pe care Toader le-a îmbogățit exponențial. În fine, secțiunea a treia reia un dosar publicat, în 1986, de revista Limite, apărută la Paris sub îngrijirea lui Virgil Ierunca. Numărul dublu 48-49 conține texte in memoriam Mircea Eliade, scrise de mai mulți exilați români, între care Emil Cioran, Eugen Ionescu, Vintilă Horia, Neagu Djuvara ş.a.m.d.

Pentru publicarea interviurilor cu Eliade în versiune română autorii au primit, în 1996, acceptul din partea doamnei Christinel Eliade, iar pentru preluarea textelor din revista Limite, pe al domnului Virgil Ierunca.

De asemenea, ediția de față oferă un grupaj inedit de fotografii, provenit din Fondul „Paul și Rosie Barbăneagră”. Fotografiile au ajuns în posesia domnului Basarab Nicolescu, acesta, la rândul său, donându-le Bibliotecii exilului din cadrul Bibliotecii județene „Alexandru și Aristia Aman” Craiova.

Prin bunăvoința directorului acestei biblioteci, domnul Lucian Dindirică, le putem prezenta aici, pentru prima dată, cititorilor români. Multe dintre ele au fost realizate în fastuosul apartament al cuplului Barbăneagră din Paris, unde, începând din 1975 și până în 1985, se organiza o serată în onoarea lui Mircea Eliade (înaintea întoarcerii acestuia la Chicago), la care erau invitați prietenii săi români și străini.

Nu în ultimul rând, volumul de față se dorește un omagiu adus celui mai harismatic și celebru cărturar român al secolului XX cu prilejul împlinirii a o sută zece ani de la nașterea sa.

*

Structura volumului, realizarea interviurilor despre Eliade (cu precizarea de mai sus), precum și majoritatea traducerilor îmi aparțin (am semnalat excepția). Paul Barbăneagră mi-a pus la dispoziție câteva interviuri precum și fotografiile cu Eliade, mi-a acordat el însuși un lung și foarte original interviu, prin urmare am considerat normal să trec și numele său pe coperta volumului.

Cristian Bădiliță
Livadă, 21 iunie 2017
Mircea Eliade. Întâlnirea cu sacrul
 

Specificaţii

  • Editor: Vremea
  • ISBN: 9789736458385
  • An aparitie: 21 Iunie 2017
  • Numar pagini: 168
  • Tip carte: Broşată
  • Limba: Română
  • Dimensiuni: 13 x 20 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 0 din 5 pe baza a 0 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
0
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie