Leadership educational: modelul finlandez. Patru idei insemnate si necostisitoare pentru imbunatatirea invatamantului - Carti.Crestinortodox.ro

Leadership educational: modelul finlandez. Patru idei insemnate si necostisitoare pentru imbunatatirea invatamantului

Fii primul care adauga o recenzie!
35,00Lei
In stoc

Tot mai mulți specialiști în politici educaționale analizează în ultimii ani motivele pentru care Finlanda se plasează în mod constant în topul evaluărilor școlare internaționale de tipul PISA. Recunoscut teoretician al științelor educației, Pasi...

Descriere

Leadership educational: modelul finlandez. Patru idei insemnate si necostisitoare pentru imbunatatirea invatamantului

Tot mai mulți specialiști în politici educaționale analizează în ultimii ani motivele pentru care Finlanda se plasează în mod constant în topul evaluărilor școlare internaționale de tipul PISA. Recunoscut teoretician al științelor educației, Pasi Sahlberg abordează "fenomenul finlandez" din perspectiva leadershipului educațional. Comparând strategiile și instrumentele liderilor educaționali din Finlanda și din lumea întreagă (de la directori școlar și inspectori la factori de decizie guvernamentali), cartea punctează jaloanele ce trebuie să însoțească orice inițiativă de îmbunătățire a claselor, școlilor, curriculumului și politicilor publice. Cititorii vor afla despre importanța stării de bine a elevilor și profesorilor, despre ce înseamnă echitatea în școală, despre cum analiza informațiilor de primă mână (small data) poate fi mai utilă decât statisticile generale (big data), dar și despre miturile privind educația finlandeză, care pot deturna factorii de decizie de la adevăratele nevoi ale școlilor lor.


Am spus în repetate rânduri că una dintre marile cauze (ignorate) ale disfuncțiilor din serviciile noastre publice, în general, și din educație, în particular, constă în calitatea slabă a leadershipului. Gândirea strategică articulată și bazată pe evidențe, capacitatea de policy learning și, nu în ultimul rând, formarea capacităților umane și instituționale pentru înfăptuirea transformărilor necesare din educație reprezintă elementele principale ale unui leadership educațional autentic. Pasi Sahlberg, unul dintre cei mai reputați specialiști finlandezi, pe care am avut plăcerea să îl întâlnesc și să îl provoc la discuții chiar înainte de "mirajul finlandez" din educație, a reușit în această carte să ofere o lecție pe cât de simplă și clară, pe atât de semnificativă: se poate mult cu puțin! Dar se poate numai atunci când valorile solide și consecvența stau la baza schimbărilor din educație. Mă bucură nespus că avem posibilitatea să le oferim cititorilor noștri această carte făcută să inspire!
- Prof. univ. dr. Lucian Ciolan, decan al Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din BucureștiPasi Sahlberg, didactician finlandez experimentat și cercetător recunoscut în științele educației, este profesor-invitat la Harvard University și autorul bestsellerului Finnish Lessons 2.0: What Can the World Learn from Educational Change in Finland.
Pasi Sahlberg, cel care a făcut cunoscut lumii remarcabilul sistem educațional finlandez, descrie patru lecții utile specialiștilor din instituțiile de învățământ din întreaga lume. Prezentarea limpede și la obiect, dar accesibilă în același timp, este nu numai impresionantă, ci și binevenită.
- Howard Gardner, autorul cărții Minți conducătoare. Istorii de viață ale liderilor mondiali


Expertul finlandez în educație Pasi Sahlberg este una dintre acele figuri care reușește să creeze dezbateri. Unii specialiști îl apreciază pentru modul în care militează pentru "centrarea pe elev" și pentru "învățarea axată pe investigație și explorare". Alții susțin că mințile necoapte ale copiilor nu pot încă să știe ce anume este important pentru un elev și ce fel de conținuturi are el nevoie să achiziționeze.
- Financial Review


Volumul de față promovează nevoia de profesionalism și de culturi bazate pe colaborarea în interiorul școlii, dar și între școli și alți factori de decizie. Cartea încurajează profesorii să învețe unul de la altul, școlile să învețe unele de la altele, inspectoratele, de asemenea, precum și națiunile. Un lider din educație trebuie să știe și să învețe și să dea exemplu în școala sa ori în inspectoratul său. Astăzi, 80% dintre inovațiile din sectorul de afaceri vin din partea clienților și dezvoltatorilor independenți, și nu din partea cercetărilor sau a laboratoarelor de testare. Mecanismele cercetării sunt prea încete pentru a veni cu idei noi pe piețele care se dezvoltă rapid. Și sistemele educaționale se dezvoltă cu viteză. Repet: majoritatea ideilor și inovațiilor de frunte din educație se folosesc deja într-un loc sau altul. Sarcina liderului este de a le identifica, de a le învăța și de a le pune în practică dacă are motive să creadă că vor fi utile. Aceasta este ideea principală a acestei cărți.
- Pasi SahlbergCuprins

Prefață
Cât de importantă este cultura leadershipului pentru învățământ
Prolog
O întâlnire întâmplătoare la masa de prânz

1. Recreațiile sunt dreptul copilului
2. Folosiți datele de volum mic (small data) pentru schimbări de anvergură
3. Asigurarea echității în educație
4. Evitați „legendele urbane“ despre școlile finlandeze

Epilog
Desertul intenționat
Concluzii
Nu vă lăsați
Bibliografie
Mulțumiri
Despre autor
Despre volum

Tradus de Veronica Tomescu

Specificaţii

  • Editor: Trei
  • ISBN: 9786064007131
  • An aparitie: 11 Septembrie 2019
  • Numar pagini: 128
  • Tip carte: Broşată
  • Limba: Română
  • Dimensiuni: 13 x 20 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 0 din 5 pe baza a 0 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
0
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie