Invataturi despre ascultare - Carti.Crestinortodox.ro

Invataturi despre ascultare

Evaluat la 5 din 5 pe baza 1 recenzie
Nu se afla in stoc

Cartea "Invataturi despre ascultare"  ocupa un loc unic in literatura duhovniceasca ortodoxa. Zosima Verhovski a fost principala sursa de inspiratie pentru Dostoievski atunci cand a creat figura neuitatului staret Zosima din romanul Fratii Karamazov).

Descriere

Invataturi despre ascultare

Aceasta carte ocupa un loc unic in literatura duhovniceasca ortodoxa: un asemenea tratat despre ascultare, scris de catre un sfant, care a cunoscut taina ascultarii atat ca ucenic, cat si ca staret, este intr-adevar o raritate. Zosima Verhovski (care a fost principala sursa de inspiratie pentru Dostoievski atunci cand a creat figura neuitatului staret Zosima din romanul Fratii Karamazov), ale carui scrieri s‑au bucurat de inalta pretuire a Sfantului Filaret al Moscovei, a fost una dintre figurile cele mai impunatoare ale unui secol XIX ce a adus Ortodoxiei ruse o pleiada de scriitori ascetici de importanta majora.

Nascut in ajunul Bunei Vestiri, intr-o familie aristocratica, a facut parte din garda imperiala si a mostenit o mare avere, dar cu toate acestea impatimirea de cele materiale nu i-a stapanit sufletul: "preafrumoasa pustie” i-a rapit inima, asa incat a petrecut sihastreste in codrii seculari ai Rusiei europene, apoi in cei ai Siberiei, zeci de ani sub indrumarea Sfantului Vasilisc, numit de contemporani "steaua pustiei”. Ajuns la "masura barbatului desavarsit”, a devenit el insusi staret si cala­ uzitor duhovnicesc, purtand aceasta nevointa pana la sfarsitul vietii.

Ca parte integranta a marii traditii patristice, transmise "in har si adevar” de la parinte la ucenic, invataturile despre ascultare ale Sfantului Zosima Verhovski poarta, mai presus de toate, pecetea trairii unui om care a savarsit toate lucrurile despre care a invatat, citirea lor daruind nu numai cunostinta, ci in primul rand suflarea si viata Duhului Sfant, Care le-a inspirat.

Traducere din limba rusa de Adrian Tanasescu-Vlas

Specificaţii

 • Editor: Sophia
 • ISBN: 9789731363431
 • An aparitie: 02 Februarie 2013
 • Numar pagini: 294
 • Dimensiuni: 13 x 20 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 5 din 5 pe baza 1 recenzie
Distribuirea evaluarilor
5 stele
1
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie
Afiseaza 1 din 1 recenzii ale clientilor
 • Avram Nicolae 07-08-2014
  5 din 5 stele
  Cuviosul Zosima a fost inzestrat cu darul cuvantului

  Cartea de fata "Invataturi despre ascultare" este cea mai voluminoasa dintre scrierile Sfantului Zosima Verhovski si una dintre cele mai cuprinzatoare scrieri din toata literatura bisericeasca. Cartea reprezinta "concluzia" a zecilor de ani petrecuti in pustie si a numeroaselor incercari prin care a trecut, a experientei sale de isihast, de duhovnic.

Afiseaza 1 din 1 recenzii ale clientilor