Explicari la dumnezeiasca Liturghie. Scrieri II - Carti.Crestinortodox.ro

Explicari la dumnezeiasca Liturghie. Scrieri II

Fii primul care adauga o recenzie!
60,00Lei
In stoc

Text fascinant prin sobrietatea si prospetimea sa reflexiva, de o remarcabila rigoare si profunzime, in toate schitele si variantele ei, nu este un simplu comentariu liturgic, ci un veritabil tratat euharistic si mistagogic.

Descriere

Explicari la dumnezeiasca Liturghie. Scrieri II

Text fascinant prin sobrietatea si prospetimea sa reflexiva, de o remarcabila rigoare si profunzime, „Explicarea” liturgica a lui Nicolae Cabasila, in toate schitele si variantele ei, nu este un simplu comentariu liturgic, ci un veritabil tratat euharistic si mistagogic. Ne ofera o reflectie critica asupra traditiei mistagogice bizantine, o veritabila decantare si simplificare a ei plecand de la recentrarea euharistic-sacramentala a celebrarii Liturghiei. Ne ofera meditatia teologica a unui rafinat laic cultivat, in acelasi timp umanist si mistic, scolastic si isihast, un spirit deja premodern, dar integral fidel Traditiei apostolice si patristice a Bisericii asimilate si exprimate intr-un mod personal si elegant inconfundabil, mereu actual. Intre toate comentariile liturgice scrise de-a lungul mileniului istoriei bizantine cel mai clar, concret si profund, unicul avand si o teologie euharistica si liturgica efectiva, nu este opera unui patriarh sau episcop, ci e, incontestabil, micul tratat al unui umanist laic.
Aparuta cu prilejul anului euharistic din Patriarhia Romana si dedicata memoriei luminoase a tanarului ei traducator interbelic, pr. prof. Ene Braniste, cu prilejul recentei aniversari a centenarului nasterii, traducerea de fata este cea de-a doua etapa a proiectului unei integrale a scrierilor sfantului Nicolae Cabasila demarat in 2010 cu publicarea discursurilor sale teologice.

Noutatea absoluta a editiei de fata o reprezinta restituirea, pe langa cele doua schite preliminare si versiunea definitiva in 53 de capitole, plecand de la un manuscris bizantin, a primei variante a „Explicarii” in 46 de capitole. Amplul studiu introductiv, reprezentand o trecere in revista a intregii istorii a receptarii exegezei liturgice a sfantului Nicolae Cabasila in cultura si teologia europeana si in traditia bizantina, ofera, pe langa nenumarate surprize in linie liturgica si dogmatica, reperele indispensabile pentru intelegerea fascinantei geneze intelectuale a unei opere clasice a teologiei bizantine.
Sub semnul rigorii filologice si cu exigentele stiintifice si intelectuale stabilite de complexa istorie si traditie a receptarii, transpunerea de fata vrea sa ofere cititorului roman interesat de la inceputul secolului XXI un nou acces la transparenta ideilor teologice esentiale ale acestui tratat scris de un elegant, senin si discret umanist laic bizantin din veacul al XIV-lea, acum in cerul cu stelele fixe ale sfintilor Bisericii lui Hristos.

Cuprins Explicari la dumnezeiasca Liturghie. Scrieri II

Explicarea liturgica a unui umanist bizantin din veacul al XIV-lea — sens, destin, receptare, variante (diac. Ioan I. Ica jr)
Sinteza liturgica bizantina in amurgul unui Imperiu / Devenirea configuratiei simbolice a Liturghiei bizantine / Etapele formarii structurilor Liturghiei bizantine / Codificarea rituala a Liturghiei bizantine / „Diataxa” liturgica a patriarhului Filotei / Canonizarea Liturghiei ortodoxe prin tipar / Conciliul de la Trento si editarea latina a „Talcuirii” liturgice a lui Cabasila / Primul corpus parizian al comentariilor liturgice bizantine / „Talcuirea” liturgica a lui Cabasila in editiile ei occidentale / „Talcuirea” cabasiliana in controversa euharistica europeana din veacul al XVII-lea / Secolele XIX–XX in Occident — neotomism si modernism / Recursul la „Talcuirea” cabasiliana in revizitarea problemei jertfei euharistice / O monografie romaneasca uitata despre jertfa euharistica / Recursul la „Talcuirea” cabasiliana in revizitarea chestiunii epiclezei euharistice / O monografie romaneasca polemica despre epicleza euharistica / Pr. Ene Braniste si prima monografie sistematica asupra „Explicarii” liturgice cabasiliene (sub semnul dublei sfintiri; Liturghia ca act de cult si sensurile ei teologice; gradele simbolismului liturgic; intre scolastica si isihasm) / Prima editie franceza a „Explicarii” cabasiliene si ambivalenta receptarii neoscolastice / A doua editie critica franceza a „Explicarii” cabasiliene si prima ei receptare stiintifica in Occident / Rezerve critice ortodoxe — receptari pozitive occidentale / Cabasila si teologia euharistica bizantina / Problema jertfei euharistice, revizitata si revizuita / Problema epiclezei euharistice, revizitata si revizuita / Bizantinii si momentul sfintirii darurilor euharistice — surprizele cercetarii istorice / A doua monografie ortodoxa sistematica asupra „Explicarii” cabasiliene — Pekka Metso si dimensiunile prezentei lui Dumnezeu; raspunsul la criticile ortodoxe / Nicolae Cabasila si Toma d’Aquino / „Summa theologiae” — arhitectura ansamblului / Toma d’Aquino, teolog al Euharistiei / Toma d’Aquino, comentator al Missei / Excurs despre Missa romana / Surprizele traditiei manuscrise (1) — „Explicarea” vesmintelor si „Explicarea” mica a Liturghiei / Surprizele traditiei manuscrise (2) — cele doua variante ale „Explicarii” mari / Varianta initiala in 46 de capitole / Varianta definitiva, revazuta si adaugita, in 53 de capitole /

*

Codificarea rituala a Liturghiei bizantine
Filotei (Kokkinos) al Heracleii, Randuiala [diataxa] dumnezeiestii Liturghii

*

NICOLAE CABASILA-CHAMAETOS
Explicari liturgice

Schite preliminare

I. Explicare la sfantul vesmant
II. Despre cele savarsite in dumnezeiasca Liturghie

III.A. Varianta initiala
Explicare la dumnezeiasca Liturghie in 46 de capitole

III.B. Varianta definitiva
Explicare la dumnezeiasca Liturghie in 53 de capitole

*

Anexa I: Randuiala Missei romane

Anexa II: Toma d’Aquino, comentator al Missei

Traducerea: diac. Ioan I. Ica jr

Specificaţii

  • Editor: Deisis
  • ISBN: 9789737859952
  • An aparitie: 01 Octombrie 2014
  • Numar pagini: 502
  • Tip carte: Broşată
  • Limba: Română
  • Dimensiuni: 13 x 20 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 0 din 5 pe baza a 0 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
0
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie