Epistola I catre Corinteni
Salutăm cu bucurie apariţia, în teologia ortodoxă românească, a primului comentariu dezvoltat asupra Epistolei I Corinteni. Căci, într-adevăr, comentariul datorat lui Iosif Iuliu Olariu este nu numai foarte vechi (a apărut în 1910), ci şi extrem de...
Descriere
Epistola I catre Corinteni
Salutăm cu bucurie apariţia, în teologia ortodoxă românească, a primului comentariu dezvoltat asupra Epistolei I Corinteni. Căci, într-adevăr, comentariul datorat lui Iosif Iuliu Olariu este nu numai foarte vechi (a apărut în 1910), ci şi extrem de concis. Părintele Mihai Petian are meritul de a oferi teologiei româneşti o lucrare de anvergură asupra Epistolei I Corinteni, cuprinzând o dezvoltată şi bine argumentată abordare isagogică, exegetică şi teologică a acestei mari şi importante Epistole a Sfântului Apostol Pavel.
Desigur, ca ortodocşi, facem apel, iară şi iară, la inegalabila tâlcuire omiletică (în 44 de omilii, care acoperă nu mai puţin de 381 de coloane în colecţia Migne) a marelui comentator patristic – Sfântul Ioan Gură de Aur –, care a apărut pentru prima dată în limba română în traducerea Arhim.Theodosie Athanasiu, Bucureşti, 1908 (reeditată în trad. lui Constantin Făgeţan, „Editura Ortodoxă”, Alexandria, 2005), ca şi la comentariul fidelului continuator al tâlcuirii hrisostomice, Sfântul Teofilact al Bulgariei (în traducerea lui Veniamin Costachi, Bucureşti, 1904; reeditată la Editura „Cartea Ortodoxă”, Bucureşti, 2005).
Însă se simţea atât de acut lipsa unui comentariu realizat cu recursul la informaţiile actuale şi cu aplicarea metodologiilor moderne de abordare a textelor biblice. În omiliile sale la I Corinteni, Sfântul Ioan Gură de Aur vorbeşte despre decăderea morală a lumii păgâne şi stăruie asupra dificultăţii întoarcerii lor pe calea mântuirii. Cu toate acestea, învaţă marele antiohian, atitudinea noastră nu trebuie să fie una de respingere, ci de compasiune, dovedind, cu adevărat, iubire faţă de aproapele şi lucrând pentru mântuirea lui.
Epistola I Corinteni este una dintre cele mai importante scrieri ale Noului Testament şi, desigur, unul dintre cele mai importante texte pauline. Această Epistolă este mare nu numai prin extensiunea ei – 16 capitole, 437 de versete, 6830 de cuvinte (mai mare decât Epistola către Romani după numărul de versete şi de cuvinte) –, ci şi prin conţinutul ei de o mare bogăţie şi diversitate a temelor. Cunoaştem că această Epistolă este, din punct de vedere al conţinutului, o Epistolă disciplinară. Apostolul răspunde unor probleme stringente din Biserica din Corint, ca şi unor întrebări de mare importanţă teologică şi practică ale credincioşilor acestei Biserici.
Specificaţii
- Editor: Andreiana - Arhiepiscopia Sibiului
- ISBN:
- An aparitie: 19 Iulie 2016
- Tip carte: Broşată
- Limba: Română
- Dimensiuni: 0 x 0 cm