×
Dragostea - cum sa o dobandim, cum sa o pastram - Carti.Crestinortodox.ro
Evaluat la 5 din 5 pe baza a 4 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
4
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie
  • 25-03-2017
    5 din 5 stele
    FOARTE BUNA CARTEA!!!!!

    Decand am inceput sa citesc aceasta carte mi-a acaparat foarte profund si placut atentia, batand foarte mult cu realitatea; este o carte care practic si eu ma regasesc in ea si vroiam sa sciu ceva de genu......

  • 07-07-2016
    5 din 5 stele
    Prefata autorului

    Nenorocirea omului contemporan constă în aceea că majoritatea forţelor sufleteşti, atenţiei şi timpului el nu şi-o dedică nicidecum lucrurilor care l-ar putea face mai fericit, care l-ar putea ajuta cu adevărat să se realizeze. Cei mai mulţi dintre noi seamănă cu nişte soldaţi care se bat plini de râvnă cu nălucile, în timp ce duşmanul adevărat, viu şi puternic, îi răneşte pe la spate nepedepsit.

    Ce-i drept, nu ştiu cât de nouă este situaţia. In secolul al XIX-lea exista deja zicătoarea: „Ce-l învaţă pe om lumea îl chinuie apoi ca ciuma." Motivul acestui comportament al nostru este acela că ne cercetăm mult prea puţin sufletul, ne uităm mult la televizor, citim arareori sau deloc cărţi bune.

    Roadele acestei neatenţii faţă de lucrul principal sunt pustietatea şi amorţirea sufletească, melancolia pe care o ascundem de noi înşine prin goana după distracţii şi plăceri şi care ajunge deseori până la depresie, lipsa iubirii adevărate (în condiţiile în care există amanţi/amante şi chiar soţi/soţii), pierderea reperelor de viaţă, familii distruse şi copii nefericiţi, care vor purta mai departe, cu şi mai mare putere, ştafeta acestei distrugeri. Şi ruina ţării noastre, pe care o vedem cu toţii, închipuindu-ne că suntem observatori neimplicaţi, de aici vine, deoarece familia e temelia statului.

    In această carte, eu iau ca măsură a sănătăţii duhovniceşti iubirea şi bucuria, fiindcă e imposibil să ai bucurie de durată şi dragoste autentică dacă nu-ţi rezolvi problemele sufleteşti fundamentale. Stările acestea - bucuria, dragostea - nu sunt doar scopul vieţii noastre, ceea ce ne dorim mai mult decât orice (chiar dacă nu reflectăm la asta), ci şi criteriul sigur al corectitudinii şi succesului vieţii noastre de zi cu zi. Atunci când scopurile, reperele sunt clare, în continuare putem să elaborăm metodele atingerii acestor scopuri.

    In „oceanul" literaturii psihologice contemporane nu este uşor să te orientezi. Există mulţi autori care se bucură de o publicitate extraordinară şi care ne învaţă cu talent cum să devenim bolnavi şi nefericiţi, pur şi simplu deoarece în cărţile lor sunt stabilite incorect scopurile efortului nostru de automodelare. Este foarte periculos să te pasionezi de cărţi în care sunt stabilite scopuri de importanţă secundară sau îndoielnică: „dezvoltarea personală", să devii „fată rea", influenţarea celorlalţi, îmbogăţirea etc.

    Există o logică simplă: priorităţile noastre ne definesc total viaţa. Pornind de la aceste priorităţi, ne alegem modelul de comportament, iar acesta defineşte starea noastră lăuntrică. Ce rezultă? Omul îşi fixează un scop - să zicem, cel de a deveni „fată rea". Şi depune eforturi pentru a se modela în această direcţie, dar în virtutea unei anumite întunecări a raţiunii sale (care, desigur, este prezentă, de vreme ce respectivul şi-a ales un asemenea scop), se aşteaptă, nu se ştie de ce, ca totodată să devină fericit, iubitor şi iubit. Şi după o vreme începe să-şi pună întrebarea: „Cum aşa? Păi m-am străduit din toate puterile să devin «fată rea» (bogată, influentă, celebră, dezvoltată etc.) -şi atunci, de ce sunt până acum atât de nefericită şi de ce este atât de puţină dragoste în viaţa mea?"

    Ridicol, da? Insă tocmai aşa procedează majoritatea.

    Ca atare, dacă vrei să fii fericit şi să ai parte de dragoste, să-ţi fixezi scopuri corespunzătoare şi să citeşti cărţi corespunzătoare. Să năzuieşti spre fericirea adevărată, nu spre surogatele ei - bogăţia, gloria şi succesul -, şi spre iubirea adevărată, nu spre a fi „fată rea", să „suceşti capul" tuturor bărbaţilor etc. Asta nu înseamnă că de toate celelalte (bani, succes) nu o să ai parte. „Toate celelalte se vor adăuga vouă!" cum spune Biblia! în măsura care îţi este suficientă. Dar nu vei arunca, după cum se spune, copilul odată cu apa din copaie, nu vei da principalul pe secundar.

    Această carte este una din cărţile care se referă la ceea ce este principal în viaţă. Ea nu corespunde principiilor marketingului editorial occidental, potrivit căruia ar fi trebuit să scriu despre o anumită problemă îngustă, după care să fac o cărticică cu un titlu asemănător despre o altă problemă îngustă înrudită cu cea dintâi, şi aşa mai departe, întrucât omul este o fiinţă integrală, nu merge să faci bucuros şi fericit un anumit strat îngust al lui, apoi pe următorul, apoi încă unul, şi în cele din urmă, la volumul 25, să ajungi la fericirea şi iubirea totală. Nu: bucuria şi dragostea sunt punctul culminant al unei căi pe care omul trebuie neapărat să facă eforturi mari pentru a se schimba, şi este inutil să vorbeşti de „B" până n-ai spus „A". Aşadar, deşi această carte nu este foarte mare ca volum, m-am stră duit să ating în ea momentele cele mai importante, care în ultimă instanţă definesc starea noastră.

    La baza acestei cărţi stă o muncă pe care o facem pe internet din anul 2006. Există un grup de site-uri dintre care fiecare are rostul de a-i ajuta pe oameni într-o anumită problemă. Un site este dedicat problemelor iubirii şi vieţii de familie (realove.ru), al doilea - temei despărţirii de omul iubit (perejit.ru), al treilea - problemei depresiei şi suicidului (pobedish.ru), al patrulea - depăşirii urmărilor violului (vetkaivi.ru), al cincilea - urmărilor ghicitului şi magiei (zagovor.ru), al şaselea - problemelor de viziune asupra lumii (realisti.ru), al şaptelea - problemei morţii unui om apropiat (memoriam.ru), al optulea - problemei bolilor grave (boleem.com).

    Acest internet-proiect e absolut necomercial. Pentru a-l realiza s-a reunit un numeros grup de entuziaşti, printre care se numără psihologi, psihiatri, preoţi. Scopul nostru este cel de a-i ajuta pe oameni în situaţii atât de grave şi atât de răspândite ca cele descrise mai sus, şi nu doar de a evita suicidul, bolile psihice, de a preveni divorţurile sau de a ajuta la depăşirea lor, la ieşirea din starea de tristeţe, ci de a-l ajuta pe om să se ridice la un nivel calitativ nou al vieţii sale -nivelul fericirii şi dragostei, căci tocmai pentru asta, pentru acest salt calitativ, ne sunt date toate crizele vieţii, şi trebuie să le folosim în mod corespunzător acestui rost al lor.

    Toate capitolele acestei cărţi au fost scrise de mine pentru aceste site-uri şi au beneficiat de numeroase ecouri din partea cititorilor. Cartea vă propune să revizuiţi anumite stereotipuri foarte răspândite, înrădăcinate în mintea omului contemporan, care-l lipsesc de dragoste, facându-1 nefericit şi bolnav. Nu poţi să-ţi întemeiezi cu adevărat o familie dacă nu ştii cum să iubeşti. De aceea, cartea noastră nu este numai despre dragoste şi familie. Ea atinge temele binelui şi răului, depresiei, egoismului, relaţiilor cu părinţii, libertăţii, fericirii şi succesului.

    Dragostea este ceea ce-i trebuie mai mult decât orice fiecărui om - mai mult decât banii, decât gloria, decât plăcerile. Totodată, dragostea este lucrul care lipseşte cel mai mult în lumea contemporană. De aceea şi suferă oamenii. La început, din pricina lipsei de dragoste se îmbolnăveşte familia părintească; pe urmă, copilul neiubit suficient pleacă în lume cu deficitul său de dragoste, încercând să compenseze ceea ce n-a primit prin tot felul de mijloace, însă nu-i iese nimic, şi întemeiază o nouă familie cu probleme, sortind suferinţei generaţia următoare de copii...

    Cartea de faţă vă va ajuta să întrerupeţi această ştafetă a nefericirii. Citirea ei, desigur, nu vă va face automat oameni iubitori şi iubiţi, dar dacă veţi merge mai departe în direcţia pe care o veţi alege după citirea ei, pentru voi deficitul de dragoste poate lua sfârşit şi veţi putea întemeia o familie împlinită, făcându-i mult mai fericiţi pe viitorii voştri copii.

    Cartea cuprinde o serie de articole de pe site-urile noastre, însă majoritatea capitolelor au fost scrise special pentru ea, ca o chintesenţă a momentelor de importanţă principială din conţinutul site-urilor. Tot de pe acestea au fost luate şi istoriile de viaţă incluse în carte.

    Pentru a vă economisi timpul, am scris cât mai scurt şi cuprinzător. Ca atare, cartea trebuie citită cu atenţie: fiecare paragraf are însemnătate, poate revela lucruri importante.

    In ea nu există exerciţii. Propriu-zis, însăşi citirea ei va fi un antrenament, fiindcă sunt multe afirmaţii cuprinse în ea pe care vă va fi greu să le acceptaţi fără îndoieli. Vă veţi mira şi vă veţi scandaliza. Veţi fi nevoiţi să reflectaţi. Cartea vă invită la o analiză serioasă, la un efort creativ de a vă transfigura viaţa.

    Iată ce scria despre necesitatea publicării unor astfel de cărţi una dintre primele ei cititoare:

    „Această carte nu e desăvârşită, însă cuprinde ceva foarte important: o cale, o direcţie de mişcare pentru omul care se sufocă, se zbate, suferă, dar nu înţelege de ce.

    Acum patru ani, când căsnicia mea s-a destrămat, umblam ca disperata pe la toţi psihologii şi spuneam că m-a distrus nu atât faptul că soţul m-a înşelat, cât faptul că pentru mine lucrul acesta a devenit o asemenea CATASTROFĂ! Nimeni nu m-a ascultat! Psihologul meu a început cu însufleţire să facă din mine un fel de «fată rea», ca să mă simt, înţelegeţi, femeie, să fiu mai misterioasă, mai sexy etc. încrederea mea în sine era la nivelul zero, şi l-am crezut, dar mai bine nu mi-a fost. Simţeam că mi-am pierdut osia lăuntrică, percepţia de sine. Răspunsul pe care l-am auzit de la psiholog a fost acela că este firesc să mă simt aşa în poziţia mea şi că trebuie să mă antrenez «să fiu femeie», să mă antrenez să comunic cu bărbaţii, să fascinez... Aiureli! îmi pare atât de rău că în vremea aceea nu mi-a căzut în mână nimic asemănător cu această carte!..

    Vedeam împrejurul meu întuneric, lipsă de dragoste, familii anormale; nici măcar nu m-am luptat, aşa cum ar fi trebuit, pentru căsnicia mea. Ceea ce se petrecea în ea semăna cu lumea din jur, aşa că m-am dat bătută.

    Nu credeam, nu ştiam că viaţa luminoasă nu este plăsmuire a visătorilor, că relaţiile luminoase dintre bărbat şi femeie sunt o realitate, nu un mit frumos. Cred că exemplele de oameni reali care trăiesc bine şi luminos pot fi suficient de multe ca orfanii duhovniceşti ca mine să-şi recapete pământul de sub picioare.

    Pe site-urile voastre am căutat cu o deosebită înfrigurare poveşti de victorie asupra necazurilor, poveşti de dragoste. Pentru mine era foarte important să CRED că se poate şi aşa, că există oameni vii, oameni de succes - oameni obişnuiţi, nu sfinţi şi nu excentrici; să cred că aceştia există, că nu sunt singura care simte aşa, crede aşa, că mai există şi alţi oameni... cum să zic, de soiul meu. Se dovedeşte că există aici, alături, oameni care, la fel ca mine, cred în dragoste şi lumină, există chiar şi unii care trăiesc aşa!!! Mulţumită vouă am încetat să mă mai simt ca o extraterestră ce nu-şi găseşte locul pe Pământ."

    Autorul îşi exprimă calda recunoştinţă pentru colaborare celor care iau parte la lucrarea grupului de site-uri „Perejit.ru": protoiereul Igor Gagarin, igumenul Teodor Iablokov, preotul şi psihologul Andrei Lorgus, psihologii Mihail Hasminski, Irina Rahimova, Irina Moşkova, Marina Berkovskaia, Irina Karpenko, tuturor celorlalţi autori şi celor ce ne ajută, precum şi programatorului Ivan Belâh.

  • 20-05-2014
    5 din 5 stele
    Unul dintre lucrurile pretioase ale vietii - dragostea.

    Cartea "Dragostea - cum sa o dobandim, cum sa o pastram " este foarte buna, este o carte din care am putea sa invatam foarte multe lucruri, contine sfaturi de viata importante care ar trebui urmate cu sfintenie. In zilele noastre este din in ce mai greu sa gasesti dragostea adevarata, de foarte multe ori ne lasam dusi de val, iar cand ne dam seama este prea tarziu. Secretul unei casnicii frumoase si trainice este dragostea, sa nu ne lasam furati de mirajul banilor si sa ne casatorim pentru bani. Acestea sunt exemple reale de casnicii, casatoriile din interes, care sunt din ce in mai intalnite si din pacate nu rezista. Pe cat de greu gasim dragostea, pe atat de greu este sa o pastram. Toate aceste idei sunt prezentate intr-un mod deosebit in aceasta carte, sunt sfaturi de care daca am tine cont am avea o casnicie reusita.

  • 22-04-2014
    5 din 5 stele
    Dragostea - cel mai minunat cuvant

    Fara experienta dragostei, omul nu este o fiinta vie. De cele mai multe ori cautam dragostea gresit si tot eronat incercam sa o pastram si sa o dezvoltam. Cartea de fata ne ajuta sa avem o atitudine corecta fata de dragoste. Merita sa o cititi si sa puneti in practica sfaturile prezente in ea.