Credinta uitata. Vechi adevaruri din Rasaritul crestin pentru crestinii contemporani - Carti.Crestinortodox.ro

Credinta uitata. Vechi adevaruri din Rasaritul crestin pentru crestinii contemporani

Evaluat la 5 din 5 pe baza 1 recenzie
24,00Lei
In stoc

Credinţa uitată este o bună introducere în teologia şi spiritualitatea elementară creştină. Accentuând locul tainei în creştinism, LeMasters aminteşte cititorilor săi despre adevărurile importante, cum ar fi Treimea, theosis ...

Descriere

Credinta uitata. Vechi adevaruri din Rasaritul crestin pentru crestinii contemporani

Credinţa uitată este o bună introducere în teologia şi spiritualitatea elementară creştină. Accentuând locul tainei în creştinism, LeMasters aminteşte cititorilor săi despre adevărurile importante, cum ar fi Treimea, theosis (a deveni părtaşi la firea divină, un cuvânt şi un concept de mare importanță pentru autor) şi comuniunea în formarea comunității. Această carte tratează şi aspecte ale Ortodoxiei problematice pentru protestanţi, cum ar fi postul, Fecioara Maria, icoanele. Autorul oferă aici un răspuns ortodox la aceste critici. Cartea va fi folositoare atât pentru ortodocşi, cât şi pentru ceilalți creștini, datorită caracterului său practic şi duhului smerit în care a fost scrisă.

Tradus de Mădălin Enciu

Specificaţii

  • Editor: Doxologia
  • ISBN: 9786066665643
  • An aparitie: 01 August 2016
  • Numar pagini: 290
  • Tip carte: Broşată
  • Limba: Română
  • Dimensiuni: 14 x 21.5 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 5 din 5 pe baza 1 recenzie
Distribuirea evaluarilor
5 stele
1
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie
Afiseaza 1 din 1 recenzii ale clientilor
  • CrestinOrtodox 29-08-2016
    5 din 5 stele
    Prefata cartii Credinta uitata

    In 1963, Timothy (Kallistos) Ware a publicat The Or-thodox Church [Biserica Ortodoxă], care a beneficiat de mai multe ediţii şi a devenit o carte clasică. Cincizeci de ani mai târziu, cartea lui Philip LeMasters, The Forgotten Faith [Credinţa uitată], se dovedeşte şi ea o carte care doreşte să facă o introducere şi să explice Ortodoxia Răsăriteană cititorilor neortodocşi. Atât Ware, la vârsta de douăzeci şi patru de ani, cât şi LeMasters, la treizeci şi şase de ani, s-au convertit la Ortodoxie când erau deja adulţi. Ware a crescut ca anglican, iar LeMasters a crescut ca baptist sudist, dar a frecventat apoi o biserică anglicană pentru câţiva ani. Amândoi au devenit profesori universitari, Ware la Universitatea din Oxford, iar LeMasters la Universitatea McMurry. Amândoi au fost hirotoniţi, Ware devenind episcop (acum mitropolit), iar LeMasters preot. Pentru Ware şi LeMasters, slujirea liturgică a fost importantă în convertirea lor, iar aceasta a dus la un accent pus pe edeziologia euharistică. Amândoi au fost captivaţi de sensul tradiţiei istorice, experienţa martiriului şi elementul de taină din Ortodoxie.

    Cartea lui Ware este mai mult istorică. Cea a lui LeMasters este mai mult personală, relatând călătoria sa spirituală de la baptistul texan la creştinul ortodox (Ware a relatat călătoria sa personală la Ortodoxie în altă parte). LeMasters încearcă să explice Ortodoxia creştinilor americani din secolul al XXI-lea, iar Ware a făcut aceasta pentru cititorii săi englezi de la mijlocul secolului XX. Aşadar, LeMasters se referă la probleme mai contemporane.

    LeMasters, aşa cum a făcut-o pe deplin Ware, expune înţelegerea creştinismului răsăritean asupra istoriei Bisericii şi susţine că aceasta este „singura Biserică adevărată", reprezentând „învăţăturile şi practicile originare ale creştinismului", dar fără a-i judeca pe ceilalţi creştini cărora le lipseşte plenitudinea regăsită în Ortodoxie. LeMasters scrie cu ardoarea unui convertit şi cu echilibrul unui erudit.

    Credinţa uitată conţine o bună introducere la teologia de bază creştină şi este folositoare pentru spiritualitatea elementară creştină. Accentuând locul tainei în creş-tinism, LeMasters aminteşte cititorilor săi despre adevărurile importante, cum ar fi Treimea, theosis (a deveni părtaşi la firea divină, un cuvânt şi un concept de mare importanţă pentru autor) şi comuniunea în formarea comunităţii. Autorul subliniază că Ortodoxia nu supune o dată la câţiva ani învăţăturile dogmatice şi morale unui vot al majorităţii. Această carte tratează şi aspecte ale Ortodoxiei problematice pentru protestanţi, cum ar fi postul, Fecioara Măria, icoanele. Autorul oferă aici un răspuns ortodox la aceste critici.

    Cartea va fi folositoare atât pentru ortodocşi, cât şi pentru ceilalţi creştini, datorită aplicabilităţii sale în practicile spirituale zilnice şi cultivării smereniei. Creştinii americani au nevoie să îşi amintească de creştinii răsăriteni din Orientul Mijlociu, care sunt adesea trecuţi cu vederea atunci când este vorba despre situaţia generată de conflictul politico-militar dintre Israel şi musulmani.

    In ceea ce priveşte problemele morale, Ortodoxia se află într-o stare de tensiune cu problemele contemporane ale vieţii şi ale culturii americane. Asupra avortului, căsătoriei, eticii sexuale şi eutanasiei, păstrează poziţiile istorice creştine. Dar asupra acestor probleme, cât şi asupra pedepsei capitale, a administrării mediului înconjurător şi a pericolului lăcomiei şi consumerismului, creştinul ortodox acţionează după dogmele teologice, nu după vreo agendă filosofică sau politică.

    Această carte este atât folositoare, cât şi provocatoare pentru creştinii din alte denominaţiuni, dar şi întăritoare pentru cei din Ortodoxie. Recomand cartea pentru cei care doresc să cunoască mai multe despre Ortodoxia Răsăriteană şi creştinilor din mediul evanghelic.

    Everett Ferguson

Afiseaza 1 din 1 recenzii ale clientilor