Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva. Marturii ale inchinatorilor. Vol. 2 - Carti.Crestinortodox.ro

Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva. Marturii ale inchinatorilor. Vol. 2

Fii primul care adauga o recenzie!
22,00Lei
In stoc

An de an, la 14 octombrie, Iașul îmbracă haină duhovnicească de sărbătoare în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva. Pelerinii din toate colțurile țării și ale lumii se îndreaptă ...

Descriere

Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva. Marturii ale inchinatorilor. Vol. 2

Sfânta Cuvioasă Parascheva
– o chemare a lui Hristos adresată oamenilor

An de an, la 14 octombrie, Iașul îmbracă haină duhovnicească de sărbătoare în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva. Pelerinii din toate colțurile țării și ale lumii se îndreaptă cu nădejde sfântă și recunoștință sinceră spre Sfânta Cuvioasă, pentru a fi ajutați în multitudinea de probleme din existența lor efemeră.

Un șir impresionant de credincioși va brăzda orașul ca un furnicar, până la catafalcul din curtea Catedralei Mitropolitane, pe care vor fi așezate Sfintele Moaște. Se creează o imagine biblică a drumului omului către Împărăția cerurilor ca o expresie a dorinței oamenilor prezenți de a atinge pe cea care este deja în Împărăția cerurilor, pentru ca și ei, după viața aceasta, să fie cu Sfânta în această împărăție celestă.

În acest urcuș spre Sfânta Parascheva, pelerinii se întâlnesc de fapt cu Hristos Care sălășluiește în ea, deoarece Sfânta L-a câștigat, încă din această viață trecătoare, prin împlinirea poruncilor Lui. Ei simt o mângâiere inefabilă a harului Sfântului Duh, existent în Sfânta Parascheva, care nu poate fi substituit cu nici o bucurie și cu nici o plăcere din această lume. Ei simt că, fără acest har, dobândit încă din această viață, moartea sufletului este iminentă, iar prin primirea lui vor moșteni viața veșnică, îmbelșugată și aleasă, pregătită de Hristos, încă de la întemeierea lumii.

Astfel, Sfânta Parascheva este un pedagog al sfințeniei pentru cei care, cu evlavie, îi sărută cinstitele moaște. Este un pedagog care îi conduce pe închinători la Hristos, singurul Dumnezeu adevărat, Care îi poate vindeca de toată boala și neputința, în vederea îndum­nezeirii lor.

Ea nu acceptă pasivitatea pelerinilor, ci, ca o soră preabună ce viețuiește în rai, ne îndeamnă să-i actualizăm modelul său duhovnicesc, deoarece sfințirea și sfințenia nu exclud, ci dimpotrivă implică și efortul personal de curățire.

În același timp, pelerinii constată că Sfânta Parascheva este mult-milostivă, deoarece, ea face totul pentru ei, dăruind puterea supremă dumnezeiască a lui Hristos Care sălășluiește în ea. Minunile ei sunt ale iubirii atotcuprinzătoare pe care sfinții le pot manifesta, cu ajutorul harului dumnezeiesc prezent și lucrător în ei.

Hristos a viețuit în Sfânta Parascheva încă de pe pământ, deoarece ea a trăit o viață a lui Hristos și în Hristos, așa cum vorbește despre sine Sfântul Apostol Pavel: „{i eu nu mai trăiesc, ci Hristos trăiește în mine. {i viața mea de acum, în trup, o trăiesc în credința în Fiul lui Dumnezeu, Care m-a iubit și S-a dat pe Sine Însuși pentru mine” (Galateni 2, 20).

De aceea, cel care viețuiește în Hristos pe pământ, va viețui deplin în Hristos și după moarte, El fiind Același ieri și astăzi și mâine: „Hristos va fi preaslăvit în trupul meu, fie prin viață, fie prin moarte; căci mie a viețui este Hristos și a muri, câștig” (Filipeni 1, 20-21)

Sfântul Apostol Pavel este conștient că numai după moarte Îl va avea pe deplin pe Hristos în el: „De toate acestea m-am păgubit și le privesc drept gunoaie, ca pe Hristos să dobândesc; și să mă aflu întru El... ca să-L cunosc pe El și puterea Învierii Lui și să fiu primit părtaș la pătimirile Lui și asemănându-mă cu moartea Lui, să pot ajunge la învierea cea din morți” (Filipeni 3, 8-11).

Viața creștinului în acest scurt pelerinaj pământesc și mai cu seamă a sfântului este o dobândire a lui Hristos și o alergare continuă spre Hristos. După apusul acestei vieți, viața creștinului este o odihnă a lui Hristos în el și a lui în Hristos.

De la editarea primului volum, în anul 2011 la Editura Doxologia, intitulat Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva. Mărturii ale închinătorilor, în urna din Catedrala Mitropolitană moldavă s-au așezat, până anul acesta, mărturii ale pelerinilor despre lucrarea și minunile Sfintei Parascheva în viața lor.

Aceste mărturii au fost adunate anul acesta, 2014, cu binecuvân­tarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, într-un al doilea volum închinat Sfintei Parascheva, ca expresii ale lucrărilor ei tămăduitoare și mântuitoare în viața pelerinilor.

Desigur, aceste mărturii nu se vor sfârși deoarece lucrarea vie a harului divin în Sfânta Parascheva este inepuizabilă devenind activă pentru toți cei care doresc mântuirea sufletului lor.

Scopul principal al acestui volum este acela de a actualiza în viața pelerinilor și a tuturor cititorilor, modelul Sfintei Parascheva, care este vie pe pământ și în cer și care ne dorește și pe noi mai alături de ea, în Împărăția cerurilor.

Se vor edita, ulterior, și alte volume, ca o chemare adresată de Hristos oamenilor, prin Sfânta Cuvioasă Parascheva, la trăirea bucuriei vieții celei veșnice.

Protosinghel Valerian Radu

Specificaţii

  • Editor: Doxologia
  • ISBN: 9786066663311
  • An aparitie: 28 Octombrie 2014
  • Numar pagini: 183
  • Tip carte: Broşată
  • Limba: Română
  • Dimensiuni: 16.5 x 23 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 0 din 5 pe baza a 0 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
0
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie