Administrarea iubirii - Carti.Crestinortodox.ro

Administrarea iubirii

Fii primul care adauga o recenzie!
23,00Lei
In stoc

Administrarea iubirii este o scriere de maturitate, cu amplificate valențe filosofice, unde se abordează temele grave ale existenței și tema poate cel mai dificil de analizat - iubirea creștină, cu multă luciditate și, așa cum se impune, în spirit ...

Descriere

Administrarea iubirii

Născute din durerea provocată de conștientizarea dramei pe care o trăiesc ceilalți, cărțile părintelui ­Faros reprezintă adevărate manifeste creștine cu valoare perenă. Printr‑o aplecare părintească asupra celor care se apropie de el, inima sa înmulțește talanții, dăruiți de Dumnezeu, în sufletele celorlalți. Pentru părintele ­Faros, viața duhovnicească reprezintă paternitatea și grija pastorală îngemănate, din care răzbat responsabilitatea pentru Biserică și gândul că nu există lucru mai important decât a clădi ființa celorlalți, decât a crește în iubirea pentru ceilalți, jertfindu‑te pentru ei.
Administrarea iubirii este o scriere de maturitate, cu amplificate valențe filosofice, unde se abordează temele grave ale existenței și tema poate cel mai dificil de analizat - iubirea creștină, cu multă luciditate și, așa cum se impune, în spirit autocritic sever.

"Cand au venit hoardele si au pradat intreaga zona, au ajuns la Marea Oaza si pe multi monahi i-au omorat, iar pe altii i-au luat prizonieri. intre cei care au fost capturati la lavra se aflau si ava Ioan, fost anagnost al Bisericii celei Mari a Constantinopolului, ava Eustatiu Romanul si ava Teodor. insa toti trei erau bolnavi.

Cand au fost prinsi, ava Ioan le-a spus barbarilor: "Duceti-ma in oras si o sa-1 conving pe episcop sa va dea 24 de monede de aur."L-a luat unul dintre barbari si l-a dus in orasul din apropiere." Ava Ioan s-a dus la episcop si a inceput sa-1 roage sa le dea barbarilor cele 24 de monede de aur, dar episcopul n-a avut mai mult de opt. Ava Ioan i-a dat cele opt monede, dar barbarul nu le-a acceptat. Asadar, locuitorii castrului au fost nevoiti sa-1 dea barbarului pe ava Ioan, care se tanguia, in timp ce era dus la corturile barbarilor.

Ava Leon (vechi prieten al lui Ioan Moshul) s-a intamplat sa se afle in castrul Oazei in vremea aceea. Dupa trei zile, a luat cele opt monede, s-a dus la barbari si i-a rugat, zicandu-le: "Luati-ma pe mine si aceste opt monezi si lasati-i pe cei trei monahi sa plece. Sunt bolnavi; nu vor putea sa va slujeasca si o sa-i ucideti. insa eu sunt sanatos si va pot sluji."

Atunci barbarii l-au luat pe el si cele opt monezi si i-au lasat liberi pe ceilalti trei. Asadar, ava Leon a mers cu ei o vreme si, cand si-a pierdut puterile si nu a mai putut sa-i urmeze, l-au decapitat. Astfel, ava Leon a implinit cuvantul Scripturii: "Mai mare dragoste decat aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui sa si-1 puna pentru prietenii sai" (In. 15,13).

Se mentioneaza in Scriptura ca oarecand un profet L-a intrebat pe Dumnezeu de cati oameni drepti are nevoie un oras pentru ca acesta sa poata supravietui. Adaptand la zilele noastre aceasta interogatie retorica, am putea sa ne intrebam: de cati oameni care au o asemenea iubire este nevoie intr-o societate pentru ca viata din ea sa fie suportabila?

Administrarea iubirii este, printre altele, si o arta, pe care omul trebuie sa o invete asa cum trebuie sa invete arta vietii in genere. Desigur, necunoasterea acestei arte nu va zadarnici lucrarea iubirii autentice, insa o poate ingreuia si incetini.

Daca iubirea este o valoare eterna, intelegerea, abordarea si modul administrarii ei poate diferi in functie de circumstante. In cartea aceasta s-a incercat o abordare dintr-o perspectiva contemporana a unui mod de administrare a iubirii valabil astazi. in addenda am ales sa prezint, ca o completare, o abordare si un mod de administrare a iubirii care, desi au fost formulate acum o mie cinci sute de ani, raman actuale si pretioase…


CUPRINS:

Prolog

I. CATIVA OAMENI SPERIATI

Clericalismul
Ecleziasticismul
Moralismul
Intelectualismul
Umanismul
Fata in fata cu conflictele

II. DUMNEZEU IN LUME

Pe Dumnezeu il aflam lucrand in lume
Relatia in dialog
Avem o responsabilitate unul fata de altul
Iubirea umana este echivoca
Ce inseamna fraternitatea crestina
Partasi vietii lui Hristos
Partasi Rastignirii Sale
Partasi invierii

III. IUBIREA ESTE AICI

Darul lui Dumnezeu facut lui Hristos
Ce este iubirea
Redobandirea libertatii noastre de a iubi
Disciplinarea necesara a iubirii
Limba, cuvintele si viata
Semnificatia relatiei pentru procesul didactic
Un motiv de incurajare
Lucrarea iubirii
Puterea iubirii
Iubirea si pacatul

IV. CATEVA DINTRE OBIECTIVELE IUBIRII

Spatiul iubirii este personal
Dialogul intre individ si mediul sau
Sentimentul de incredere
Sentimentul existentei de sine
Sentimentul initiativei
Sentimentul indemanarii practice
Sentimentul identitatii
Sentimentul integritatii

V. NOI, CEI CARE AM PUTEA FI CAPABILI DE IUBIRE

Puterea dimensiunii personale a omului
Nevoia de a fi crestini bine-informati
Rugaciunea si viata launtrica
Cultivarea creativitatii
Relatia ca sursa
Valorile reciprocitatii
Atentia reciproca
Respectul reciproc
increderea reciproca

VI. IUBIREA LUCRATOARE

Importanta comunicarii
Comunicarea ca dialog
Scopul comunicarii
Biserica, factor de comunicare
Diferite conceptii despre slujirea clericului
Biserica si Lumea in dialog

Sfantul loan Gura de Aur. Cuvant despre iubire

Traducere din limba greacă de protopresbiter dr. Gabriel Mândrilă

Specificaţii

  • Editor: Sophia
  • ISBN: 9789731364438
  • An aparitie: 09 Ianuarie 2015
  • Numar pagini: 256
  • Tip carte: Broşată
  • Limba: Română
  • Dimensiuni: 13 x 20 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 0 din 5 pe baza a 0 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
0
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie