×
Familia crestina la Sfantul Ioan Gura de Aur - Carti.Crestinortodox.ro
Evaluat la 5 din 5 pe baza 1 recenzie
Distribuirea evaluarilor
5 stele
1
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
  • Popescu Vlad 16-04-2015
    5 din 5 stele
    Prefata cartii Familia crestina

    Sfântul Ioan Gură de Aur e dascălul Ortodoxiei, păstorul şi pedagogul Bisericii. Cuprins de o iubire jertfitoare pentru toţi credincioşii, şi-a îndreptat grija sa părintească spre tineri şi copii ca nimeni altul între Părinţii Bisericii. Profet al iubirii, s-a preocupat de educarea copiilor încă de când era numai diacon. Din această perioadă datează şi prima sa scriere pedagogică împotriva celor care se opun vieţii monahale, unde îi îndeamnă pe părinţi să-i aducă pe copii pentru educare creştină în mănăstiri, datorită vieţii păgâne din oraşe' sau incapacităţii şcolilor de a forma copiii în virtutea creştină.

    Implicaţia sa pastorală din Antiohia, râvna sa sfântă pentru mărturisirea cuvântului Evangheliei, grija sa părintească faţă de cei lipsiţi, ce va face ca peste veacuri să fie considerat apostolul săracilor, îngrijorarea sa faţă de imoralitatea vremii, chemarea la pocăinţă şi la o viaţă vrednică de Evanghelia lui Iisus Hristos l-au făcut să-şi îndrepte concepţia sa pastorală şi cuvântul său harismatic spre întregul Trup al Bisericii. Prin aceasta, el este modelul de păstor şi ierarh care poarta grijă pastorală pentru întregul Trup al Bisericii şi nu pentru un oarecare segment separat sau izolat al lui.

    Din această viziune teologică înălţătoare nu va lipsi preocuparea pedagogică pentru educarea copiilor şi a tineretului. în această perioadă scrie cunoscutul său tratat pedagogic Despre slava deşartă şi cum îi vede pe părinţi să-şi crească copiii. în acest fascinant tratat pedagogic Sfântul Ioan Gură de Aur îşi dezvoltă concepţia sa pedagogic creştină în relaţie cu familia. E de fapt unicul şi cel mai însemnat tratat al unui Părinte al Bisericii despre educaţia creştină a copiilor în familie. Sfântul Pedagog va face în acest tratat observaţii educative realmente originale, impresionante, fundamentatemereu pe duhul şi învăţătura Sfintei Evanghelii. O nelinişte luminată de har pentru educarea treptată a copilului duce la o concepţie pedagogică integrală.

    Viziunea sa pedagogică este întregită şi de alte scrieri scurte cu caracter pedagogic ce datează şi din perioada sa ca patriarh al Constantinopolului, care vor fi prezentate în această carte. Astfel, pentru a înţelege concepţia sa pedagogică e necesar nu numai a prezenta toate scrierile sale cu caracter pedagogic, ci a încadra concepţia sa pedagogică în viziunea sa teologică de ansamblu. De aceea metodologia sa pedagogică e o exprimare a Adevărului lui Hristos, izvorăşte şi este oferită de conţinutul Adevărului, care se identifică cu Persoana lui Hristos. Scopul pedagogiei creştine nu poate fi altul decât recrearea personală a omului în Hristos, iar ştiinţa pastorală nu poate avea decât un caracter existenţial. Pedagogia Sfântului Ioan Gură de Aur nu e altceva decât dimensiunea personală şi existenţială a „învăţăturii şi certării Domnului", cunoscuta sentinţă paulină din Epistola către Efeseni despre educarea copiilor. De fapt Sfântul Ioan e unicul Părinte din perioada patristică ce şi-a îndreptat atenţia asupra acestui text paulin despre educaţia copiilor.

    E evidentă în gândirea sfântului Ioan o atenţie insistentă asupra tinerilor, necunoscută la alţi Părinţi ai Bisericii. Inima sa e cuprinsă de dorul pastoraţiei tinerilor, reflectată prin mesajele lui analoge capacităţii lor de receptare, ceea ce constituie un exemplu pentru societatea de astăzi. Din preocuparea părintească a Sfântului Ioan pentru tineri ar trebui să realizăm că viitorul unei biserici locale depinde de tineri şi de o pastoraţie centrată pe persoană. Sunt mulţi factori care contribuie la succesul unei pastorale a tinerilor, pe care cititorii acestei cărţi pot să îi desprindă din viziunea pedagogică a lui Ioan Gură de Aur.

    Această carte, care apare în anul dedicat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel Tainei Sfântului Botez şi Sfintei Cununii, este una dintre primele lucrări la noi despre pedagogia creştină şi educaţia copiilor la Sfântul Ioan Gură de Aur. Subiectul abordat este încadrat în viziunea sa unitară despre familie, viaţa în Hristos şi vocaţia cerească a creştinismului.
    Autorul