Spiritualitate crestina si rigoare stiintifica: notele de subsol ale filocaliei romanesti - Vol.2 - Carti.Crestinortodox.ro

Spiritualitate crestina si rigoare stiintifica: notele de subsol ale filocaliei romanesti - Vol.2

Fii primul care adauga o recenzie!
Nu se afla in stoc

A scrie o lucrare de genul celei de fata nu este de fel usor. Pe langa munca laborioasa pe care o cere, ea prezinta si un risc, mai ales cand se refera la mari personalitati care au fost mereu prezente in constiinta si opinia contemporanilor si, desigur,

Descriere

Spiritualitate crestina si rigoare stiintifica: notele de subsol ale filocaliei romanesti - Vol.2

A scrie o lucrare de genul celei de fata nu este de fel usor. Pe langa munca laborioasa pe care o cere, ea prezinta si un risc, mai ales cand se refera la mari personalitati care au fost mereu prezente in constiinta si opinia contemporanilor si, desigur, si a urmasilor.

Este vorba de riscul de a reproduce unele lucruri afirmate de unii contemporani, care sustin ca le-au cunoscut foarte bine si ca atare le cunosteau intentiile, mentalitatea, parerile si asa mai departe. Astfel se naste un adevarat folklor, foarte departat de realitate, in care intentii, nestiinta sau naivitate au pretentia de a imbraca haina adevarului. Mai exista si amarele versuri ale lui Eminescu care a intuit cu genialitate usuratatea cu care se emit opinii departe de adevar. De aceea si din acest punct de vedere realizarea unei astfel de lucrari este extrem de dificila si pretinde de la autorul ei nu numai perseverenta, dar si o identificare (daca-i putem spune astfel) cu ce au fost cu adevarat, ce au gandit si ce le-a determinat pe aceste personalitati sa-si dedice puterea de munca, entuziasmul si chiar viata unor lucrari destinate sa ramana opere de capatai in cultura si spiritualitatea unui popor.

Pot sa spun cu multumire ca autorul prezentei lucrari, Alexandru Prelipcean a indeplinit cu acuitate sarcina pe care si-a asumat-o. Dedicandu-se acesteia, el a realizat nu numai o lucrare de referinta, care ajuta celor interesati sa patrunda mai profund in uriasul monument al spiritualitatii care este Filocalia si care poate conduce spre descoperirea drumului aspru spre imbunatatire pe care suntem cu totii chemati sa-l urmam. Nu numai atat. Munca sa asidua, de o mare precizie si consecventa, contribuie si la cunoasterea unui aspect important al personalitatii teologului, omului de credinta, traitorului in duh filocalic, Parintele Dumitru Staniloae, pentru care rolul preotului a fost acela de a indruma, de a ajuta, de a dezvalui chipul adevarat al autenticei religiozitati, singura modalitate de viata care face ca omul sa ramana cu adevarat creatia Domnului si pe care Acesta il primeste ca pe un fiu iubit. Un mare teolog, cunoscut pretutindeni, dar si un suflet dedicat comuniunii dintre oameni, a educarii acestora ca fiinte libere, pentru care optiunea de a deveni crestini adevarati nu este o vorba fara acoperire.

Pentru ca, in definitiv, acesta este sensul real al vietii noastre, darul de pret pe care Dumnezeu ni-l face, asteptand sa raspundem dragostei Sale cu dragostea noastra. Si este bine ca exista la tineri autori, entuziasmul de a contribui la acest miracol al existentei si intuitia de a alege preferential teme care servesc aceluiasi scop.

Lidia Staniloae

Specificaţii

  • Editor: Doxologia
  • ISBN: 9786066661362
  • An aparitie: 01 Ianuarie 2014
  • Numar pagini: 636
  • Tip carte: Broşată
  • Limba: Română
  • Dimensiuni: 17 x 24 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 0 din 5 pe baza a 0 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
0
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie