Nicolae Steinhardt, marea convertire - Carti.Crestinortodox.ro

Nicolae Steinhardt, marea convertire

Fii primul care adauga o recenzie!
14,99Lei
In stoc

Nicolae Aurelian Steinhardt (29 iulie 1912-30 martie 1989) a fost un critic literar, eseist, jurist și publicist român, originar din Pantelimon, județul Ilfov. De origine evreiască, s-a convertit la religia creștină ortodoxă în închisoarea de la...

Descriere

Nicolae Steinhardt, marea convertire

Nicolae Aurelian Steinhardt (29 iulie 1912-30 martie 1989) a fost un critic literar, eseist, jurist și publicist român, originar din Pantelimon, județul Ilfov. De origine evreiască, s-a convertit la religia creștină ortodoxă în închisoarea de la Jilava, și-a luat numele de Fratele Nicolae, și s-a călugărit după punerea sa în libertate. Este autorul unei opere unice în literatura română, Jurnalul fericirii. A fost doctor în drept constituțional.

La 31 decembrie 1959, este anchetat la Securitate și, pentru că a refuzat să depună mărturie împotriva lui Constantin Noica, este condamnat la 12 ani de muncă silnică, 7 ani degradare civică și confiscarea totală a averii personale, sub acuzația de „infracțiune de uneltire contra ordinii sociale”.

Acest eveniment înlătură „orice dubiu, șovăială, teamă, lene, descumpănire” și grăbește luarea deciziei de a se boteza. La 15 martie 1960, în Închisoarea Jilava, ieromonahul basarabean Mina Dobzeu îl botează întru Iisus Hristos, naș de botez fiindu-i Emanuel Vidrașcu (coleg de lot, fost șef de cabinet al mareșalului Antonescu), iar ca martori ai tainei participă Alexandru Paleologu, doi preoți romano-catolici, doi preoți uniți și unul protestant, „spre a da botezului un caracter ecumenic”. Este supus rigorilor detenției din închisorile comuniste de la Jilava, Gherla, Aiud etc. până în august 1964, când este eliberat, în urma grațierii generale a deținuților politici. Îndată după eliberarea din detenție, la schitul bucureștean Dârvari, își desăvârșeste taina botezului prin mirungere și primirea sfintei împărtășanii.

Câteva file exemplare din Jurnalul fericirii

Botezul asemuit cu un „hold-up”

1960, Procesul intelectualilor: „uneltire contra ordinii sociale” sau lectura ca delict grav

O lume suprarealistă: „Dumnezeu iubeşte nevinovăţia, nu imbecilitatea”

Epopeea unui manuscris unicat

Spovedanie către turnătorul „Artur” – secretele dosarului de la Securitate

Avva, monah, Sfânt?… Măi, să fie!

Acea treaptă înaltă de iluminare

Monahul de la Rohia, Mărturisitorul

În marea trecere – Testamentul unui creștin

„Părintele Nicolae a avut destinul sfinţilor”

În loc de Epilog: Hristos ca gentleman şi cavaler

 

Specificaţii

  • Editor: Integral
  • ISBN: 9786069920855
  • Dimensiuni: 13 x 20 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 0 din 5 pe baza a 0 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
0
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie