Descriptio Bessarabiae. Basarabia in cinci secole de cartografie - album - Carti.Crestinortodox.ro

Descriptio Bessarabiae. Basarabia in cinci secole de cartografie - album

Fii primul care adauga o recenzie!
Nu se afla in stoc

Basarabia nu este un mit. Este o realitate. Apărută pe hartă printr-un joc al istoriei, ea a dispărut printr-un concurs de împrejurări la fel de neașteptat. Dar precum astronomii știu să vadă cometele numai de ei cunoscute, știu să comenteze și să...

Descriere

Descriptio Bessarabiae. Basarabia in cinci secole de cartografie - album

Basarabia nu este un mit. Este o realitate. Apărută pe hartă printr-un joc al istoriei, ea a dispărut printr-un concurs de împrejurări la fel de neașteptat. Dar precum astronomii știu să vadă cometele numai de ei cunoscute, știu să comenteze și să calculeze precis traiectorii numai de ei bănuite, așa și istoricii ar trebui să însușească măiestria de a pune preț pe cele mai insesizabile adevăruri. Raportate la astronomie (dacă doriți, le putem raporta la Timp), hărțile nu sunt decât niște grafice obișnuite pe care mâini nesigure de suverani ai clipei își trec propriile ambiții. Și e de datoria noastră să nu le luăm drept adevăruri absolute, chiar dacă ei au semnat cu nume de împărați creștini ca Alexandru I sau cu nume de tirani comuniști ca Iosif Stalin... Axioma existenței acestui pământ sunt chiar oamenii care au trecut fulgerător prin clepsidra timpului, dar n-au dorit să aibă un destin asemănător cu cel al firelor de nisip. Scopul lor a fost să lase o urmă. Argumentul suprem al existenței lor este urma. Citind urmele generațiilor care s-au perindat în istoria noastră, afirmăm cu profundă convingere: Basarabia nu este un mit. Este o realitate.
din prefaţa „Basarabia. Miza geostrategică“

Atlasul Descriptio Bessarabiae valorifică un număr de 120 de hărți, într-o concepție vizuală de excepție, piese rare aflate în patrimoniul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi, unul dintre puținele muzee de gen din lume, și în colecțiile private ale autorilor. Prezentarea hărților în structura albumului respectă evoluția istorică a realizărilor cartografice referitoare la spațiul basarabean în aproape cinci secole de cartografie.

Este o lucrare care și-a propus să adune aproape toate sursele cartografice cunoscute despre Basarabia într-un singur volum. Și în acest volum au fost incluse peste 120 de hărți vechi și unele vedute cu cetăți, planuri ale bătăliilor de luptă. De exemplu, dacă vorbim despre aceste planuri, este planul de luptă a bătăliei de la Stănilești de la 1711, care în secolul XVIII a fost publicat în câteva ediții, acest plan, și se studia în academiile militare germane datorită faptului că încercuirea trupelor ruse la Prut a fost un exercițiu militar de excepție, care a condus la pierderea bătăliei de către Petru I.
Mihai Gribincea

Puteti urmari un interviul Europa Libera cu Mihai Gribincea

Specificaţii

  • Editor: ICR
  • ISBN: 9789735776909
  • An aparitie: 14 Iunie 2017
  • Numar pagini: 327
  • Tip carte: Cartonată
  • Limba: Română
  • Dimensiuni: 16.5 x 23.5 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 0 din 5 pe baza a 0 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
0
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie