×
Mica filocalie a inimii - Carti.Crestinortodox.ro
Recenzia clientului pentru

Mica filocalie a inimii

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 2 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
2
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
  • Stefan Zara 17-08-2016
    5 din 5 stele
    Cum îi zugrăvim pe oameni în sufletul nostru?

    Pentru oamenii invidioşi nu există faptă bună care să merite a fi lăudată, nu există darul vorbirii care să meargă împreună cu cuminţenia şi cu harul şi, după ei, nu merită să imiţi sau să admiri pe nimeni şi nimic. Aşa cum vulturii, planând deasupra livezilor sau deasupra altor areale frumoase şi bine mirositoare, caută şi se lasă pe pământ numai în locurile unde simt mirosuri urâte, şi aşa cum muştele pleacă din locurile sănătoase şi se lipesc de răni, tot aşa şi invidioşii, nu observă ce e deosebit, de admirat şi important în viaţa oamenilor, şi se lipesc de ce e strâmb.

    Şi, dacă există ceva ce nu merge bine - lucru obişnuit şi omenesc -, îl spun tuturor şi înţeleg să prezinte pe cineva tocmai cu ce face greşit. Ei fac precum pictorii vicleni care descoperă identitatea modelului, lăsând să fie recunoscut fie după nasu-i strâmb, fie după vreo cicatrice sau vreo infirmitate din naştere sau dobândită.

    Au un talent înfiorător să vorbească de rău ceva ce e demn de laudă şi să denunţe o virtute, transformând-o într-un viciu. Pe un viteaz îl numesc îndrăzneţ şi pe unul plin de grijă şi îndatoritor îl numesc nesimţit. Despre cel drept spun că e dur şi despre nevinovat spun că e vinovat. Pe cel distins şi important îl numesc nedemn de luat în seamă, pe cel ce trăieşte liber îl acuză că este risipitor şi pe unul care e econom îl numesc zgârcit.

    In general nu le e greu să găsească nume pentru toate tipurile de virtute, nume pe care le iau de la viciile ce le sunt opuse.
    Sf. Vasile cel Mare

    Amintiţi-vă că Domnul l-a chemat pe Matei, pe vameşul cel dispreţuit de toţi. Cât de diferit este modul de a acţiona al Domnului Hristos de talentul nostru îngrozitor de a vedea prin văluri groase sau rare imperfecţiunea omenească sau întunericul adânc în care se mai găseşte sufletul celuilalt.
    Mitrop. Antonie Bloom