×
Cerceteaza-te pe tine insuti inaintea Spovedaniei si a Sfintei Impartasanii - Carti.Crestinortodox.ro
Evaluat la 5 din 5 pe baza 1 recenzie
Distribuirea evaluarilor
5 stele
1
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
  • Marius Munteanu 12-06-2015
    5 din 5 stele
    Să merg la mănăstire nu am destul curaj, însă să rămân în lume mi se pare imposibil

    Cuviosul Antonie cel Mare şi-a petrecut câteva decenii din viaţă în pustie. Intr-o zi, întrebându-se dacă mai există cineva care să fi ajuns la măsura sa duhovnicească, a auzit o voce: „Mergi în Alexandria şi caută un anume cizmar, întreabă-l despre nevoinţele sale şi vei vedea că duhovniceşte este cu mult mai presus decât tine". S-a mirat Antonie, dar mai apoi s-a pregătit de drum şi a plecat spre cetate. L-a găsit pe acel om şi a început să-l întrebe cum trăieşte, la care acela i-a răspuns:

    - Eu sunt un simplu credincios şi duc o viaţă simplă. Trezindu-mă de dimineaţă, zic: „Slavă lui Dumnezeu pentru toate!" Ziua, muncind, îi mulţumesc lui Dumnezeu. O parte din venit o dau săracilor, încerc să trăiesc în pace cu toţi. Evit scandalurile. Ii mulţumesc lui Dumnezeu pentru toate, iar despre mine gândesc astfel: „Toţi oamenii din jurul meu sunt mai curaţi decât mine. Toţi se vor mântui, eu singur mă voi pierde".

    Trăia odată un anahoret într-un loc pustiu de mai bine de 40 de ani. Şi s-a mândrit, începând să creadă despre sine: „Eu am ajuns deja pe culmile duhovni-ciei!" Nu mai găsea pe nimeni care să fie deopotrivă cu el. Atunci a hotărât: „Voi merge într-o mănăstire de călugări şi le voi sluji drept exemplu". Ajungând acolo, a rămas să trăiască în obşte. La un moment dat s-a certat cu un frate, a doua oară cu altul, apoi cu al treilea. Era iritat, îşi ieşise din fire. S-a revoltat şi n-a mai vorbit cu nimeni. însă peste o bucată de timp şi-a revenit şi a zis: „Pentru ce-am venit eu aici? Să le slujesc drept exemplu. Dar cum am ajuns? Inseamnă că eu sunt cel netrebnic. Am petrecut 40 de ani în pustie, însă totul a fost în zadar, fiindcă nu mi-am omorât patimile, ci doar le-am înăbuşit".

    Astfel, viaţa în obşte i-a arătat că nu era desăvârşit.

    Desăvârşit este doar acel om care, trăind în lume printre cei ce nu-L cunosc pe Dumnezeu şi printre ispite, rămâne mereu curat. Fiind înconjurat de ispite şi patimi, el duce o viaţă sfântă şi curată.

    Iată un exemplu simplu. Gândiţi-vă la stratul de asfalt de pe drum. Maşinile trec peste el cu viteză, însă printr-o crăpătură o floricică încearcă să iasă la suprafaţă. Creşte şi se bucură de viaţă. Florile care cresc pe câmp, pe lângă râu, n-au o asemenea valoare ca aceasta, care a crescut fără apă, printre roţile maşinilor şi printre gunoaie. Dar ea înfloreşte în ciuda a toate. Ea are o valoare nepreţuită. Dumnezeu nu-l va lăsa niciodată pe omul credincios, care trăieşte printre ispitele acestei lumi.

    Pentru a merge la mănăstire e nevoie de mare putere, de voinţă, căci nu este o hotărâre uşoară. Dacă există o dorinţă lăuntrică, puteţi merge, căci probabil că nu în zadar aveţi astfel de gânduri. Dumnezeu vi le şopteşte. Iar dacă nu veţi asculta de vocea Lui, s-ar putea ca mai târziu să regretaţi.