Patericul Mare. Apoftegemele Parintilor Pustiei - Carti.Crestinortodox.ro

Patericul Mare. Apoftegemele Parintilor Pustiei

Evaluat la 5 din 5 pe baza 1 recenzie
Nu se afla in stoc

Culegere de apoftegme (ziceri, sentinte, scurte istorisiri) ale monahilor din pustiului Egiptului in principal (traitori in epoca de aur a monahismului egiptean sec. IV-V)

Descriere

Patericul Mare. Apoftegemele Parintilor Pustiei

Culegere de apoftegme (ziceri, sentinte, scurte istorisiri) ale monahilor din pustiului Egiptului in principal (traitori in epoca de aur a monahismului egiptean sec. IV-V)

Face parte din patrimoniul universal al literaturii crestine, fiind una dintre cele mai raspandite lucrari in toata crestinatatea, dar mai ales in Rasaritul Ortodox. A circulat incepand din secolul al V-lea si a stat la baza spiritualitatii crestine in general si monahale in special. Se inscrie in genul sapiential crestin ca o capodopera a genului.

Apoftegmele Parintilor pustiului au circulat de la inceput (sec. al V-lea) in doua forme:

A. Forma alfabetica – sub numele fiecarui parinte sunt redate apoftegmele pastrate de la acesta. Parintii sunt randuiti in ordine alfabetului grecesc, incepand cu Antonie cel Mare si sfarsind cu Parintele Or (omega). Aceasta a dat Patericul egiptean (binecunoscut si in spatiul romanesc), o forma scurta si incompleta, dar care a circulat cel mai mult, data fiind forma mai scurta si mai practica.

B. Forma tematica sau sistematica – in care apoftegmele sunt sistematizate in douazeci si una de teme. Aceasta este forma completa a apoftegmelor, intrucat include toate apoftegmele care s-au pastrat de la Parintii pustiului si este cunoscuta sub titlul de Patericul Mare.

Colectia tematica este cea mai completa colectie a Apoftegmelor parintilor pustiei, insumand un numar aproape dublu de apoftegme (1981) fata de colectia alfabetica (1028).

PATERICUL MARE sau Colectia tematica a circulat in paralel cu colectia alfabetica. S-a pastrat in numeroase manuscrise, dar pana recent nu a fost publicata. Au aparut pana acum numai doua editii ale acestuia, traducerea in limba romana ar fi a treia.

1. ΤΟ ΜΕΓΑ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΝ. ΘεματικήΣυλλογή Editia bilingva (greaca veche/greaca noua) publicata de Manastirea Nasterea Maicii Domnului din Tesalonic in 4 (patru) volume (peste 2000 de pagini) intre anii 1994-1999. Maicile traducatoare au reconstituit textul original dupa cateva manuscrise vechi.

2. LES APOPHTEGMES DES PĖRES. Collectionsystematique. Editie bilingva (text critic grecesc realizat prin studiul comparativ al manuscriselor vechi si traducerea in lb. franceza, publicata de cunoscuta Editura Cerf din Paris, in colectia SourcesChretiénnes, in 3 trei volume (cu peste 1500 de pagini), in ani 1993, 2003, 2005)

Traducerea este realizata de Pr. Constantin Coman dupa textul original, in limba greaca veche, publicat la Tesalonic si va fi insotita de un consistent studiu introductiv, note si indice (biblic, onomastic, tematic), realizate de traducator.

Specificaţii

  • Editor: Bizantina
  • ISBN: 9786068112329
  • An aparitie: 01 Iunie 2016
  • Numar pagini: 1052
  • Tip carte: Cartonată
  • Limba: Română
  • Dimensiuni: 15 x 23 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 5 din 5 pe baza 1 recenzie
Distribuirea evaluarilor
5 stele
1
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie
Afiseaza 1 din 1 recenzii ale clientilor
  • Iacob Valentin 31-08-2016
    5 din 5 stele
    Patericul reprezintă cel mai convingător răspuns al oamenilor la iubirea lui Dumnezeu

    Este vorba despre cea mai populară și cea mai citită carte din lumea creștină, după Biblie. Ea este extrem de actuală astăzi, pentru că reprezintă răspunsul în fapt la provocările Mântuitorului Hristos consemnate în Dumnezeieștile Scripturi ale Noului Testament. Este cea mai autorizată erminie asumată a Evangheliei. Dacă Evanghelia conține declarația de dragoste în cuvinte și fapte a lui Dumnezeu către oameni, Patericul reprezintă cel mai convingător răspuns al oamenilor - tot la măsura deplinătății și în fapte - la iubirea lui Dumnezeu. A avut întotdeauna o influență extraordinară și consider că pentru vremurile noastre are un mesaj puternic profetic, atât spre lume în general, spre cultura și civilizația de astăzi, cât și spre Biserică.

    Cartea aceasta este foarte importantă pentru orice om, aparținător oricărei epoci și oricărei culturi, dar mai ales celei creștine, pentru că sondează resorturile, sensurile, rațiunile ultime ale existenței din perspectiva creștină. Evident cheia este una teologică, adică îl ia în calcul pe Dumnezeu în toate. Este extrem de importantă și pentru că nu este un manual teoretic de viață, ci unul practic. Patericul reprezintă cea mai completă filozofie creștină practică, aplicată. Întrebările fundamentale ale omului și mai ales cele care privesc modul sau calea de împlinire a aspirațiilor umane își găsesc în Pateric răspunsuri complete, la măsura deplinătății, întărite de puterea exemplului. Este o filozofie de viață întrupată până în cele mai mici detalii. Provocarea majoră o reprezintă chemarea omului de a trăi la vârf, la măsura deplinătății, de a urmări împlinirea existențială, fericirea, bucuria, pacea adevărată. Cititorul se va întâlni cu răspunsuri foarte diverse, toate verificate în viață la întrebarea: Ce să fac? Cum să fac? Logica iubirii, a iubirii adevărate este rațiunea ultimă care dă temei filosofiei de viață a pustnicilor. Omul de astăzi, prin urmare și românul, va constata că cel mai adesea este angajat pe o direcție existențială în sens contrar cu cea indicată de înțelepciunea și viața părinților pustiei. Patericul este un strigăt profetic, mustrător, extrem de puternic la adresa modului nostru de viață, la adresa unei omeniri care pare că-și caută împlinirea și fericirea în direcția greșită, chiar în sens contrar. Patericul este un fel de continuare a Bibliei“. (Pr. prof. dr. Constantin Coman)

Afiseaza 1 din 1 recenzii ale clientilor