Mancaruri de post - Carti.Crestinortodox.ro

Mancaruri de post

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 2 recenzii ale clientilor
18,00Lei
In stoc

Postul iti pare prea greu de strabatut? In Mancaruri de post vei afla un bun sprijin pentru neputinta ta. Insa in timp ce te desfeti de dulceata pusa in bucate de Ziditor, nu uita sa-I multumesti. Retete de post ce pot fi gatite usor.

Descriere

Mancaruri de post

Postul iti pare prea greu de strabatut? In Mancaruri de post vei afla un bun sprijin pentru neputinta ta. Insa in timp ce te desfeti de dulceata pusa in bucate de Ziditor, nu uita sa-I multumesti. Retete de post ce pot fi gatite usor.

Specificaţii

  • Editor: Sophia
  • ISBN: 9789737623737
  • An aparitie: 01 Ianuarie 2006
  • Numar pagini: 328
  • Tip carte: Broşată
  • Limba: Română
  • Dimensiuni: 13 x 20 cm

Recenzii ale clientilor

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 2 recenzii ale clientilor
Distribuirea evaluarilor
5 stele
2
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0
Scrie o recenzie
Afiseaza 2 din 2 recenzii ale clientilor
  • Basa Claudia 28-03-2016
    5 din 5 stele
    Mancaruri de post

  • CrestinOrtodox 06-11-2014
    5 din 5 stele
    Retete dulciuri de post

    CLĂTITE
    500 ml apă minerală, făină, ulei, sare
    Apa minerală se amestecă cu făina foarte bine, până se obţine o compoziţie de consistenţa smântânii. Se adaugă un praf de sare şi o lingură de ulei. Din această compoziţie se fac clătite într-o tigaie unsă cu ulei încins. Clătitele se umplu cu gem, dulceaţă, miere sau zahăr.
    Ca aperitiv, clătitele se umplu cu ciuperci, piure de spanac, urzici.

    CLĂTITE CU MERE
    Merele se curăţă, se rad, se scurg de zeamă, apoi se amestecă cu zahărul şi scorţişoara. Clătitele, preparate ca mai sus, se prăjesc pe o parte, apoi se întorc şi se umplu cu merele. Se împachetează în două şi se prăjesc şi pe cealaltă parte.

    BUDINCĂ DE CLĂTITE CU MERE
    1/2 kg mere, 500 ml apă minerală, făină, w/ei,| sare, bicarbonat, zahăr, scorţişoară
    Aluatul de clătite se completează cu o linguriţă de zahăr şi un praf de bicarbonat. Merele se curăţă, se dau pe râzătoare, se amestecă cu zahăr, scorţişoară şi se călesc în margarina. într-o tavă unsă cu margarina se aşază alternativ stra-turi de clătite şi mere călite, terminându-se cu un strat de clătite. Se introduc 10 minute la cuptor.

    CORNULEŢE
    600 g făină, coajă de lămâie, 1 pahar de ulei, 1/2 pahar de borş, 40 g drojdie, esenţe, zahăr pudră, gem
    Toate ingredientele se amestecă, se frământă bine, apoi se lasă la frigider 5-10 minute. Se întinde o foaie din care se taie triunghiuri, care se umplu cu gem, rahat, nucă sau bucăţele de fructe şi se rulează. Cornuleţele se aşază într-o tavă şi se dau la cuptor la foc potrivit. Când sunt gata, se scot şi se pudrează fierbinţi cu zahăr pudră.

    CORNULEŢE FRAGEDE
    1 pachet de margarina, 1 praf de copt, 6 linguri de apă, zeamă de lămâie, sare, făină, zahăr pudrăSe amestecă margarina, apa, praful de copt stins cu zeamă de lămâie, un praf de sare şi se adaugă treptat făina până se obţine un aluat tare. Se întinde o foaie, se taie pătrate pe care se aşază rahat, bucăţi de nucă sau gem, se rulează în formă de cornuleţe şi se dau la cuptor. Cât sunt calde se dau prin zahăr pudră.

    CORNULEŢE CU NUCĂ
    1 pachet margarina, 1 cană de nuci măcinate, 1 praf de copt, zeamă de lămâie, sare, făină, zahăr pudră
    Se amestecă margarina cu nucile, praful de copt stins cu zeamă de lămâie, un praf de sare şi se adaugă treptat făina până se obţine un aluat tare. Se întinde o foaie, se taie pătrate, se rulează cornuleţe şi se coc într-o tavă unsă cu margarina şi tapetată cu făină. După ce le scoatem din cuptor, calde fiind, se tăvălesc prin zahăr pudră.

    COZONAC DE POST
    1 kg făină, 1 pachet de margarina, 1/2 kg zahăr, 50 g drojdie, vanilie, rom, coajă de lămâie, 100 g gem, 100 g nuci măcinate, stafide, 200 ml ulei, flori de tei
    Drojdia se topeşte cu o lingură de zahăr şi o cană de apă călduţă. Se adaugă o ceaşcă de făină şi se amestecă bine. Se lasă la crescut. într-o jumătate de litru de apă se fierbe o mână de flori de tei. Se strecoară şi în apa rămasă se adaugă restul de zahăr, vanilie, rom, coajă de lămâie, sare. Margarina şi uleiul se încălzesc. Făina rămasă se aşază într-un lighean şi peste ea se adaugă plămădeala de drojdie şi compoziţia de apă cu zahăr. Se frământă 15 minute, după care încorporăm treptat margarina şi uleiul călduţe. Se frământă 30 de minute, până când aluatul face băşici. Se lasă la crescut.
    în acest timp se ung tăvile cu ulei. După ce a crescut aluatul, se întind foi peste care se presară stafide, nuci, rahat sau gem. Se rulează şi se pun în tăvi. Se mai lasă puţin la crescut, se ung deasupra cu apă cu zahăr sau cu ulei şi se introduc la cuptor la foc mic aproximativ o oră. (Mănăstirea Turnu)

    CREMĂ DE LĂMÂIE
    3 lămâi, 250 g zahăr, 8>foi de gelatină, şofran
    Se fierbe zahărul în două pahare de apă, apoi se topeşte gelatina în acest sirop. Se adaugă coaja rasă şi sucul de la cele trei lămâi. Se lasă să se limpezească, se colorează cu şofran sau colorant alimentar, se strecoară în cupe care se dau la rece. Se poate orna cu felii de lămâie glazurate în zahăr ars.

    DOVLEAC COPT
    dovleac, zahăr, margarina
    Dovleacul se spală, se şterge şi se taie bucăţi egale. Se dau la cuptor şi se coc la foc mediu. Când sunt aproape gata, se scot, se ung cu margarina şi se mai dau la cuptor 15 minute.
    Se serveşte presărat cu zahăr.

    GOGOŞI DE POST
    400 g făină, zahăr, miere, scorţişoară, 20 g drojdie, ulei
    Drojdia se dizolvă într-o linguriţă de zahăr şi o ceaşcă de apă, se adaugă 2-3 linguri de făină, se amestecă bine şi se lasă la crescut. Când a crescut, se adaugă o ceaşcă de apă, restul de făină, sare, se frământă până se obţine un aluat consistent. Se lasă la crescut. După ce a crescut, cu o lingură se ia din aluat şi se prăjesc gogoşile în ulei încins. Când sunt aurite, se scot cu spu-miera şi se tăvălesc prin miere şi scorţişoară.

    GUTUI LA CUPTOR
    5 gutui, zahăr, miere de albine, margarina
    Gutuile se spală, se taie jumătăţi, se scot sâmburii şi cotoarele, se presară cu zahăr şi puţină margarina. Se aşază într-o tavă unsă cu margarina şi se dau la cuptor până se înmoaie. Când se scot, se stropesc cu puţină miere caldă. Se servesc calde şi reci.
    La fel se prepară şi merele.

    ÎNVÂRTITĂ CU NUCI
    foi de plăcintă, 2 căni de nuci, zahăr, ulei, vanilie, rom
    Se întind foile de plăcintă peste care se presară nucile măcinate amestecate cu arome, se stropeşte cu puţin ulei şi se rulează. Se aşază în tava unsă cu ulei şi se introduce la cup-tor. Când sunt coapte pe jumătate, rulourile se ung cu puţin ulei.

    Sursa: Mancaruri de post, Editura Sophia

Afiseaza 2 din 2 recenzii ale clientilor